Tal dia com avui de 2003 Antonio Gallego va anar davant un Casal Okupat a celebrar els resultats electorals del PP

May 26, 2019 in Memòria El Prat

La matinada del 26 de maig de 2003, ara fa just 10 anys, els membres del KOP-Alta Tensió ja van ser amenaçats per Antonio Gallego. Uns fets que explicaven així els membres del kasal:

“Tres cotxes que celebraven l’ascens del PP al Prat, en haver passat de dos a tres regidors, van aturar-se davant del Kasal Okupat del Prat Alta Tensió, després d’haver-se passejat prèviament fent sonar els clàxons per tot el carrer. A un dels cotxes hi anava Antonio Gallego Burgos, alcaldable del PP, en un estat etílic important, es va baixar, pensant-se segurament que ningú el veuria o reconeixeria, i va començar a llençar propaganda electoral omplint bona part de la vorera i de l’interior del pati del Kasal. Aquesta com es sap ha estat denunciada arreu pel seu clar caràcter xenòfob, “Menos immigración ilegal, más aparcamientos”. Els que en aquells moments estaven presents van sortir a la finestra en sentir el xivarri. En veure a “l’alcaldable” en aquella ridícula actitud li van preguntar que estava fent. Per sorpresa seva els hi contestà, amenaçant així a alguns dels presents: “Yo a ti te conozco, a partir de mañana os vais a enterar, te voy a partir la cara, no soy un niño de papa”. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1939 eren afusellats pel feixisme els pratencs Antonio Martínez i Francisco Verga

May 25, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui de 1939 eren afusellats per les noves autoritats franquistes els pratencs Antonio Martínez Martínez i Francisco Verga Pozo al Camp de la Bota.

Entre l’any 1939 i el 1943 al mateix Camp de la Bota, situat on avui esta el Forum, serien executats once veïns més del Prat.

[Fotoreportatge] La plataforma Salvem L’Artesà reivindica el patrimoni perdut del municipi

May 25, 2019 in Actualitat, CULTURA

La plataforma Salvem L’Artesà va organitzar el matí de fa just un mes, una ruta critica per diferents racons del Prat on, per mitjà de les explicacions de l’historiador Jordi Ramos, es van anar assenyalant diferents punts on s’ha perdut, modificat o mantingut patrimoni cultural, històric i arquitectònic.

Les Cases d’en Puig, Fondo d’en Peixo, el llegat industrial desaparegut o sense ús de Seda i Paperera o la Plaça de la Vila, han estat alguns dels indrets visitats per un centenar de persones que han seguit la marxa. La ruta ha finalitzat a les portes del nou teatre L’Artesà, que precisament acollia aquell vespre la seva primera obra a la sala gran: “Federico García”, de Pep Tosar. Com a colofó de la finalització de la ruta, la plataforma va oferir un vermut gratuït amb menjar i beguda per totes les assistents. Read the rest of this entry →

La lletra petita del decret de la Generalitat per regular lloguers indigna les entitats socials

May 24, 2019 in Actualitat

«Plataformes per l’habitatge digne avisen que el cúmul d’excepcions fa “irreal” la limitació dels preus».

 

Aquest passat dimarts el Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat la limitació dels preus de lloguers a Catalunya, concretament a lo que anomenen “zones tenses”, es a dir, zones amb problemes d’accés al lloguer. En aquestes zones es seguirà un índex de referència basat en dades financeres de Incasòl.

De moment però, la Generalitat només ha autoritzat al municipi de Barcelona a aplicar aquesta llei i es reserva la competència per declarar altres municipis com a “zones tenses”. Això també implica que serà la Conselleria de Territori qui elaborarà els mapes i negociarà amb els ajuntaments l’aplicació de la llei, tot i que aquests poden sol·licitar limitacions a la mateixa. Damià Calvet, qui dirigeix la Conselleria, ha afirmat: “Nuestra idea es trabajar conjuntamente con esos ayuntamientos”. Read the rest of this entry →

El grup teatral ‘Les Llunàtiques’ estrenarà aquest dijous al ‘Casal La Llavor’ l’obra ‘Confesions Tv’

May 21, 2019 in Actualitat, CULTURA

Aquest dijous 23 de maig, el col·lectiu teatral Les Llunàtiques estrenarà al Prat de Llobregat l’obra ‘Confesiones TV’. La representació començarà a les 20h a la Sala Polivalent del Casal ‘La Llavor’, situat en el número 2 del carrer Penedès. L’entrada segons han anunciat els organitzadors serà gratuïta i amb taquilla inversa.

En un moment en que el feminisme comença a fer-se lloc al nostre dia a dia, Confessions.tv, apareix com una obra compromesa, amb format televisiu, que pretén esdevenir un espai per a dones que volen alliberar les seves veus i deixar enrere el silenci. Read the rest of this entry →

L’assemblea de treballadors de Nissan avala la retallada pactada pels sindicats de 600 llocs de treball

May 19, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«L’acord amb l’empresa preveu 550 prejubilacions i 50 baixes voluntàries ».


La plantilla de Nissan de les plantes de Catalunya finalment ha avalat ‘àmpliament’ l’acord al qual han arribat els sindicats i la direcció, pel qual la multinacional automobilística prescindirà de 600 treballadors de la plantilla.

L’acord preveu 550 prejubilacions i 50 baixes voluntàries. Per als qui es prejubilin, Nissan garanteix un 85% del salari net, i un complement del 5% fins als 63 anys, segons els sindicats, que destaquen que així s’arriba al seu objectiu del 90% del sou. Per les baixes voluntàries, a les que es poden adherir fins al març del 2020, es preveuen indemnitzacions de més de 50.000 euros. El pacte també inclou garanties que es farà la planta de pintura, que l’empresa va dir que implicaria una inversió de 70 milions d’euros a la Zona Franca. Read the rest of this entry →

El festival Esperanzah! culmina la seva conversió en cooperativa

May 18, 2019 in Actualitat, CULTURA, ECONOMIA

«El Festival Esperanzah! compleix la primera dècada de vida apostant per la conversió en una cooperativa que celebrarà aquest diumenge la seva primera assemblea després d’un procés de conversió iniciat en la seva desena edició, l’any passat».

 

Canviar la imatge tòpica d’un barri estigmatitzat i receptor d’ajudes a la d’un barri solidari, capaç de generar idees i recursos per destinar-los a projectes d’interès social, tant al Prat de Llobregat com més enllà. Aquesta és la filosofia del Festival Esperanzah!, que es celebra a l’otubre al barri de Sant Cosme i Sant Damià amb el bagatge acumulat d’una dècada d’experiència i moltes idees per explotar.

El camí recorregut durant tots aquests anys ha estat fèrtil pel què fa a aprenentatges i també ha permès destinar un total de 300.000 euros recaptats fins al 2015 a projectes solidaris com Proactiva Open Arms, una ONG que lluita per evitar la catàstrofe humanitària de les refugiades a la Mediterrània. Altres iniciatives que han rebut una empenta gràcies al festival han estat Pallasos en Rebeldía, col·lectiu internacional de clown i circ, i Dones Rumb a Gaza, una de les flotilles de la llibertat per trencar el bloqueig israelià sobre la població palestina de Gaza (2016), Proactiva Open Arms, a més de col·laborar amb el Cor Safari –fundació Nzuri Daima–, la fundació Vozes i impulsar l’emprenedoria cooperativa local. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 2011 el moviment dels indignats va prendre les places

May 15, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui, un 15 de maig de 2011, milers de persones arreu de l’Estat espanyol es manifestaven per demanar una democràcia autèntica. Els dies posteriors a aquesta convocatòria es van ocupar espontàniament les places de diverses ciutats iniciant el que se’n diria Moviment 15M o dels indignats. A través d’assemblees multitudinàries, comissions de treball i grups de discussió, la gent va voler recuperar el control de l’organització social i política des de la base.

A l’acampada de Barcelona s’hi podrien veure també alguns pratencs pernoctant i el moviment acabaria per estendre’s també fins al Prat amb una acampada a la Plaça de la Vila i diverses mobilitzacions. La Riuada se’n faria ressò d’aquell moviment en un ampli reportatge a la secció “A Fons”. Document que en un dia com avui considerem que val la pena recuperar.

[La Riuada] Crònica de una indignació

CGT denuncia que AENA va atendre 2 vegades i 1/2 més passatgers que la francesa ADP amb nomès la meitat de massa salarial

May 13, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«El sindicat CGT denuncia que els treballadors d’AENA van atendre 2 vegades i mitja més de passatgers que la francesa ADP amb gairebé la meitat de massa salarial. Mentre Aena i ENAIRE mantenen un creixement anual pròxim al 7%».

 

En un comunicat fet públic per la Confederació General del Treball (CGT), aquest sindicat denúncia la pèrdua de poder adquisitiu acumulat en els darrers anys, a penes compensat recentment a través del SGD i reclamant increments reals per disminuir la bretxa salarial existent i acabar amb la doble escala salarial a l’empresa gestora del aeroports de l’estat espanyol, AENA.

Només l’any passat el volum de negoci va créixer un 7,3% i els beneficis nets encara més, un 7,8%, al mateix temps que les taxes per a les companyies aèries es reduïen en un 2,2%. Tot això per la CGT demostra que conforme amb l’increment de les càrregues de treball i dels beneficis empresarials és possible una pujada salarial. Read the rest of this entry →

El Casal ‘La Llavor’ organitza un taller de tast per apropar la cultura i els mites relacionats amb el món de la cervesa als seus participants

May 11, 2019 in Actualitat, CULTURA

El Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ organitza un taller de tast per apropar la cultura i els mites relacionats amb la cervesa als seus participants. El Taller de tast en aquesta present edició, amb els “mites cervesers” arriba a la seva 5a edició.

Cal adquirir anticipadament un tiquet amb un cost de 6€ que dóna dret a les consumicions i el maridatge corresponent.

La part didàctica del taller és d’assistència lliure i oberta a tothom.

Segons han anunciat els organitzadors podeu adquirir els tiquets dimarts i dijous de 19 a 21.30h. O també aquest diumenge a partir de les 19h coincidint amb l’assemblea de gestió d’aquest espai autogestionat.