Catarko commemorà el 83è aniversari de la revolució amb un acte al Casal

July 17, 2019 in Actualitat, ECONOMIA, POLÍTICA

Amb motiu de la commemoració de l’efemèride del 19 de Juliol, des del col·lectiu llibertari pratenc -Catarko-, han volgut retre homenatge a tots els lluitadors i lluitadores llibertaris i antifeixistes que el 19 de juliol d’ara farà 83 anys van plantar cara al feixisme i van desencadenar una autèntica revolució social. L’esclat de la Guerra Civil va suposar arreu una resposta popular que impulsaria un moviment revolucionari que arribaria fins al darrer racó del territori i que suposaria un empoderament de les classes populars sense precedents, regint-se sota el principi de l’autogestió.

Pel col·lectiu organitzador al Prat de Llobregat la versió de la Guerra Civil és la que durant més de 40 anys va imposar el franquisme. Aquí no ha calgut cap revisionisme, continuem sabent perfectament el nombre de morts durant el període produïts per incontrolats i que van rebre any rere any les misses i altres actes oficials, però encara avui dia desconeixem el nombre total de les víctimes de la repressió franquista. Aquesta amnèsia en l’àmbit local ha deixat sense nom als centenars d’empresonats a camps de concentració, batallons de treballadors i presons, les desenes d’afusellats i morts a les presons, els joves pratencs que van deixar la vida als fronts, els que es van exiliar de la població. A dia d’avui el seu sacrifici continua oblidant-se de forma vergonyant. I de forma vergonyant el govern d’ICV-PSOE continua mantenint i es nega a retirar els noms que encara persisteixen al Prat de carrers que retren homenatges a persones relacionades amb el feixisme . Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1936 Diaz Sandino i grups anarquistes fortifiquen La caseta del Mar anticipant-se al cop feixista

July 17, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

x Lannarie

Davant el temor de l’alçament militar, que propicià la Guerra Civil (1936-1939), i la defensa dels tres aeròdroms existents al Prat, el responsable de l’aeròdrom Canudas i aviador Felip Díaz Sandino, arran dels contactes amb grups anarquistes de Barcelona i del Prat de Llobregat, va fortificar de milicians la Casa del Mar. És a dir, que abans d’iniciar-se l’alçament militar a les casernes militars a la ciutat de Barcelona, el 18 de juliol de 1936, el responsable de l’aeròdrom Canudas ja havia previst la defensa de l’aviació republicana. Un cop iniciada la guerra, els primers bombardejos sobre la ciutat de Barcelona varen ser realitzats pels mateixos republicans quan deixaren caure les bombes sobre les casernes revoltades. El pla per sofocar als rebels va fer que l’aviador Felip Díaz Sandino (1891-1960) fos nombrat tinent coronel i conseller de Defensa per la Generalitat de Catalunya. Actualment, la Casa del Mar pertany al sector militar enclavat en aquest paratge, per la qual cosa és l’Estat espanyol el seu propietari.

Tal dia com avui la Policia Municipal del Prat desallotjava el K.O.P. “Les Cases d’en Puig”.

July 15, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«Tal dia com avui, un 15 de juliol de 1998 efectius de la Policia Municipal del Prat desallotjaven el Kasal Okupat del Prat “Les Cases d’en Puig”».

 

A les 10 del matí arribava l’ordre de desallotjament per les “Cases d’en Puig” al despatx dels advocats i advocades firmada pel mateix dia i a la mateixa hora. D’aquesta irregular manera agents de la policia municipal van entrar per la força i detenir una persona, que en aquells moments es trobava a l’interior dormint. Moments després es tapiava i demolia part d’aquesta casa deixant-la totalment inhabitable.

Al vespre, unes 200 persones van recórrer els carrers d’El Prat per tal de protestar per aquest fet fins a arribar a la plaça de la Vila on es va llegir un manifest. A partir d’aquest moment es van produir alguns enfrontaments esporàdics amb la policia municipal que custodiaba l’Ajuntament responsable del desallotjament d’aquest casal amb quatre anys de vida, i degà de l’okupació al Prat. Dues hores més tard detingueren aleatòriament a 3 persones, un dels detinguts precisà atenció mèdica a conseqüència de la detenció, on li van cosir 8 punts de sutura.

L’any 2001 era inaugurat l’actual equipament municipal conegut com les Cases d’en Puig després d’una polémica remodelació que no respectà l’estructura d’aquest edifici part del patrimoni històric pratenc, ni cap dels elements caràcteristics com la destrucció del pou i el forn.

Arriba al Prat la darrera de les nenes dels camps de refugiats sahrauís per passar-hi l’estiu

July 14, 2019 in Actualitat, POLÍTICA

«El projecte Vacances en Pau gestiona l’acollida al Prat de 3 infants sahrauís, prop de 450 a tot el Principat».

 

Aquest diumenge ha arribat la darrera de les infants sahrauís a l’aeroport del Prat per passar l’estiu al Prat. Les seves famílies d’acollida els estaven esperant. En total, aquest any n’arriban tres nenes. Es tracta del projecte Vacances en Pau, en què col·laboren dues entitats que gestionen tot el procés i la seva estada a casa nostra perquè evitin, així, les dures condicions dels campaments del sud-oest d’Algèria.

L’Associació Catalana d’Amistat amb el Poble Sahrauí i el Front Polisari són les dues de les entitats que promouen el projecte ‘Vacances en Pau’ amb el suport d’entitats locals com El Prat amb el Sahara, o diverses institucions, com ajuntaments dels pobles que acullen els nens.  El projecte d’acollida té dos objectius. Per una banda, evitar que els infants visquin les dures condicions climatològiques del sud-oest d’Algèria —on s’arriba fins als 55 graus de temperatura. Un cop aquí, a més, se’ls fa una revisió mèdica i gaudeixen d’una alimentació saludable. Per l’altra, el fet que passin aquí aquests mesos permet visibilitzar “els més de 40 anys que el poble sahrauí fa que viu enmig del desert, on no neix res”.

Read the rest of this entry →

Un centenar d’activistes es manifesten a la T1 de l’aeroport del Prat per exigir que s’aturi el projecte d’ampliació

July 14, 2019 in Actualitat, TERRITORI

«Desenes de persones han denunciat el creixement “insostenible” davant l’emergència climàtica»

x Vilaweb

Prop d’un centenar d’activistes convocats per la plataforma Stay Grounded (Queda’t a terra, en català), s’han mobilitzat aquest diumenge a la Terminal 1 de l’aeroport del Prat per exigir l’aturada del projecte d’ampliació de les instal•lacions.

Una trentena de membres del col•lectiu, format per entitats ecologistes i contràries a l’augment de turisme, s’han assegut en línia al terra de la zona d’arribades. Vestits amb granotes vermelles, han volgut escenificar el límit “infranquejable” del volum de vols i passatgers que anualment ja acull l’aeroport. Consideren que és “insostenible” parlar d’una ampliació degut a la situació “d’emergència climàtica” que, diuen, hi ha arreu del món. Als membres vestits de vermell els han acompanyat més de 60 activistes vestits de turistes, amb to satíric. Read the rest of this entry →

El TS declara il·legal l’acomiadament de 16 treballadors al 2017 que operaven als autobusos del aeroport del Prat

July 12, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«L’alt tribunal considera que la companyia gestora va cometre una il·legalitat en acomiadar a 16 treballadors fixos per a substituir-los per uns altres amb contractes temporals».

 

L’any 2017, l’empresa Monbus Globalia UTE va realitzar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a través del qual va acomiadar a 16 treballadors que realitzaven el servei d’autobús entre les dues terminals del aeroport del Prat justificant causes productives. Aquests acomiadaments es van donar poc després de que se li adjudiqués la següent concessió, aquell mateix any, a la empresa UTE Prat.

Després de dos anys de lluita als tribunals, finalment el Tribunal Suprem va declarar il·legal el passat dijous dia 4 l’acomiadament dels 16 treballadors, ja que considera que aquests haurien d’haver estat subrogats per la empresa a la que se li va assignar la concessió, UTE Prat, segons l’article 14 del Conveni Col·lectiu Provincial de Transport Mecànic dels Viatgers de Barcelona. Aquest conveni estableix que “la nova ocupadora no està únicament obligada a respectar la vigència del vincle laboral anterior, sinó també tots els drets laborals, individuals i col·lectius en els que opera la subrogació, entre elles, l’antiguitat acreditada en l’empresa cessionària”. Read the rest of this entry →

Els treballadors d’Ibèria al Prat convoquen una vaga el 27 i 28 de juliol

July 12, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Els treballadors de terra d’Ibèria de l’aeroport del Prat han convocat una vaga els pròxims 27 i 28 de juliol, com a protesta per la sobrecàrrega de treball i la falta de contractacions per a fer front a l’activitat en la temporada d’estiu».

x Público

Els treballadors de terra d’Ibèria en l’aeroport del Prat aniran a la vaga els pròxims 27 i 28 de juliol en protesta per la sobrecàrrega de treball i la falta de contractacions per a fer front a l’activitat en la temporada d’estiu.

El comitè d’empresa, controlat per la UGT, que va registrar dimecres la convocatòria de vaga, ha denunciat en un comunicat, “la falta d’un pla industrial” per a l’aeroport del Prat que contempli contractacions per a solucionar la sobrecàrrega de treball d’una plantilla integrada entre 2.000 i 2.500 persones. Read the rest of this entry →

Apareixen centenars de peixos morts al riu Llobregat

July 12, 2019 in Actualitat, TERRITORI

L’entitat Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles ha denunciat l’aparició de centenars de peixos morts al riu Llobregat, a l’alçada del pont de l’autovia de Castelldefels, al terme municipal del Prat. Els peixos han aparegut morts per hipòxia en unes aigües molt tèrboles, on s’hauria reduït la presència d’oxigen. Altres organismes animals s’haurien vist afectats.

L’Agència Catalana de l’Aigua, avisada per l’entitat ecologista, ha pres mostres de l’aigua i està examinant la zona. La greu contaminació de les aigües tèrboles, segons l’ACA, estaria motivada per les pluges dels últims dies i el moviment de residus i llots que haurien provocat. No els consta cap abocament incontrolat o problemes a les potabilitzadores riu amunt, excepte una aturada puntual de l’estació de bombatge de Sant Boi. Malgrat tot, Ecologistes en Acció vol que s’investigui un possible abocament il·legal d’alguna indústria o d’algun sistema col·lector d’aigües fecals. Read the rest of this entry →

Tal dia com de 2014 ICV amenaçava d’abandonar la plataforma ‘Sabadell Lliure de Corrupció’ pel cas de les dietes de la FMC

July 11, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com de 2014 ICV amenaçava d’abandonar la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció si demanaven la imputació dels 44 alcaldes implicats amb el cas de les dietes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Cal recordat que ICV tenia 5 alcaldes emmerdats amb les dietes, entre els que és troba el vicepresident de la FMC, el pratenc Lluís Tejedor.

L’escandol finalitzar amb la carpetada judicial del cas i l’absolució dels 33 alcaldes imputats. L’Audiència de Barcelona va decretar el seu sobreseïment, perquè la federació, ens liderat pel PSC, és una associació que “es regeix pel dret privat, i els fons rebuts, tot i que són quotes dels ajuntaments, deixen de tenir la consideració de cabal públic” i, per tant, “el que facin amb aquests diners ja no es pot incardinar als delictes contra l’administració pública”, va cloure l’Audiència.

Tejedor justificava les retribucions de la FMC per la seva “responsabilitat i dedicació”. Segons l’informe policial publicat, Lluís Tejedor hauria cobrat 12.870 euros en el període investigat, entre el 2011 i el 2012.

Informació relacionada:

Lluís Tejedor imputat pel cobrament de dietes no justificades a la FMC

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, un poder a l’ombra

Elpidio Silva: “El nou sistema de subhastes per ‘lots’ en els aeroports podria ser una corruptela d’AENA”

July 10, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Segons Elpidio Silva “l’error dels qui abans van intentar la impugnació del nou model de subhastes emprat per AENA rau a no adonar-se d’un element que desgraciadament és habitual en la contractació pública”»,

x Diario 16

El jutge en excedència Elpidio Silva, que s’ha fet càrrec de la defensa de part del col·lectiu de l’anomenat ‘lot 22‘, ha fet públic en un comunicat que “l’error dels qui abans van intentar la impugnació del nou model de subhastes emprat per AENA rau a no adonar-se d’un element que desgraciadament és habitual en la contractació pública”, i que segons l’ex magistrat no és un altre que el de la “corrupció”.

Segons el comunicat “és impossible tècnicament albirar una solució jurídica a l’enorme problema plantejat pel nou sistema de subhastes en ‘lots’ dels aeroports, si no considerem la possibilitat que l’elecció d’aquest nou sistema d’adjudicacions sigui simplement una corruptela, un frau de l’administració ideat exclusivament per a obtenir un major benefici per l’augment de les licitacions, que no es tradueix en cap benefici per al consumidor perquè la competència en realitat està falsejada (ja que els locals continuen funcionant com una única empresa amb preus prèviament pactats i inamovibles) i que a més perjudica seriosament els drets adquirits pels treballadors”. Read the rest of this entry →