Un clam contra l’ampliació de l’aeroport i per un nou model econòmic aterra als carrers

setembre 20, 2021 in Actualitat, TERRITORI, Uncategorized

«Una nodrida representació del Prat i la resta de la comarca va ser en bona part responsable de l’èxit de convocatòria d’ahir a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport, malgrat l’anunci per part del govern espanyol de retirada del projecte».

 

Diversos milers de persones van manifestar-se ahir diumenge contra els plans d’ampliació de l’aeroport del Prat. La convocatòria “No a les ampliacions. En lluita pel clima, la salut i la vida” ha estat impulsada per la Xarxa per la Justícia Climàtica, les plataformes Zero Port, SOS Baix llobregat o la pratenca Ni un pam de terra i han estat secundades per multitud d’organismes locals, associacions veïnals i grups ecologistes. 90.000 persones segons els col·lectius organitzadors; 10.000 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Més enllà del tradicional ball de xifres d’assistència (que no permeten discutir que, Onze de Setembre a banda, ha estat una de les concentracions humanes més multitudinàries a Barcelona de l’era postpandèmica), la protesta d’aquest diumenge contra els plans d’Aena d’ampliar l’aeroport del Prat ha esdevingut una demostració de transversalitat d’accents i de diversitat de lluites. Totes unides per la reivindicació d’un model econòmic i social que aposti pel decreixement i no pels interessos dels grans grups econòmics com a via per confrontar el perill de l’emergència mediambiental del planeta. Entre les reivindicacions està la preservació dels espais naturals -especialment la llacuna de la Ricarda- i agraris del Delta del Llobregat i una aposta per un model turístic i econòmic sostenible i adient a la lluita contra el canvi climàtic. L’impacte en el medi i també en emissions que suposaria l’ampliació aeroportuària que preveia Aena aniria en contra d’aquestes demandes, segons les entitats convocants. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1986 ens va deixar l’històric anarcosindicalista pratenc Ramón Huguet

agost 3, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica, Uncategorized

Tal dia com avui, un 3 d’agost de 1986, a la localitat occitana de Bellegarde moria als 92 anys, l’històric anarcosindicalista pratenc i pagès de professió, Ramon Huguet Cañelles.

Nascut el 6 de març de 1897 a Sant Martí de Maldà a la comarca de l’Urgell, de ben jovenet es traslladà al Prat de Llobregat on milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, amb Demetrio Beriain Azketa, organitzà des del Comitè Antifeixista local la defensa contra l’aixecament al Prat de Llobregat. Read the rest of this entry →

Aena inverteix 98.500 euros en una agència de comunicació per promoure els seus interessos davant l’opinió pública

juliol 29, 2021 in Uncategorized

«AENA comença una campanya publicitària i fitxa a Atrevia per a donar suport a les seves estratègies per promoure els seus interessos davant l’opinió pública i les institucions».

 

Poc després del fitxatge de l’agencia Atrevia per promoure els seus interessos davant l’opinió pública i les institucions, AENA, llança una campanya publicitària en la qual defensa que l’ampliació de l’Aeroport «és bona per a tothom» i injectarà sucosos ingressos en publicitat en diferents mitjans de comunicació.

Una setmana abans que es presentés el manifest per l’ampliació de l’aeroport, segons consta al Portal de contractació d’Aena, l’empresa Atrevia va començar a prestar els seus serveis d’assessorament estratègic en relacions institucionals i comunicació corporativa. El valor estimat de l’adjudicació és de 98.500 euros i té data de finalització el 25 d’octubre de 2021, però es podria prorrogar cinc mesos en cas necessari. Entre els encàrrecs rebuts, Atrevia constava una “planificació amb relació a mitjans de comunicació, identificació d’organitzacions i institucions d’interès i líders d’opinió”. A més,  de realitzar una “proposta d’organització de trobades amb col·lectius i grups d’interès”, així com “accions específiques en situacions de crisis” i “assajos amb portaveus”. Read the rest of this entry →

Amenaça de desallotjament imminent del Casal La Llavor

maig 31, 2021 in Uncategorized

«El projecte social, actiu des de l’okupació de l’antic Centre d’Estudis Llobregat l’any 2014, està pendent de l’execució d’una ordre de desallotjament arran de la sentència d’una demanda judicial interposada per la propietat de l’edifici, la família Rosal Bertrand».

x Roguer Jimenez | La Directa

“Ens volen fer fora, però no tenen cap intenció de fer res amb l’edifici”. Amb aquesta contundència s’expressen els membres de l’assemblea gestora del Casal Okupat Autogestionat (COA) La Llavor, pendent de l’execució d’una ordre de desallotjament prevista per al 3 de juny. Actiu com a centre social des del 15 de març de 2014, quan un grup de veïnes del Prat de Llobregat va okupar l’antiga seu del Centre d’Estudis del Llobregat (CELL) per “allotjar-hi un projecte de Casal autogestionat obert al poble i al seu teixit associatiu, a les causes socials, a expressions culturals i a la pràctica de l’esport”, l’edifici és propietat de Comercial Ibérica Exclusivas Deportivas S.L. L’empresa es dedica a la compravenda de béns immobles i està vinculada a la família Rosal Bertrand, propietària de la finca de La Ricarda situada prop de l’estany homònim, al delta del Llobregat. Com a resposta, l’assemblea gestora del Casal ha convocat una manifestació el 2 de juny a la plaça de la Vila i un esmorzar popular al Casal el mateix dia 3. Read the rest of this entry →

Arxiven la investigació sobre quin mosso va rebentar l’ull a un manifestant del Tsunami a l’aeroport del Prat

maig 26, 2021 in Uncategorized

«En la interlocutòria s’especifica que hi ha clars indicis de delicte, però que no es pot determinar quin dels tres agents investigats va ser l’autor».

x

En la protesta contra la sentència del procés que va tenir lloc a l’aeroport del Prat, hi va haver un manifestant que va perdre un ull arran de l’actuació violenta de la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra. El jutjat d’instrucció número cinc del Prat de Llobregat ha decidit d’arxivar provisionalment el cas perquè després de les diligències practicades, no es pot atribuir el tret de foam que va causar la lesió a cap dels tres agents que es van investigar.

En la interlocutòria s’especifica que hi ha clars indicis de delicte i els forenses conclouen que hi ha una alta probabilitat que el projectil fos una bala de foam. Però la investigació feta no es pot determinar la traçabilitat del projectil i per tant, quin dels tres mossos va causar la lesió. El col·lectiu Irídia, que va assessorar la família en l’acusació particular del procés, ha explicat que molt possiblement no es presentarà recurs i ha valorat negativament que no s’hagin esclarit els fets: “Això posa de manifest que cal una reforma urgent dels mecanismes de control de la policia. A tots els nivells. Tant sobre el control de les persones i els mecanismes interns de depuració de responsabilitat; com sobre la utilització de mecanismes tecnològics com la geolocalització de l’arma, així com la gravació de l’àudio i el vídeo del mateix que s’està veient pel visor d’una arma“. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1943 el franquisme afusellava al pratenc Juan Sánchez Mendía

maig 7, 2021 in Uncategorized


Tal dia com avui, un 7 de maig de 1943, era afusellat al Camp de la Bota, Juan Sánchez Mendía. Natural de Fondón (Almería), era paleta i membre de la CNT. Estava a un batalló de treballadors al Prat i va ser acusat de ser membre d’un grup guerriller dins del batalló. Tenia 23 anys quan va ser executat.

“Les persones afusellades al Camp de la Bota tenien ideologies diferents i compromisos polítics i sindicals de diferent grau. Tots ells, però, compartien l’amor a la família que els va fer quedar-se al seu poble o ciutat quan la seva vida corria perill. No en van ser conscients. Estaven convençuts que no havien comès cap delicte que justifiqués l’exili. Es van equivocar. Per al règim franquista, qualsevol defensor de la República era un enemic i així se’ls va tractar. Regidors, alcaldes, pagesos, obrers, tots van ser passats per les armes després d’un consell de guerra fraudulent. Com escrivien els delators: “No eran dignos de vivir en la nueva España”. Aquella no era l’Espanya que volien i per això van lluitar i per això van donar la seva vida. De la seva mort, i de la de tants milers de persones, en va resultar dècades de tenebres per a tots”.”

(Fragment de la Dra. Marga Gómez Inglada (2006): El Camp de la Bota). Read the rest of this entry →

Inauguren una exposició sobre la repressió franquista al Prat elaborada a partir dels treballs de l’historiador local Joan Montblanc

abril 14, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica, Uncategorized

Per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la República, avui s’inaugura l’exposició elaborada a partir d’una investigació que ha fet durant anys l’historiador Joan Montblanc al voltant de la repressió i l’empresonament franquista al Baix Llobregat.

L’exposició “El Prat 1939. La repressió franquista” és podrà visitar a partir de demà i fins el proper 31 d’octubre, al Cèntric, i vol ser un homenatge a les víctimes de la repressió franquista i una reflexió al voltant de la repressió i la memòria històrica, que va més enllà de l’àmbit local.

Prèviament a aquesta exposició. Les conclusions del citat treball d’aquest historiador van ser al presentades al Prat el febrer de l’any 2019 en un acte públic al Casal ‘La Llavor’, organitza’t per la plataforma Esborrem el Feixisme. Read the rest of this entry →

Ajornat el judici contra l’empresa Sumgel-Grupo Videla per assetjament al delegat sindical de la CNT

abril 13, 2021 in Uncategorized

Suspès el judici contra el patró de Sumgel-Grupo Videla per assetjament al delegat sindical de la CNT a l’empresa. La vista davant de magistratura prevista inicialment per aquest passat divendres, finalment va ser ajornada al pròxim 17 de setembre.

A més de les ja mencionades amenaces al delegat sindical, CNT denuncia la repressió sindical a aquesta empresa comercialitzadora de peix, situada al polígon industrial del Fondo d’en Peixo del Prat.

Des de la constitució l’octubre de 2018 de la secció sindical l’empresa ha obert dos expedients disciplinaris contra dos afiliats més de la CNT, i n’ha acomiadat un altre. Read the rest of this entry →

[Àudio] Entrevista amb Depana i Ni un pam de terra sobre l’impacte del pla urbanístic ARE Prat-Sud sobre el medi

març 26, 2021 in TERRITORI, Uncategorized

La situació precària del delta del Llobregat ha motivat un advertiment de la Unió Europea perquè les administracions reforcin la seva protecció. Les entitats veïnals, ecologistes i agricultors s’han unit, de nou, per exigir que s’aprofiti aquesta amenaça de sanció de Brussel·les per aturar projectes en marxa.

Reproduïm aquesta entrevista d’El Far amb Pere Bonet de la plataforma Ni un Pam de Terra, i José Garcia de la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (Depana)

Els nivells de contaminació recuperen els nivells pre pandèmia després de la major caiguda de la història

març 6, 2021 in Uncategorized

«Els nivells de contaminació al Prat tornen a pujar per sobre de valors perjudicials per a la protecció de la salut de les persones i pel medi ambient.»

 

Durant el confinament que ara fa més d’un any va parar quasi tota l’activitat, el nostre municipi va registrar uns índex històrics: es van reduir els nivells de contaminació de l’aire a valors molt per sota al de les últimes dècades. El valor més baix que es va registrar durant el seguiment que vam fer en altres articles publicats en aquesta web, va ser de 14,17 µg/m³ de mitjana durant la tercera setmana d’abril.

Aquesta reducció del NO2 va arribar a suposar un descens del 58,34% des de que es va iniciar el confinament, tenint en compte els valors de referència que l’any 2018 eren de 34µg/m³.

Ara però, amb la tornada a la normalitat, també han tornat a pujar els índex de contaminació i, en aquesta ocasió, els índexs registrats han arribat a superar els valors mínims permesos per l’Estat Espanyol que no poden superar els 40 µg/m³ per a la protecció de la salut de les persones i els 30 µg/m³ per la protecció del medi ambient.

A continuació us mostrem una taula que mostra la mitjana de contaminació de NO2 per dies.

Read the rest of this entry →