by admin

Amenaça de desallotjament imminent del Casal La Llavor

maig 31, 2021 in Uncategorized by admin

«El projecte social, actiu des de l’okupació de l’antic Centre d’Estudis Llobregat l’any 2014, està pendent de l’execució d’una ordre de desallotjament arran de la sentència d’una demanda judicial interposada per la propietat de l’edifici, la família Rosal Bertrand».

x Roguer Jimenez | La Directa

“Ens volen fer fora, però no tenen cap intenció de fer res amb l’edifici”. Amb aquesta contundència s’expressen els membres de l’assemblea gestora del Casal Okupat Autogestionat (COA) La Llavor, pendent de l’execució d’una ordre de desallotjament prevista per al 3 de juny. Actiu com a centre social des del 15 de març de 2014, quan un grup de veïnes del Prat de Llobregat va okupar l’antiga seu del Centre d’Estudis del Llobregat (CELL) per “allotjar-hi un projecte de Casal autogestionat obert al poble i al seu teixit associatiu, a les causes socials, a expressions culturals i a la pràctica de l’esport”, l’edifici és propietat de Comercial Ibérica Exclusivas Deportivas S.L. L’empresa es dedica a la compravenda de béns immobles i està vinculada a la família Rosal Bertrand, propietària de la finca de La Ricarda situada prop de l’estany homònim, al delta del Llobregat. Com a resposta, l’assemblea gestora del Casal ha convocat una manifestació el 2 de juny a la plaça de la Vila i un esmorzar popular al Casal el mateix dia 3. Read the rest of this entry →

by admin

Arxiven la investigació sobre quin mosso va rebentar l’ull a un manifestant del Tsunami a l’aeroport del Prat

maig 26, 2021 in Uncategorized by admin

«En la interlocutòria s’especifica que hi ha clars indicis de delicte, però que no es pot determinar quin dels tres agents investigats va ser l’autor».

x

En la protesta contra la sentència del procés que va tenir lloc a l’aeroport del Prat, hi va haver un manifestant que va perdre un ull arran de l’actuació violenta de la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra. El jutjat d’instrucció número cinc del Prat de Llobregat ha decidit d’arxivar provisionalment el cas perquè després de les diligències practicades, no es pot atribuir el tret de foam que va causar la lesió a cap dels tres agents que es van investigar.

En la interlocutòria s’especifica que hi ha clars indicis de delicte i els forenses conclouen que hi ha una alta probabilitat que el projectil fos una bala de foam. Però la investigació feta no es pot determinar la traçabilitat del projectil i per tant, quin dels tres mossos va causar la lesió. El col·lectiu Irídia, que va assessorar la família en l’acusació particular del procés, ha explicat que molt possiblement no es presentarà recurs i ha valorat negativament que no s’hagin esclarit els fets: “Això posa de manifest que cal una reforma urgent dels mecanismes de control de la policia. A tots els nivells. Tant sobre el control de les persones i els mecanismes interns de depuració de responsabilitat; com sobre la utilització de mecanismes tecnològics com la geolocalització de l’arma, així com la gravació de l’àudio i el vídeo del mateix que s’està veient pel visor d’una arma“. Read the rest of this entry →

by admin

Tal dia com avui de 1943 el franquisme afusellava al pratenc Juan Sánchez Mendía

maig 7, 2021 in Uncategorized by admin


Tal dia com avui, un 7 de maig de 1943, era afusellat al Camp de la Bota, Juan Sánchez Mendía. Natural de Fondón (Almería), era paleta i membre de la CNT. Estava a un batalló de treballadors al Prat i va ser acusat de ser membre d’un grup guerriller dins del batalló. Tenia 23 anys quan va ser executat.

“Les persones afusellades al Camp de la Bota tenien ideologies diferents i compromisos polítics i sindicals de diferent grau. Tots ells, però, compartien l’amor a la família que els va fer quedar-se al seu poble o ciutat quan la seva vida corria perill. No en van ser conscients. Estaven convençuts que no havien comès cap delicte que justifiqués l’exili. Es van equivocar. Per al règim franquista, qualsevol defensor de la República era un enemic i així se’ls va tractar. Regidors, alcaldes, pagesos, obrers, tots van ser passats per les armes després d’un consell de guerra fraudulent. Com escrivien els delators: “No eran dignos de vivir en la nueva España”. Aquella no era l’Espanya que volien i per això van lluitar i per això van donar la seva vida. De la seva mort, i de la de tants milers de persones, en va resultar dècades de tenebres per a tots”.”

(Fragment de la Dra. Marga Gómez Inglada (2006): El Camp de la Bota). Read the rest of this entry →

by admin

Inauguren una exposició sobre la repressió franquista al Prat elaborada a partir dels treballs de l’historiador local Joan Montblanc

abril 14, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica, Uncategorized by admin

Per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la República, avui s’inaugura l’exposició elaborada a partir d’una investigació que ha fet durant anys l’historiador Joan Montblanc al voltant de la repressió i l’empresonament franquista al Baix Llobregat.

L’exposició “El Prat 1939. La repressió franquista” és podrà visitar a partir de demà i fins el proper 31 d’octubre, al Cèntric, i vol ser un homenatge a les víctimes de la repressió franquista i una reflexió al voltant de la repressió i la memòria històrica, que va més enllà de l’àmbit local.

Prèviament a aquesta exposició. Les conclusions del citat treball d’aquest historiador van ser al presentades al Prat el febrer de l’any 2019 en un acte públic al Casal ‘La Llavor’, organitza’t per la plataforma Esborrem el Feixisme. Read the rest of this entry →

by admin

Ajornat el judici contra l’empresa Sumgel-Grupo Videla per assetjament al delegat sindical de la CNT

abril 13, 2021 in Uncategorized by admin

Suspès el judici contra el patró de Sumgel-Grupo Videla per assetjament al delegat sindical de la CNT a l’empresa. La vista davant de magistratura prevista inicialment per aquest passat divendres, finalment va ser ajornada al pròxim 17 de setembre.

A més de les ja mencionades amenaces al delegat sindical, CNT denuncia la repressió sindical a aquesta empresa comercialitzadora de peix, situada al polígon industrial del Fondo d’en Peixo del Prat.

Des de la constitució l’octubre de 2018 de la secció sindical l’empresa ha obert dos expedients disciplinaris contra dos afiliats més de la CNT, i n’ha acomiadat un altre. Read the rest of this entry →

by admin

[Àudio] Entrevista amb Depana i Ni un pam de terra sobre l’impacte del pla urbanístic ARE Prat-Sud sobre el medi

març 26, 2021 in TERRITORI, Uncategorized by admin

La situació precària del delta del Llobregat ha motivat un advertiment de la Unió Europea perquè les administracions reforcin la seva protecció. Les entitats veïnals, ecologistes i agricultors s’han unit, de nou, per exigir que s’aprofiti aquesta amenaça de sanció de Brussel·les per aturar projectes en marxa.

Reproduïm aquesta entrevista d’El Far amb Pere Bonet de la plataforma Ni un Pam de Terra, i José Garcia de la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (Depana)

by Arsha

Els nivells de contaminació recuperen els nivells pre pandèmia després de la major caiguda de la història

març 6, 2021 in Uncategorized by Arsha

«Els nivells de contaminació al Prat tornen a pujar per sobre de valors perjudicials per a la protecció de la salut de les persones i pel medi ambient.»

 

Durant el confinament que ara fa més d’un any va parar quasi tota l’activitat, el nostre municipi va registrar uns índex històrics: es van reduir els nivells de contaminació de l’aire a valors molt per sota al de les últimes dècades. El valor més baix que es va registrar durant el seguiment que vam fer en altres articles publicats en aquesta web, va ser de 14,17 µg/m³ de mitjana durant la tercera setmana d’abril.

Aquesta reducció del NO2 va arribar a suposar un descens del 58,34% des de que es va iniciar el confinament, tenint en compte els valors de referència que l’any 2018 eren de 34µg/m³.

Ara però, amb la tornada a la normalitat, també han tornat a pujar els índex de contaminació i, en aquesta ocasió, els índexs registrats han arribat a superar els valors mínims permesos per l’Estat Espanyol que no poden superar els 40 µg/m³ per a la protecció de la salut de les persones i els 30 µg/m³ per la protecció del medi ambient.

A continuació us mostrem una taula que mostra la mitjana de contaminació de NO2 per dies.

Read the rest of this entry →

by admin

El Govern es compromet a ampliar la protecció del delta del Llobregat per evitar les infraccions de la UE

març 2, 2021 in Uncategorized by admin

«DEPANA ha titllat la resposta de les administracions a la desprotecció del delta del Llobregat de “vergonyosa”: “L’Ajuntament del Prat culpa al Govern, i la Conselleria de Territori culpa a La Moncloa. Només s’assenyalen culpables i no s’assumeixen responsabilitats” diu l’entitat ecologista».

 
L’amenaça de sancions a l’Estat Espanyol per part de la Comissió Europea, responent a una queixa elevada per l’entitat mediambientalista DEPANA, ha provocat aparentment un gir de 180 graus en el discurs oficial dels darrers anys, al voltant d’una hipotètica ampliació de les zones naturals al delta de Llobregat sota protecció, després d’anys on l’administració i el parlament català s’han negat sistemàticament a contemplar qualsevol ampliació sota l’argument de que les proteccions excessives podien dificultar el treball agrícola de la zona i de que el delta de Llobregat ja gaudia de prou mesures de protecció efectives. Read the rest of this entry →

by admin

El moviment pensionista qualifica “d’irrisòries” les mesures per a escurçar la bretxa de gènere

març 1, 2021 in Uncategorized by admin

«Aquest dilluns els pensionistes pratencs, conjuntament amb milers d’arreu de tot l’Estat, han sortit al carrer contra la desigualtat de gènere en les pensions. Una bretxa que eixamplarà la reforma que prepara el Govern espanyol, segons denuncien des de la COESPE (Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Publico de Pensiones)».

 

El Prat, Barcelona, Badalona, Terrassa, València,Elx, Palma, Madrid, Segòvia, Oviedo, Càceres, Granada, Saragossa, Múrcia, Huelva,  Las Palmas, Màlaga, Segòvia… Milers de persones han sortit al carrer aquest 1 de març en gairebé totes les capitals i en desenes de grans i mitjanes ciutats de l’Estat espanyol per a protestar contra la bretxa de gènere en les pensions i contra la reforma que prepara el Govern espanyol.

“Vincular la pensió a la trajectòria laboral perjudica greument a les dones, ja que som nosaltres les que tenim l’ocupació més precària i les vides laborals més fluctuants”, resumeix una dona en un vídeo de testimoniatges elaborat per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (Coespe). “Després d’una vida de treball invisible, la nostra pensió també és invisible”, declara una altra. Read the rest of this entry →

by admin

28 anys de l’assassinat de Pedro Álvarez amb l’amenaça de la prescripció pendent del Tribunal Suprem

desembre 15, 2020 in Uncategorized by admin

«La plataforma de suport i la família del jove de la Verneda mort a trets a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre de 1992, va presentar fa ara fa un any al jutjat d’instrucció una petició de realitzar noves proves científiques sobre armes i vehicles amb les tècniques d’avui. La demanda va ser desestimada en primera instància i posteriorment per l’Audiència Provincial de Barcelona, que va argumentar que el cas ja havia prescrit. El Tribunal Suprem, on s’ha recorregut aquesta decisió. és el darrer recurs per evitar que l’assassinat quedi definitivament sense cap responsabilitat penal»

«Aquest passat diumenge la Plataforma Pedro Àlvarez va presentar al Prat el documental ‘Nosotros no olvidamos’, un homenatge a la lluita de la família »

 

Com cada any des de 1993, avui es col·locaran flors a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, en el punt exacte on el jove Pedro Álvarez va ser assassinat fa 28 anys. Però a més d’organitzar l’homenatge de cada any i mobilitzacions, la família i el grup de suport han batallat des de l’inici i continuen fent-ho perquè es faci justícia i s’esclareixin els fets. Avui a la tarda, també es farà una concentració a la plaça Universitat de Barcelona, que podria ser, segons el pare d’Álvarez, Juanjo, “la darrera, ja que pretenen tancar el cas definitivament”.

Durant anys, l’entorn solidari ha apuntat que el responsable de la mort de Pedro Álvarez era un policia nacional, i tal com explicàvem a la Directa el 2018, els responsables de la investigació van creure des del començament que els indicis apuntaven clarament a un membre de les Forces de Seguretat de l’Estat. Read the rest of this entry →