[Àudio] Entrevista amb Depana i Ni un pam de terra sobre l’impacte del pla urbanístic ARE Prat-Sud sobre el medi

març 26, 2021 in TERRITORI, Uncategorized

La situació precària del delta del Llobregat ha motivat un advertiment de la Unió Europea perquè les administracions reforcin la seva protecció. Les entitats veïnals, ecologistes i agricultors s’han unit, de nou, per exigir que s’aprofiti aquesta amenaça de sanció de Brussel·les per aturar projectes en marxa.

Reproduïm aquesta entrevista d’El Far amb Pere Bonet de la plataforma Ni un Pam de Terra, i José Garcia de la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (Depana)

Els nivells de contaminació recuperen els nivells pre pandèmia després de la major caiguda de la història

març 6, 2021 in Uncategorized

«Els nivells de contaminació al Prat tornen a pujar per sobre de valors perjudicials per a la protecció de la salut de les persones i pel medi ambient.»

 

Durant el confinament que ara fa més d’un any va parar quasi tota l’activitat, el nostre municipi va registrar uns índex històrics: es van reduir els nivells de contaminació de l’aire a valors molt per sota al de les últimes dècades. El valor més baix que es va registrar durant el seguiment que vam fer en altres articles publicats en aquesta web, va ser de 14,17 µg/m³ de mitjana durant la tercera setmana d’abril.

Aquesta reducció del NO2 va arribar a suposar un descens del 58,34% des de que es va iniciar el confinament, tenint en compte els valors de referència que l’any 2018 eren de 34µg/m³.

Ara però, amb la tornada a la normalitat, també han tornat a pujar els índex de contaminació i, en aquesta ocasió, els índexs registrats han arribat a superar els valors mínims permesos per l’Estat Espanyol que no poden superar els 40 µg/m³ per a la protecció de la salut de les persones i els 30 µg/m³ per la protecció del medi ambient.

A continuació us mostrem una taula que mostra la mitjana de contaminació de NO2 per dies.

Read the rest of this entry →

El Govern es compromet a ampliar la protecció del delta del Llobregat per evitar les infraccions de la UE

març 2, 2021 in Uncategorized

«DEPANA ha titllat la resposta de les administracions a la desprotecció del delta del Llobregat de “vergonyosa”: “L’Ajuntament del Prat culpa al Govern, i la Conselleria de Territori culpa a La Moncloa. Només s’assenyalen culpables i no s’assumeixen responsabilitats” diu l’entitat ecologista».

 
L’amenaça de sancions a l’Estat Espanyol per part de la Comissió Europea, responent a una queixa elevada per l’entitat mediambientalista DEPANA, ha provocat aparentment un gir de 180 graus en el discurs oficial dels darrers anys, al voltant d’una hipotètica ampliació de les zones naturals al delta de Llobregat sota protecció, després d’anys on l’administració i el parlament català s’han negat sistemàticament a contemplar qualsevol ampliació sota l’argument de que les proteccions excessives podien dificultar el treball agrícola de la zona i de que el delta de Llobregat ja gaudia de prou mesures de protecció efectives. Read the rest of this entry →

El moviment pensionista qualifica “d’irrisòries” les mesures per a escurçar la bretxa de gènere

març 1, 2021 in Uncategorized

«Aquest dilluns els pensionistes pratencs, conjuntament amb milers d’arreu de tot l’Estat, han sortit al carrer contra la desigualtat de gènere en les pensions. Una bretxa que eixamplarà la reforma que prepara el Govern espanyol, segons denuncien des de la COESPE (Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Publico de Pensiones)».

 

El Prat, Barcelona, Badalona, Terrassa, València,Elx, Palma, Madrid, Segòvia, Oviedo, Càceres, Granada, Saragossa, Múrcia, Huelva,  Las Palmas, Màlaga, Segòvia… Milers de persones han sortit al carrer aquest 1 de març en gairebé totes les capitals i en desenes de grans i mitjanes ciutats de l’Estat espanyol per a protestar contra la bretxa de gènere en les pensions i contra la reforma que prepara el Govern espanyol.

“Vincular la pensió a la trajectòria laboral perjudica greument a les dones, ja que som nosaltres les que tenim l’ocupació més precària i les vides laborals més fluctuants”, resumeix una dona en un vídeo de testimoniatges elaborat per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (Coespe). “Després d’una vida de treball invisible, la nostra pensió també és invisible”, declara una altra. Read the rest of this entry →

28 anys de l’assassinat de Pedro Álvarez amb l’amenaça de la prescripció pendent del Tribunal Suprem

desembre 15, 2020 in Uncategorized

«La plataforma de suport i la família del jove de la Verneda mort a trets a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre de 1992, va presentar fa ara fa un any al jutjat d’instrucció una petició de realitzar noves proves científiques sobre armes i vehicles amb les tècniques d’avui. La demanda va ser desestimada en primera instància i posteriorment per l’Audiència Provincial de Barcelona, que va argumentar que el cas ja havia prescrit. El Tribunal Suprem, on s’ha recorregut aquesta decisió. és el darrer recurs per evitar que l’assassinat quedi definitivament sense cap responsabilitat penal»

«Aquest passat diumenge la Plataforma Pedro Àlvarez va presentar al Prat el documental ‘Nosotros no olvidamos’, un homenatge a la lluita de la família »

 

Com cada any des de 1993, avui es col·locaran flors a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, en el punt exacte on el jove Pedro Álvarez va ser assassinat fa 28 anys. Però a més d’organitzar l’homenatge de cada any i mobilitzacions, la família i el grup de suport han batallat des de l’inici i continuen fent-ho perquè es faci justícia i s’esclareixin els fets. Avui a la tarda, també es farà una concentració a la plaça Universitat de Barcelona, que podria ser, segons el pare d’Álvarez, Juanjo, “la darrera, ja que pretenen tancar el cas definitivament”.

Durant anys, l’entorn solidari ha apuntat que el responsable de la mort de Pedro Álvarez era un policia nacional, i tal com explicàvem a la Directa el 2018, els responsables de la investigació van creure des del començament que els indicis apuntaven clarament a un membre de les Forces de Seguretat de l’Estat. Read the rest of this entry →

Els treballadors d’Acciona bloquegen l’entrada de Nissan per protestar contra l’ERO

setembre 28, 2020 in Actualitat, ECONOMIA, Uncategorized

«La plantilla subcontractada denuncia que se sent “desemparada”».

x NacióDigital

Els treballadors d’Acciona han bloquejat l’entrada de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca per protestar per l’ERO que afecta la totalitat de la seva plantilla, de 500 treballadors. La protesta ha començat a les cinc de la matinada i s’ha allargat fins les vuit, quan els mateixos treballadors han decidit marxar. En aquell moment, han començat a accedir a la fàbrica els centenars d’empleats del primer torn de Nissan, que havien d’entrar a les sis.

La plantilla subcontractada s’ha mobilitzat tres dies després del final sense acord del període de consultes de l’ERO per denunciar que se sent “desemparada” en mig d’un conflicte entre dues multinacionals i per reclamar a un acord que permeti recuperar els 500 llocs de treball.

Read the rest of this entry →

Els pares de Pedro Álvarez demanen per darrera vegada als jutges que l’assassinat del seu fill no quedi impune

setembre 19, 2020 in Actualitat, LLIBERTATS, Uncategorized

«El tribunal de la secció 21 de l’Audiència de Barcelona impedeix al pare i a la mare del jove assassinat en L’Hospitalet en 1992 assistir a la vista definitiva sobre la reobertura del cas».

«El cas de Pedro Álvarez és un cas polèmic, tot apunta a l’autoria d’un Policia. L’any 2005 el consistori pratenc va negar-se a debatre-ho al Ple ignorant deliberadament la presentació d’una instancia ciutadana per intervenir-hi en cerca d’una declaració institucional de suport».

x Oriol Solé Altemira | Diario.es

El pare i la mare de Pedro Álvarez, el jove assassinat en 1992 en L’Hospitalet presumptament per un policia nacional, han viscut aquest divendres una de les últimes oportunitats per a trobar justícia. L’Audiència de Barcelona ha revisat en una vista la negativa del jutge instructor de reobrir el cas. Si els magistrats consideren que el delicte està prescrit, tal com sosté la Fiscalia, el crim quedarà impune, i la protecció de les víctimes per part del sistema es veurà almenys qüestionada.

Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1986 ens va deixar l’històric anarcosindicalista pratenc Ramón Huguet

agost 3, 2020 in Memòria El Prat, Memòria històrica, Uncategorized

Tal dia com avui de 1986, a la localitat occitana de Bellegarde moria als 92 anys, l’històric anarcosindicalista pratenc i pagès de professió, Ramon Huguet Cañelles.

Nascut el 6 de març de 1897 a Sant Martí de Maldà a la comarca de l’Urgell, de ben jovenet es traslladà al Prat de Llobregat on milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, amb Demetrio Beriain Azketa, organitzà des del Comitè Antifeixista local la defensa contra l’aixecament al Prat de Llobregat. Read the rest of this entry →

El Delta es revolta contra l’”especulació urbanística”

juliol 22, 2020 in Uncategorized

x Pau Massip | Líneamar

El projecte Eixample Sud al Prat, el Pla de Ponent a Gavà i Castelldefels o el nou barri de Llevant a Viladecans. Aquests són només alguns dels projectes urbanístics que amenacen les últimes zones verdes al voltant de les ciutats del Delta, on els boscos i els camps no paren de perdre terreny a favor del ciment.

Com que la situació és similar a tots els municipis del Delta, les plataformes i moviments que s’han creat per intentar frenar aquests projectes s’han unit per fer sentir més fort la seva veu. Jaume Grau, membre de la plataforma SOS Baix Llobregat, explica que cada vegada hi ha un “sentiment d’identitat pel territori que va més enllà de les fronteres administratives” i assegura que això “és molt important”. La gent s’ha adonat que “el que passa al poble del costat” també l’afecta i, per això, “cada cop hi ha més consciència de territori”.

Read the rest of this entry →

Zeroport jutja insuficient la resolució del Parlament contra l’ampliació de l’aeroport del Prat

juliol 20, 2020 in TERRITORI, Uncategorized

«La plataforma Zeroport demana al Parlament del Principat “una posició clara” per a la paralització definitiva dels projectes d’ampliació del Aeroport del Prat i redimensionar el tràfic aeri donat l’actual context d’emergència climatica».

 

La plataforma Zeroport que agrupa a una  vintena de col·lectius veïnals i moviments pel clima entre les quals es troben Rebel·lió o Extinció-Barcelona, Ecologistes en Acció, la Assemblea de  Barris Pel Decreixement Turístic, Depana, Prou Soroll, Fridays for  Future de Barcelona o Ni un Pam de Terra del Prat de Llobregat, ha fet pública mitjançant un comunicat la seva valoració sobre la resolució del Parlament en quant a l’ampliació de l’aeroport del Prat, a la que jutja  del tot insuficient.

La plataforma recorda que un cop passats 20  anys de l’anterior Pla Director de l’aeroport del Prat, les mesures  compensatòries que es van aprovar per mitigar els greus impactes  ambientals encara no han estat convenientment desenvolupades, acumulant  nombrosos incompliments. En conseqüència, jutja d’absurd el fet de que es  deixi la porta oberta a alguna mena d’ampliació d’activitat de  l’aeroport quan encara no s’han mitigat com cal els greus efectes que va  ocasionar l’última ampliació.

Read the rest of this entry →