L’Ajuntament farà efectives les decisions de canviar el nom del passeig Joan Carles I i dedicar un carrer a Lluís Serra

abril 9, 2021 in Actualitat, Memòria El Prat, Memòria històrica, POLÍTICA

«El ple de l’Ajuntament del Prat de Llobregat inicia els tràmits per eliminar del nomenclàtor pratenc el nom de Joan Carles I i substituir-lo pel de Lluís Serra Giribert, alcalde del municipi durant la II República que va ser afusellat pel franquisme».

«Des de la campanya ‘Esborrem el feixisme’ i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes han mostrat la seva satisfacció per la decisió del consistori pratenc. Ambdues entitats havien urgit al consistori en diverses ocasions a fer efectives aquestes dues decisions acordades amb anterioritat pel Ple Municipal».

 

El canvi va ser proposat pels grups municipals El Prat en Comú, ERC i Podem en una moció que es va aprovar el mes de setembre de l’any passat, amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de Cs, i es va ratificar en el ple municipal del mes d’abril celebrat aquest dimecres, segons informen fonts municipals.

La moció va acordar iniciar els tràmits per suprimir l’excepció de l’Ordenança Municipal de Nomenclàtor que l’únic nom de persona viva que es podia posar a una via o espai públic és el del cap de l’Estat i, en conseqüència, encarregar a la Comissió de Nomenclàtor el canvi de nom del passeig.

Durant el ple d’aquest dimecres també es va aprovar una declaració institucional amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República que contempla la instal·lació d’una placa al saló de ple de l’ajuntament en memòria de l’alcalde Serra Giribert, així com dels regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, que també van ser afusellats pel franquisme. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1913 va neixer Maria Pepa Colomer la primera aviadora catalana

març 31, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui de 1913 va néixer Maria Pepa Colomer, la primera aviadora catalana de la història.

Als 17 anys, el 19 de gener de 1931, Maria Pepa obtenia el seu títol oficial de pilot. Durant la Guerra Civil Colomer, conjuntament amb Dolors Vives, passarien a convertir-se en les primeres instructores de la naixent aviació republicana. Van sobreviure a la Guerra i a la derrota. Ambdues van protagonitzar una vida de llegenda i van gaudir d’una longevitat sorprenent.

Durant els primers compassos de l’aixecament militar, a Barcelona Colomer es puja a una avioneta per a llançar fullets de propaganda antifeixista i en defensa de la Generalitat.

Va vigilar les costes a la recerca de vaixells, avions i moviments de tropes enemigues. Al final, perduda ja la contesa, va seguir realitzant missions d’enllaç i contribuint a passar combatents a l’altre costat de la frontera. Read the rest of this entry →

[Fotos] Tal dia com avui farà 20 anys centenars de pratencs van sortir al carrer contra l’AVE

març 24, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui; un 24 de març de 2001, més d’un centenar de persones és van manifestar pels carrers del Prat contra l’AVE amb el lema: “Prou agressions al Prat i al seu Delta”.

El focus de les protestes dels manifestants estava en les pretensions de les administracions públiques per fer arribar l’AVE a l’aeroport, tot i el seu impacte mediambiental sobre el territori del Delta, reclamant la seva substitució per uns trens llançadora.

Dos anys després; el consistori pratenc anunciava satisfet l’aprovació per part del govern espanyol de l’estació intermodal del Prat que havia d’incloure donar servei d’AVE al municipi del Prat. La parada d’AVE mai entraria en servei tot i l’execució de les obres corresponents. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de fa 15 anys Depana i SEO Birdlife denunciaven la captura dels peixos de l’antiga llera del Llobregat

març 17, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Ara farà 15 anys, Depana i SEO Birdlife denunciaven la captura de peixos de l’antiga llera del Riu Llobregat abans de procedir a dessecar-la, i qualificaven d’il·legalitat tot el procediment en tenir jurídicament l’antiga llera consideració de Domini Públic Hidràulic.

Depana conjuntament amb SEO Birdlife criticaven que el problema de terminis que esgrimia l’Autoritat Portuària, no podia justificar pas l’incompliment de la legislació. La manca d’una Declaració d’Impacte Ambiental o bé de la tramitació pública, amb la pertinent oportunitat per poder presentar al·legacions al projecte.

Feia un any i mig que es s’havien aturat les obres associades al desviament i l’antiga llera havia esdevingut en una nova llacuna, que reunia totes las característiques d’una zona humida, tal com avalaven els informes tècnics.

L’obra de desviament del riu Llobregat fou endegada en un primer moment per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i finançada pel Ministerio de Medio Ambiente. Una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar el projecto en qüestió per defecte de forma. Aquesta anul·lació va implicar la il·legalització del propi projecte i també de tota la tramitació, Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) inclosa. De fet, aquest va ser un dels motius fonamentals per a que es paralitzessin les obres de cobriment (novembre de 2004), i per a què l’ACA i el Ministeri de Medi Ambient, desistissin de culminar aquesta execució i passessin la responsabilitat a l’Autoritat Portuària.

El Casal La Llavor afronta el seu setè aniversari sota amenaça de desallotjament

març 15, 2021 in Actualitat, Memòria El Prat, Memòria històrica

«El 15 de març de l’any 2014 van okupar  l’antiga seu del CELL per fer-hi un centre social. Desprès de 7 anys, el projecte que aglutina diversos col·lectius i entitats locals viu sota la intranquil·litat d’haver d’enfrontar-se a una resolució per desallotjar l’espai en breu que podria concretar-se en els propers mesos».

 

Imatge del passat novembre durant de l’estrena al Prat del documental ‘No olvidamos’.

El Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ celebrarà aquest 15 de març el seu setè any de vida en mig de l’amenaça d’un desallotjament què es preveu imminent.

La notícia ha suposat un gerro d’aigua freda pels okupants que havien aprofitat l’aturada forçada de bona part de les activitats del casal a causa de la pandèmia, per afrontar nombroses reformes a l’espai.

La Llavor s’ha convertit en la llar de d’una desena de col·lectius que formen el teixit social del Prat de Llobregat, com ara la Colla Bastonera, l’Assemblea de Joves, el Comitè de Solidaritat amb Amèrica Central, la Cooperativa de consum ecològic i responsable ‘Cals Karxofa’, o el Comitè de vaga feminista del 8M entre altres. Durant l’inici de la declaració de pandèmia, ara farà just un any, també va acollir a la Xarxa Veïnal de Suport Mutu creada per atendre en les etapes inicials del confinament les necessitats més urgents de molts veïns del Prat. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1939 va ser abatut per les tropes franquistes l’aviador pratenc Josep Brufau

març 12, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«Tal dia com avui, un 12 de març de 1939 va ser abatut a Cartagena l’aviador pratenc Josep Brufau poc abans de la definitiva derrota republicana».

 

Josep Brufau, abans de morir, va abatre 6 avions enemics i en va avariar altres 3, en uns moments en què molts combatents republicans es passaven al bàndol franquista per evitar represàlies davant la imminent derrota.

Pilot d’un caça Polikarpov I-15, els coneguts popularment com “els Xatos“, Brufau va pertànyer a la 2ª Esquadrilla.

Quan la 2ª Esquadrilla de Xatos es desdoblega en dos grups per atendre els successos de Cartagena , el 5 març del 39, Brufau com 2n Cap de l’Esquadrilla, pren el comandament de dues patrulles i es trasllada a La Aparecida, prop de Cartagena. Formaren el grup els tinents Brufau, Aguilar i Llorens, amb els sergents Fiestas, Muñoz i Portillo.

Brufau segons algunes fonts va ser abatut quan realitzava un atac contra els vaixells franquistes que intentaven una operació de desembarcament a la zona de Cartagena, morint en combat. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui al 1929, els obrers de La Seda del Prat anunciaren una vaga.

març 7, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui, un 7 de març de 1929, els obrers de La Seda del Prat anunciaren una vaga. Els impediments per realitzar-la va fer que l’alcalde la desmentís a la premsa de l’època.

El Sindicat Lliure Professional d’Oficis Varis del Prat de Llobregat, a la qual la majoria d’obrers estaven afiliats, es reuniren per informar sobre els contractes de treball, i a continuació es faria vaga.

Aquesta empresa va ser creada amb capital, majoritàriament, holandès, instal·lant-se al 1928. La demanda de mà d’obra va comportar que gent vingués de les comarques tarragonines i de les proximitats amb el municipi del Prat, així com de persones provinent de la resta de l’estat espanyol. La Seda, al mes de juliol de 1931, va viure una de les més importants vagues de la seva història, amb un total de dinou dies. Principalment, els dirigents de la CNT es van negar a l’acceptació de l’acord de l’empresa, que estava sota mínims, i tot va finalitzar amb l’intercanvi de trets per part de la guàrdia civil i els afiliats de la CNT. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1935 l’anarquista pratenc Joan Font Bauló va ser novament detingut per la policia

març 4, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«El dia 5 de març de 1935, el diari barceloní La Vanguardia informava de la detenció el dia anterior del pratenc Joan Font Bauló per un atracament».

«Anarquista i home d’acció, al llarg de la seva vida, en Joan va conèixer repetidament presons i camps de concentració. Resistent al maquis francès desprès de la Guerra, va marxar a Veneçuela el 1947, on és va perdre qualsevol rastre».

 

Joan Font Bauló va ser un anarcosindicalista i resistent antifeixista, nascut el 24 de juliol de 1914 a Gandesa, a la comarca de la Terra Alta.

Conegut també com Emilio Expósito, cap al 1929 s’afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) del Prat de Llobregat.

El desembre de 1933, arran d’un enfrontament armat amb la Guàrdia d’Assalt enquadrat en un aixecament revolucionari al Prat de Llobregat, fou detingut i tancat a la presó d’Alcalà de Henares.

Després d’alliberat, fou novament detingut el 4 de març de 1935, juntament amb Ceferino Casanovas Ferrer, Francisco Arqués Barrufet, Ramón García Núñez, Francesc Verdú Bono i Fernando Luciano Pucken, per un atracament (o una expropiació proletària amb l’argot de l’epoca) i novament empresonat. Fou alliberat el 1936 després de l’amnistia proclamada després de la victòria del Front Popular. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 1978, l’Associació de Veïns de Sant Cosme es manifestava pel precari estat dels habitatges.

febrer 23, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui, un 23 de Febrer de 1978, l’Associació de Veïns de Sant Cosme es manifestava pel precari estat dels habitatges.

El barri de Sant Cosme va ser construït a mitjans de la dècada de 1960, després de passar per diverses fases constructives. Després de la problemàtica ordenació urbanística del planejament de 1976, els blocs de pisos estaven en un estat ruïnós i amb moltes deficiències.

L’organització veïnal de Sant Cosme iniciada amb la mateixa creació del barri va lluitar per l’eliminació de l’anomenat “barraquisme vertical”.

Per saber-ne més:

Tal dia com avui de 1964 el franquisme promet reallotjar a diversos barraquistes a un nou barri al Prat

Tal dia com avui de 1978 s’aprova la modificació de Prat de Llobregat per “El Prat de Llobregat”.

febrer 18, 2021 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Tal dia com avui, un 18 de febrer de 1978, va aprovar-se la modificació oficial del nom de terme municipal de –Prat de Llobregat– a –El Prat de Llobregat-.