by admin

Tal dia com avui s’inaugurar la Plaça 19 de Juliol 1936 en el marc d’unes Jornades Llibertàries

juliol 19, 2021 in Actualitat, Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Ruta Anarquista by admin

Tal dia com avui, un 19 de Juliol de fa quinze anys enrere, emmarcat en el context d’unes Jornades Llibertàries programades al Prat l’any 2006 des del Col·lectiu Catarko, el sindicat CNT i el  Kasal Okupat -Alta Tensió- en commemoració dels setanta anys de la revolució social, va tenir l’acte de inauguració de la batejada com Plaça del 19 juliol de 1936 als jardins situats just al davant del desaparegut KOP-Alta Tensió-.

Una plaça sense nom que ara torna a no tenir-ne. L’any 2009 l’Ajuntament del Prat aprofitant el desallotjament del Kasal va sostreu-re la placa commemorativa que simbòlicament donava nom a la Plaça.

by admin

Una imatge per la història: La pancarta de Bellvitge contra el desviament amb el segell de l’Ajuntament del Prat

juny 5, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Memòria històrica by admin

Curiós document gràfic de l’any 1990 què ens mostra una pancarta contra el desviament del riu Llobregat penjada a la Festa del Sol, del veí bar

ri de Bellvitge, signada pel Grup Ecologista de Bellvitge amb la col·laboració de l’Ajuntament del Prat.

Quatre anys després el consistori pratenc signar el Pla Delta.

El Pla Delta va significar, entre altres coses, el desplaçament del riu Llobregat 2 kilòmetres i mig al sud per permetre el creixement del port de Barcelona. En contrapartida a l’innegable impacte ecològic sobre els ecosistemes naturals del delta de Llobregat d’aquestes obres i infraestructures, per a les arques municipals el Pla Delta va suposar una important nova entrada d’ingressos derivada de les activitats logístiques situades a la ZAL, dins del terme municipal del Prat. Read the rest of this entry →

by admin

Tal dia com avui farà 30 anys l’OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals

maig 17, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

El 17 de maig de 1990, avui farà 30 anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir retirar l’homosexualitat del seu llistat de malalties mentals.

El pas de l’OMS venia precedit per l’eliminació tres anys abans, de l’homosexualitat del “Manual de Diagnòstic dels trastorns mentals” de l’Associació Americana de Psiquiatria, tot un referent amb el camp de la psiquiatria. Vist així; els EUA (el lloc del món que va viure els disturbis de Stonewall que commemorem el Dia de l’Orgull), podrien semblar-nos tot un referent en la defensa dels drets de les persones homosexuals. No obstant això, res més lluny de la realitat. Als EUA l’homosexualitat no es va despenalitzar a nivell federal fins a l’any 2003. Read the rest of this entry →

by admin

El 1r de maig i els seus origens

maig 1, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

La jornada màxima de 8 hores va ser aconseguida gràcies a milers de treballadors en vaga a Chicago. Reprimida la vaga i fora de control, la policia agafar a 8 caps de turc per dur a terme la repressió i espantar així a la resta de treballadors en vaga. Aquests 8 rostres van ser, 5 penjats l’11 Novembre de 1887, i 3 condemnats a presó, 2 condemnats a cadena perpètua i l’altre a 15 anys de treballs forçats.

Al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, l’1 de maig seria el dia mundial de protesta i reclamacions obreres.

A Catalunya, la jornada de reivindicació del Primer de Maig se celebrà per primera vegada l’any 1890, amb manifestacions i mítings a Barcelona i a d’altres ciutats del Principat.

La legalització i la institucionalització d’aquesta diada per part dels diferents estats al llarg del segle XX ha desvirtuat el seu sentit originari i ha transformat una jornada de lluita reivindicativa del proletariat en una festa del treball. Però, aquest caràcter festiu no ha amagat el veritable sentit d’aquesta data emblemàtica. Fins que totes les reivindicacions dels treballadors no siguin satisfetes, el Primer de Maig continuarà sent l’expressió anual d’aquestes reivindicacions. Read the rest of this entry →

by admin

Perquè el 30 d’abril és el dia internacional del sabotatge, i quin és el seu origen?

abril 30, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

Ben poca gent sap que avui 30 de Abril és el dia internacional del Sabotatge.

Segons algunes fonts, el dia internacional del sabotatge caldria situar-lo abans de que la data del primer de maig fos inscrita al calendari laboral com a fest

iu en honor als màrtirs anarquistes de Chicago, morts en la lluita per la consecució de la jornada laboral de vuit hores.

Precisament cada primer de maig, per denunciar les condicions laborals, exigir millores i recordar als obrers morts a Chicago, es feien arreu jornades de vagues. A més, en moltes fàbriques, per aconseguir parar la producció pel primer de maig feien sabotatges el dia anterior, el 30 d’abril.

L’origen de la paraula sabotatge prové del francès “sabot”.  A França els esclops (sabates de fusta) es deien ‘sabots’, i es diu que una vegada els obrers d’algunes fàbriques van usar les seves ‘sabots’ per inutilitzar la maquinària i així mostrar el seu desacord amb els amos. És a dir, van sabotejar les màquines.

by admin

Tal dia com avui de 1978 un treballador de la SEAT veí del Prat va ser detingut per la seva relació amb el ‘Cas ERAT’

abril 17, 2021 in Actualitat, Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Memòria històrica by admin

Tal dia com avui, un 17 d’abril de 1978, José Hernández Tapias, veí del Prat i treballador de la SEAT, va ser detingut per la Brigada Politico-Social de la Policia Armada amb relació a un operatiu contra l’anomenat Exèrcit Revolucionari d’Ajut als Treballadors (ERAT), un petit grup autònom fundat l’any anterior a la fàbrica de SEAT que practicava atracaments (expropiacions obreres en llenguatge de l’època) amb la intenció de repartir els diners entre els diferents comitès de la fàbrica, i treballadors en vaga i les seves famílies a diferents fàbriques del llavors anomenat cinturó roig.

Hernández Tapias i la resta de detinguts van ser traslladats a la Comissaria de Via Laietana, on van ser sotmesos a tot tipus de tortures durant dies. Read the rest of this entry →

by admin

Una campanya demana eliminar del nomenclàtor barceloní el carrer dedicat al pratenc Coronel Sanfeliu

abril 15, 2021 in Actualitat, Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Memòria històrica by admin

«Els Impulsor de la campanya demanen a l’Ajuntament de Barcelona substituir el nom del Coronel pratenc Jaume Santfeliu pel del  antifeixista valencià Guillen Agulló.»

«El Consistori Barceloní continua sense dedicar un carrer a Guillem Agulló tot i aprovar-ho el 2018.»

 

Aquest cap de setmana passat s’han commemorat els 28 anys de l’assassinat del militant antifeixista Guillem Agulló, que va morir a mans d’un grup neonazi a la localitat castellonenca de Montanejos. Entre les iniciatives de recordatori destaca la que proposa dedicar un carrer del barri barceloní del Clot a Agulló, en concret, l’actual carrer Coronel Sanfeliu. La proposta recorda, a més, que l’ajuntament de Barcelona fa tres anys que va aprovar incloure Agulló al nomenclàtor, tot i que de moment, encara no ho ha fet.

La iniciativa, liderada per L’Anonima Casal Popular i Independentista del Clot-Camp de l’Arpa, pren forma a través de la campanya ‘Fem fora el coronel, volem el carrer Guillem Agulló’ i demana que es canviï el nom del carrer dedicat al militar en considerar que es tracta d’un “referent del colonialisme i imperialisme espanyol’. Read the rest of this entry →

by admin

Tal dia com avui fa 82 anys de la derrota enfront del feixisme

abril 1, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

«Avui es compleixen 82 anys de la fi d’un procés revolucionari únic al món i de la fi de la guerra civil, la mateixa guerra que van provocar els militars dirigits pel feixisme».

 

El 1 d’abril de l’any 1939, el General Franco anunciava el triomf definitiu del cop d’estat feixista i posava fi, després de tres anys de cruenta guerra i enfrontaments, a la segona República Espanyola.  S’iniciava així la dictadura franquista. Avui però, poc es recorda la revolució provocada a l’inici d’aquell mateix conflicte bèl·lic. Una revoloció nascuda arran de la resposta protagonitzada per les classes populars al cop d’estat patrocinat per les elits, pocs cops sentim esmentar el fet que durant aquells anys la gent humil va ser capaç d’organitzar-se amb multituds d’esbossos d’una societat estructurada de baix cap a dalt, en aquells temps anomenada democràcia directa o comunisme llibertari. Intentant de no repetir els mateixos errors que els bolxevics russos (per aquesta mateixa raó els estalinistes catalans i espanyols van perseguir amb acarnissament a la CNT, la FAI, i als del POUM),  i tractant de superar al mateix temps el que anomenen avui democràcia parlamentària de lliure mercat.

Amb tots els seus acers i errors, i enmig de les circumstàncies més terriblement adverses i d’una guerra, miraren d’anar més enllà, en l’edificació d’un model de societat utòpica basada en els principis amb l’equitat i la justícia social, encapçalat per la classe treballadora i els estrats més desfavorits de la societat, participan de manera directa a les assemblees, i empoderant-se de la gestió de les seves pròpies vides. Varen ser capaços d’autogestionar la societat i l’economia d’aquella manera que per a molts “és impossible”, varen fer realitat allò que determinats interessos d’ahir i avui volen fer-nos creure què és impossible mitjançant tots els mitjans possibles. Read the rest of this entry →

by admin

L’origen del Dia de la dona treballadora

març 7, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

«Des de quan se reivindica el 8 de març i per quins motius?»

«El 1912 es va produir la vaga de la fàbrica Lawrence a Massachusetts. El lema va ser Bread and Roses, que va quedar lligat com a eslògan. La protagonitzaren immigrans que aconseguiren aturar la producció de la ciutat. Durant la vaga, els nens van ser enviats a Nova York per practicar cures. Volien una reducció de 2 hores en la jornada, de 56 a 54! I van trobar quan ho van aconseguir que se’ls havia rebaixat el sou. L’exèrcit va intervenir baioneta calada, i la policia assassinà l’obrera Anna Lopizzo, qui esdevindria un símbol».

x Cèsar Sànchez | Històries d’Europa

Els fets que es commemoren el 8 de març, dia de la dona treballadora, són complicats d’esclarir, perquè en realitat es barregen 4 fets diferents. Un més que probable fet inventat, 2 esdeveniments diferents (una vaga i un incendi) i un fake . Tots es van produir a Nova York, però en diferents anys. El primer va ser el mite vaga de treballadores del tèxtil de 1857. El segon la vaga de les camiseres de Nova York el 1909 (real). El tercer l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company el 1911 (real). Hi van morir 146 obreres. I el fake és una barreja de tots aquests elements, segons el qual hi hauria hagut un incendi amb 129 víctimes (alguns diuen 120)  a una fàbrica anomenada Cotton el mateix 8 de març de 1908. Read the rest of this entry →

by admin

Tal dia com avui farà de 1974 era assassinat a garrot vil Salvador Puig Antich

març 2, 2021 in AGITACIÓ GRÀFICA, L'Agit-prop, Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

“Digue’ls que continuïn lluitant”.

Últimes paraules de Salvador Puig Antich, assassinat al garrot vil a Barcelona tal dia com avui el 2 de març de 1974. Ara farà 47 anys

Coincidint amb l’estrena al Prat l’any 2006 de la pelicula dirigida per Manuel Huerga, ‘Salvador’, i la polèmica generada al voltant d’aquest film, el col·lectiu llibertari pratenc ‘Catarko’ va editar i repartir a les portes del Cinema Capri un complet follet divulgatiu sobre la figura de Puig Antich i del MIL, que podeu consultar ara integrament en el seguent enllaç.