Cap programa electoral parlava d’allargar la tercera pista de l’Aeroport del Prat

agost 22, 2021 in Actualitat, POLÍTICA, TERRITORI

«L’Aeroport del Prat es juga el seu futur aquest setembre, afirmen els partits defensors del projecte d’ampliació presentat per AENA, que comporta una suculenta injecció econòmica. Però aquesta urgència no formava part de cap dels detallats programes de les diferents formacions que es van presentar a les eleccions al febrer. En canvi, sí que estaven farcits d’invocacions al turisme i la mobilitat sostenible».

x Victor Saura | Catalunya Plural

El pròxim 30 de setembre el Consell de Ministres aprovarà el pla d’inversions del gestor aeroportuari de l’Estat, AENA, per als pròxims cinc anys, en el qual ara mateix figuren 1.700 milions d’euros per l’ampliació de l’aeroport del Prat, destinats principalment a la construcció de l’anomenada terminal satèl·lit i l’allargament de la tercera pista en 500 metres, que suposarien la pràctica destrucció de l’estany de la Ricarda, paratge natural protegit situat a la desembocadura del Llobregat.

El debat públic sobre l’assumpte va arrencar tímidament a mitjans d’abril, a partir d’una conferència del president d’AENA, Maurici Lucena, al fòrum Tribuna Barcelona, i sobretot va prendre volada a començaments de juny, quan prop de dos centenars d’entitats representatives del sector econòmic, liderades per Foment del Treball i la Cambra de Comerç, van signar un manifest en el qual es qualifica d’inajornable aquesta ampliació. A la vegada, més o menys el mateix nombre d’entitats socials s’adherien al decàleg de la plataforma opositora Zeroport, que recorda, entre altres qüestions, la “incoherència amb els compromisos climàtics” i el fet que encara no s’han compensat els danys ambientals causats per l’ampliació de 2004-2009. Read the rest of this entry →

Julen, el protagonista de la història d’Antonio Gallego que pocs es creuen, comença a esdevenir un ferm candidat a personatge de l’estiu a Twitter

agost 12, 2021 in Actualitat, POLÍTICA

«Els usuaris no han dubtat a assenyalar el que majoritàriament consideren com una nova faula de l’extrema dreta per a alimentar el discurs d’odi de la formació liderada per Santiago Abascal».

.

Diumenge passat, el pratenc Antonio Gallego es feia viral després de tuitar sobre el que el propi polític definia com a “separatisme tòxic”. El Secretari General i Portaveu Adjunt de Vox en el Parlament del Principat utilitzava les seves xarxes socials per a contar el que, presumptament, havia succeït als seus fills: “Mis hijos ya tienen su grupito de amigos en el camping. Se ha incorporado uno nuevo: Julen, un chavalín de Guipúzcoa, incapaz de jugar con los demás al no hablar ni una palabra de español. Ni una”..

Ràpidament, el polític d’ultradreta rebia una onada de missatges en els quals es posava en dubte la veracitat de la història. “Os lo vuelvo a repetir: Julen, de 5 años, residente en Guipúzcoa, no sabe ni una palabra de español. Ni una. Ni oye el español en casa, ni en el colegio”, reafirmava el diputat. Davant les preguntes dels qui qüestionaven la història i preguntaven qui li havia donat llavors la informació de Julen, el polític contestava que havien estat els pares del nen. “Qué fuerte, los padres de Julen sí hablan español. Para mí que Julen es sordomudo…”, ironitzava un tuitairè. Read the rest of this entry →

Antonio Gallego dóna de parlar per una suposada història d’un nen basc que no parla espanyol

agost 9, 2021 in Actualitat, POLÍTICA

Antonio Gallego, portaveu adjunt del partit d’extrema dreta Vox en el Parlament de Catalunya, ha compartit en el seu compte de Twitter una història hilarant que assegura que han viscut els seus fills en un càmping.

“Els meus fills ja tenen el seu grupet d’amics en el càmping”, comença explicant Gallego. “S’ha incorporat un nou. Julen, un xavalet de Guipúscoa, incapaç de jugar amb els altres al no parlar ni una paraula d’espanyol”. “Ni una”, agrega.

Aquesta història li serveix al diputat ultra per a arribar, casualment, a la següent reflexió que tan útil resulta als mantres del seu partit: “És molt trist que el separatisme tòxic empobreixi així a tants Julen”.

Al diputat d’extrema dreta li ha semblat “molt trist” que un nen que encara no deu haver començat l’educació primària de moment només parli la llengua de la seva família, el basc. “Ni sent l’espanyol a casa, ni a l’escola“, ha escrit. Quelcom difícil de creure, ja que el castellà és present a la gran majoria de canals de la televisió i de continguts audiovisuals disponibles a la xarxa. I quan vagi a l’escola, de ben segur que haurà de cursar l’assignatura de llengua castellana. Read the rest of this entry →

SOS Baix Llobregat veu l’acord sobre l’aeroport com una “farsa lamentable”

agost 8, 2021 in Actualitat, POLÍTICA, TERRITORI

«Des de SOS Baix Llobregat donen per fet que l’acord comprometrà la Ricarda i qüalifiquen de “poc sòlid” el compromís per unir El Prat amb Reus i Girona amb alta velocitat».

 

SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet s’oposa a l’acord entre la Generalitat i l’Estat per ampliar l’aeroport del Prat i ho qualifica de “farsa lamentable”, “que no inclou cap concreció seriosa sobre el projecte” i afegueixen que l’acord parteix del principi impossible de la “mínima afectació” al paratge de la Ricarda i al medi natural en general. Per aquesta plataforma amb 55 entitats adherides, el projecte d’Aena per l’ampliació de l’aeroport del Prat és incompatible amb la preservació dels espais naturals i no hi ha mesures atenuants possibles.

Per SOS Baix Llobregat, l’entesa pretén ser “una victòria política momentània a favor dels poders partidaris de l’ampliació” i ho veu com un “engany” cap als opositors, com les entitats ecologistes o l’Ajuntament del Prat. SOS Baix Llobregat retreu en un comunicat la manca de debat amb el territori, tot assegurant que l’anunci és “poc sòlid”. A més, corrobora que el Govern de “la Generalitat continua instal·lat en la política neoliberal, que ens ha portat i continua portant-nos al desmantellament dels drets bàsics de la ciutadania, tant socials com mediambientals”. En una clara referencia al programa d’ERC, els ecologistes assenyalen a la Generalitat “per adoptar decisions contràries al mandat democràtic adquirit a travès del seus compromisos electorals”, així com per l’absència de debat públic i participació ciutadana. Read the rest of this entry →

L’ampliació de l’aeroport del Prat faria inviable una major protecció mediambiental ordenada per la Comissió Europea

juny 30, 2021 in Actualitat, POLÍTICA, TERRITORI

«El contingut íntegre de la comunicació que el comissari de Medi Ambient Virginijus Sinkevicius va fer arribar al govern espanyol i que ara fa públic el setmanari La Directa revela els greus incompliments de les directives Hàbitats i Aus, i confirma que la Comissió Europea és contrària a la destrucció de més paratges protegits al delta del Llobregat.».

x Jesús Rodríguez i Gemma Garcia | La Directa

 


La Directa ha tingut accés al contingut íntegre de la comunicació enviada el 18 de febrer de 2021 per la Comissió Europea a la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del govern espanyol, Arancha González Laya, on es detallen els incompliments en matèria de preservació mediambiental al delta del Llobregat. En la part dispositiva, el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, dona directrius al govern espanyol i a la Generalitat de Catalunya perquè ampliïn “els límits de la zona especial de protecció per a les aus com a compensació per l’anterior ampliació de la infraestructura aeroportuària executada fa quinze anys”. És precisament aquesta obligació la que va fer que la Generalitat de Catalunya elaborés un document de treball amb el miler d’hectàrees extra que preveu incorporar a la Zona Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA) i el presentés durant la passada primavera als ajuntaments del Prat, Viladecans i Gavà. Read the rest of this entry →

La nova factura de la llum segueix deixant enrere les famílies vulnerables

juny 7, 2021 in Actualitat, DRETS, POLÍTICA

«La nova factura elèctrica introdueix una sèrie de canvis en la composició. D’una banda, desagrega els peatges anteriors i passa a tenir informació concreta de la quantitat destinada a “peatges” ia “càrrecs”. De l’altra, unifica totes les tarifes domèstiques en una sola per la qual estableix tres trams horaris al llarg del dia».

x The Conversation

El mes de juny de 2021 comporta un canvi en la facturació elèctrica que pot afectar de manera significativa a l’economia domèstica. Aquesta modificació apunta cap a un projecte de transició energètica en què l’electricitat i les renovables són les principals protagonistes.

A dia d’avui, el preu de l’energia registra valors màxims, el teletreball és una realitat que ha transformat l’espai domèstic i les diverses crisis econòmiques, sanitàries i mediambientals acostumen a obrir els titulars cada dia. En aquest escenari, la nova factura elèctrica s’implanta amb diversos anys de retard. I, a més, el consumidor es perfila com a gran variable del preu final del rebut. Read the rest of this entry →

L’Ajuntament farà efectives les decisions de canviar el nom del passeig Joan Carles I i dedicar un carrer a Lluís Serra

abril 9, 2021 in Actualitat, Memòria El Prat, Memòria històrica, POLÍTICA

«El ple de l’Ajuntament del Prat de Llobregat inicia els tràmits per eliminar del nomenclàtor pratenc el nom de Joan Carles I i substituir-lo pel de Lluís Serra Giribert, alcalde del municipi durant la II República que va ser afusellat pel franquisme».

«Des de la campanya ‘Esborrem el feixisme’ i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes han mostrat la seva satisfacció per la decisió del consistori pratenc. Ambdues entitats havien urgit al consistori en diverses ocasions a fer efectives aquestes dues decisions acordades amb anterioritat pel Ple Municipal».

 

El canvi va ser proposat pels grups municipals El Prat en Comú, ERC i Podem en una moció que es va aprovar el mes de setembre de l’any passat, amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de Cs, i es va ratificar en el ple municipal del mes d’abril celebrat aquest dimecres, segons informen fonts municipals.

La moció va acordar iniciar els tràmits per suprimir l’excepció de l’Ordenança Municipal de Nomenclàtor que l’únic nom de persona viva que es podia posar a una via o espai públic és el del cap de l’Estat i, en conseqüència, encarregar a la Comissió de Nomenclàtor el canvi de nom del passeig.

Durant el ple d’aquest dimecres també es va aprovar una declaració institucional amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República que contempla la instal·lació d’una placa al saló de ple de l’ajuntament en memòria de l’alcalde Serra Giribert, així com dels regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, que també van ser afusellats pel franquisme. Read the rest of this entry →

La irrupció de l’extrema dreta es consolida i obté el seu segon percentatge més elevat en vots pratencs

febrer 27, 2021 in Actualitat, POLÍTICA

«El pratenc Antonio Gallego entrarà al Parlament de la ma d’una extrema dreta que al Prat ha obtingut 2198 paperetes repartides en dues candidatures».

La irrupció de l’extrema dreta es consolida també a l’àmbit municipal. 2198 veïns i veïnes van donar el seu suport a candidatures de caràcter xenòfob,  xovinista, masclista i homòfobes a les passades eleccions autonòmiques. Aquest són els resultats obtinguts conjuntament per les llistes VOX i el FNC a les darreres eleccions autonòmiques. Uns resultats històrics per la ultradreta, que entrarà per primer cop a l’hemicicle català gràcies als resultats obtinguts per VOX.

Un dels onze escons obtinguts serà per l’ultradretà pratenc Antonio Gallego, qui ha fixat per la formació de Santiago Abascal després de deixar enrere el PP, on ja era conegut pels seus discursos xenòfobs i incendiaris.

Read the rest of this entry →

La campanya ‘Esborrem el feixisme’ reclama que la decisió de retirar el nom del Passatge dedicat a Juan Carlos I és faci efectiva

febrer 25, 2021 in Actualitat, POLÍTICA

La nit del 23 de Febrer, al Passatge dedicat al Prat a Juan Carlos I, la plataforma Esborrem El Feixisme va procedir a reproduir el censurat mural de l’artista Roc Blackblock, dedicat al fugitiu monarca emèrit i al raper empresonat Pablo Hasel.

Segons va fer públic la citada plataforma antifeixista a primera hora del matí la reproducció ja no era al seu emplaçament, havia segons declaraven: “fugit” de seu emplaçament. Segons la mateixa denuncia feta pública “la reproducció amb tota probabilitat, a patit una sort similar que l’original censurat pels serveis de neteja del veí consistori de Barcelona”.

El nom del Passatge Juan Carlos I resta avui pendent de ser substituït del nomenclàtor pratenc. Amb aquesta acció la plataforma ha volgut reclamar que la decisió acordada pel ple municipal de retirar del nomenclàtor pratenc el nom d’aquest passatge, és faci realment efectiva.

Una seixantena de persones es manifesten al Prat per rebutjar l’entrada de Vox al Parlament

febrer 16, 2021 in Actualitat, POLÍTICA

L’entrada de VOX al Parlament de Catalunya ha provocat concentracions de protesta a moltes ciutats catalanes convocades per UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme). Al Prat responen a aquesta convocatòria exprés general, un seixantena de persones es van concentrar ahir dilluns davant de l’Ajuntament en repulsa a la l’extrema dreta i els discursos d’odi.

La irrupció de l’extrema dreta al Parlament ha estat un dels grans fenòmens de les eleccions del 14-F. 11 diputats de Vox sustentats en un creixent suport en forma de vots que, al Prat, ha estat superior a la mitjana catalana. De resultes del recompte, el pratenc Antonio Gallego serà diputat al Parlament de Catalunya la propera legislatura perllongant la seva vida política després d’haver estat regidor al Prat i Diputat al Congrés espanyol, per el PP. Read the rest of this entry →