El nou Teatre Artesà la batalla pel relat: “Enderroc del patrimoni” o un exemple de “Rehabilitació”?

September 19, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

El nou edifici del Teatre Artesà finalista dels premis Catalunya Construcció 2020 que organitza el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes de Barcelona.

Veure com la categoria a la qual opta és “Rehabilitació patrimonial” és una d’aquelles coses que poden causar perplexitat.

Del vell Teatre modernista centenari ja només queden escassament algunes parts de la façana, així i tot, la narrativa oficial evita mencionar la paraula enderroc i prefereix parlar de “Rehabilitació Patrimonial”.

A la llum de les imatges jutgeu per vosaltres mateixos: Rehabilitació o enderroc patrimonial?

El diccionari defineix Rehabilitació com: Restituir al seu primer estat, d’on era caigut. Atenent-nos a la definició sembla una mica agosarat parlar de Rehabilitació.

En el cas del Col·legi d’Aparelladors i arquitectes la resposta però sembla clara. El client sempre té la raó. I compra el relat oficial. Read the rest of this entry →

La crisi del covid 19 provoca la desconvocatòria del Bloc Antiautoritari de l’onze convocat per Catarko amb d’altres col·lectius

September 11, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

La Diada d’enguany se’ns presenta marcada, se’ns dubte, per la crisi sanitària desencadena per la pandèmia del Covid 19 i per l’absència de les convocatòries massives d’altres anys.

Enmig d’aquest context Catarko, un col·lectiu llibertari pratenc, ha desconvocat el Bloc Antiautoritari de la manifestació de l’onze de setembre que tots els anys realitzava conjuntament amb d’altres grups llibertaris de la resta del territori fent fent públic el comunicat que reproduïm a continuació:

.

MANIFEST BLOC ANTIAUTORITARI  11 SETEBRE 2020

 

Read the rest of this entry →

El canvi del nom del passeig dedicat a l’emèrit rei Juan Carlos arriba al Ple Municipal

September 9, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Aquest dimecres el Ple de l’Ajuntament del Prat debatrà la proposta presentada conjuntament per ‘El Prat en comú’ i ‘Podem’ d’encarregar a la comissió de nomenclàtor que canviï el nom de l’actual passeig de Joan Carles I.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ja va anunciar el passat mes de juny que presentarien mocions perquè el Congrés investigui Joan Carles I als ajuntaments on tinguin representació. “Si la mesa del Congrés veta la comissió d’investigació sobre la monarquia, que sigui el món municipal qui la forci a reconsiderar aquesta decisió”, va declarar llavors Mena en roda de premsa.

A la qüestió de la comissió d’investigació en el cas específic del Prat s’ha unit la proposta de canviar el nom del carrer dedicat al seu dia pel consistori al llavors cap d’estat, Juan Carlos I de Borbón. Una reclamació que s’uneix a l’efectuada des d’-Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers-, una plataforma que treballa des de fa més d’una dècada al Prat per la desaparició dels carrers dedicats a personatges relacionats amb la passada dictadura franquista.

Read the rest of this entry →

Martin Villa declararà a la mateixa causa contra els críms del franquisme on ho va fer Lluís Serra

September 3, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

«L’any 2015 en Lluís Serra va ser citat a declarar a l’anomenada querella argentina com a testimoni en relació a l’afusellament del seu pare, un dels batlles del Prat del període republicà».

 

Avui, cinc anys després que ho fes Lluis Serra Sancho, ha declarat davant la jutgessa argentina María Servini, instructora de la denominada «querella argentina» que investiga els crims de lesa humanitat comesos durant la dictadura franquista el que va ser ministre d’Interior durant la Transició, Rodolfo Martín Villa.

A Martín Villa se l’acusa de delictes d’homicidi agreujat quan exercia com a ministre durant la els anys de la Reforma democràtica del franquisme i s’investiga la seva responsabilitat en 13 assassinats .

En Lluís Serra al seu torn va declarar a la mateixa causa l’any 2015 com a testimoni, per la seva condició de víctima del franquisme. El seu pare Lluís Serra Giribert va ser  afusellament al Camp de la Bota.

Read the rest of this entry →

El Tribunal Suprem obliga a l’Ajuntament a facilitar les despeses del grups municipals a la CNT

August 13, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

«El TSJC obliga l’Ajuntament del Prat a facilitar al sindicat CNT les dades desglossades de les despeses realitzades per tots els grups municipals durant l’anterior legislatura».

 

L’Ajuntament del Prat ha perdut el recurs que va interposar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i haurà de facilitar al sindicat CNT les dades desglossades sobre les despeses de tots els grups municipals durant l’anterior legislatura.

La sol·licitud referida va ser sol·licitada per la CNT a través de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) el 2 de febrer del 2018 i demanava textualment el “desglossament de les despeses per any i justificació amb factures incloses, del destí dels diners percebuts per cadascun dels grups polítics d’aquest Ajuntament des de l’any 2015 fins al 2017”.

Read the rest of this entry →

Tot el que necessites saber sobre la llei dels lloguers: de la “traïció” de JxCat, fins al “Decret Airbnb”

August 10, 2020 in Actualitat, Destacat, POLÍTICA

«En qüestió de tres setmanes s’ha passat d’estar a punt d’aprovar una mesura per regular els preus dels lloguers a aprovar un decret llei que protegeix i fomenta el lloguer d’habitacions turístiques. El problema de l’habitatge és benefici pels especuladors i grans propietaris. Sembla que la balança continuarà al seu favor».

x Guillem Pujol | Catalunya Plural

El problema de l’habitatge ve de lluny. La primera norma d’àmbit estatal que tractava d’adreçar la mancaça d’habitatges per a les classes treballadores data del 9 de setembre de 1853, quan es va aprovar una Real Orden dirigida als governadors de Madrid i Barcelona. En el prèambul, es constataven “las malas condiciones en que, por regla general, se encuentran las habitaciones de una porción de infelices, cuyos escasos medios o mísero jornal no alcanzan a proporcionar más cómoda vivienda”. Arran d’aquesta situació, s’incentiva els respectius ajuntaments a construir “en barrios extremos una o más habitaciones para pobres, en las que la comodidad e indispensable holgura se aúnen con la baratura de los alquileres y los hábitos de esta parte de la población”.

Read the rest of this entry →

Demanen a l’Ajuntament replantejar-se el fet de mantenir un carrer en homenatge a Joan Carles I

July 27, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers‘ reclama a l’Ajuntament replantejar-se el fet de mantenir un carrer al Prat en homenatge a Joan Carles I, i recorda que aquesta institució és una herència directa de la dictadura. El 22 de juliol de 1969 les Corts Generals d’Espanya, a proposta del dictador Francisco Franco, van designar a Joan Carles de Borbó com a Cap d’Estat, a títol de rei i amb el títol provisional de príncep d’Espanya.

Per aquesta plataforma antifeixista “ara seria el millor moment per replantejar-se la decisió que al seu dia va prendre el nostre ajuntament de dedicar-li un passatge del Prat a l’avui emèrit rei Borbó”. Una institució afegeix que “viu avui les seves hores més baixes entre els repetits escàndols de corrupció o de faldilles”.

Els antifeixistes recorden igualment en el seu comunicat que el 14 d’abril de l’any 2016 aquest mateix passatge (tal i com mostra la fotografia que adjuntem) va ser objecte d’una acció de denúncia pública per part de les joventuts d’ICV mitjançant la col·locació al mateix d’una bandera espanyola republicana.

L’exèrcit maniobra per rentar-se la imatge

May 10, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

«Entitats i organismes en defensa de la cultura de la pau critiquen la resposta militaritzada a la COVID-19 de l’Estat espanyol, que contrasta amb el lideratge de la protecció civil i dels serveis sanitaris a la majoria de països europeus».

«En l’estratègia desplegada pel govern de Pedro Sánchez arran de la crisi del coronavirus els militars –en el marc de l’operació Balmis– acaparen el protagonisme mediàtic de les intervencions».

x David Bou i Jesús Rodríguez | La Directa

El darrer mes, diferents divisions de les forces armades han actuat en una trentena de municipis de Catalunya, en alguns d’ells per petició dels mateixos ajuntaments (com seria el cas del municipi del Prat) i en d’altres per iniciativa del govern de l’Estat espanyol. La primera operació es va dur a terme el 19 de març a l’aeroport del Prat, on una trentena de soldats de l’UME dels 85 que s’hi van desplaçar van fumigar amb lleixiu i detergent part de les instal·lacions. Quan van arribar, un estol de periodistes els esperava per immortalitzar el moment, que es va difondre bastament als mitjans de comunicació estatals. Tanmateix, quan els flaixos van desaparèixer, les més de 400 treballadores de la neteja que tenen cura de la infraestructura van desinfectar-ho tot, com fan cada nit.

Read the rest of this entry →

La prohibició de qualsevol acte per l’1 de maig força el debat sobre el dret de manifestació en estat d’alarma

April 30, 2020 in Actualitat, DRETS, POLÍTICA

«Arran de l’estat d’alarma i les restriccions per a frenar la pandèmia de Covid-19, les autoritats han prohibit quasevol acte al carrer i els sindicats han hagut de cercar altres vies de commemoració i protesta».

«Els Mossos avisen que denunciaran a qui es manifesti l’1 de maig després de convocar-se una concentració a Barcelona».

Quan falta un dia per la celebració del Primer de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors, el Ministeri de l’Interior ha prohibit la concentració convocada a la plaça Sant Jaume de Barcelona per sindicats i entitats socials catalanes per a aquest dia tan senyalat.

Col·lectius com els sindicats IAC, la CGT Ensenyament o la COS, el Sindicat d’Inquilins, la Marea Pensionista, Lluita Internacionalista o la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) havien demanat a la Delegació del Govern celebrar una concentració reduïda –de 50 persones, totes elles representants dels convocants, guardant la distància física de dos metres i amb màscares– amb motiu de l’1 de maig al migdia en la plaça de Sant Jaume, seu de l’Ajuntament i de la Generalitat. Read the rest of this entry →

L’Ajuntament inicia els tràmits per nombrar Lluís Tejedor com “fill adoptiu del Prat”

April 21, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Segons un decret del 16 de març, s’ha iniciat un expedient per atorgar el títol de fill adoptiu d’El Prat a Lluís Tejedor, “el qual recollirà els mèrits, causes i motivacions que acreditin l’esmentat atorgament”.

Tejedor va exèrcit d‘alcalde del Prat 37 anys, 9 mandats consecutius rere les sigles PSUC, IC, IC-EV, IC-V, i ICV. Lluís Tejedor és un dels polítics catalans amb més anys al càrrec, ja que va accedir a l’alcaldia del Prat el 1982 després del mort de l’anterior alcalde, Antonio Martín (mort en accident de tràfic). Durant el seu mandat el Prat va patir una transformació considerable.

Entre les qüestions que van aixecar més polèmica durant el seu mandat podríem citar el desviament del riu i el seu canvi de posicionament en relació al Pla Delta, l‘enderrocament de l’històric Teatre modernista de l’Artesà, la polèmica suscitada per Ada Colau arran de la seva implicació en el cas Mercuri, on qüalificava d’escàndol que un alcalde com Tejedor cobri 100.000 euros l’any i justifiqui dietes”, mentre ubicava aquesta actitud en el “vell règim” i la “cleptocràcia”.

Read the rest of this entry →