Demanen a l’Ajuntament replantejar-se el fet de mantenir un carrer en homenatge a Joan Carles I

July 27, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers‘ reclama a l’Ajuntament replantejar-se el fet de mantenir un carrer al Prat en homenatge a Joan Carles I, i recorda que aquesta institució és una herència directa de la dictadura. El 22 de juliol de 1969 les Corts Generals d’Espanya, a proposta del dictador Francisco Franco, van designar a Joan Carles de Borbócom a Cap d’Estat, a títol de rei i amb el títol provisional de príncep d’Espanya.

Per aquesta plataforma antifeixista “ara seria el millor moment per replantejar-se la decisió que al seu dia va prendre el nostre ajuntament de dedicar-li un passatge del Prat a l’avui emèrit rei Borbó”. Una institució afegeix que “viu avui les seves hores més baixes entre els repetits escàndols de corrupció o de faldilles”.

Els antifeixistes recorden igualment en el seu comunicat que el 14 d’abril de l’any 2016 aquest mateix passatge (tal i com mostra la fotografia que adjuntem) va ser objecte d’una acció de denúncia pública per part de les joventuts d’ICV mitjançant la col·locació al mateix d’una bandera espanyola republicana.

L’exèrcit maniobra per rentar-se la imatge

May 10, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

«Entitats i organismes en defensa de la cultura de la pau critiquen la resposta militaritzada a la COVID-19 de l’Estat espanyol, que contrasta amb el lideratge de la protecció civil i dels serveis sanitaris a la majoria de països europeus».

«En l’estratègia desplegada pel govern de Pedro Sánchez arran de la crisi del coronavirus els militars –en el marc de l’operació Balmis– acaparen el protagonisme mediàtic de les intervencions».

x David Bou i Jesús Rodríguez | La Directa

El darrer mes, diferents divisions de les forces armades han actuat en una trentena de municipis de Catalunya, en alguns d’ells per petició dels mateixos ajuntaments (com seria el cas del municipi del Prat) i en d’altres per iniciativa del govern de l’Estat espanyol. La primera operació es va dur a terme el 19 de març a l’aeroport del Prat, on una trentena de soldats de l’UME dels 85 que s’hi van desplaçar van fumigar amb lleixiu i detergent part de les instal·lacions. Quan van arribar, un estol de periodistes els esperava per immortalitzar el moment, que es va difondre bastament als mitjans de comunicació estatals. Tanmateix, quan els flaixos van desaparèixer, les més de 400 treballadores de la neteja que tenen cura de la infraestructura van desinfectar-ho tot, com fan cada nit.

Read the rest of this entry →

La prohibició de qualsevol acte per l’1 de maig força el debat sobre el dret de manifestació en estat d’alarma

April 30, 2020 in Actualitat, DRETS, POLÍTICA

«Arran de l’estat d’alarma i les restriccions per a frenar la pandèmia de Covid-19, les autoritats han prohibit quasevol acte al carrer i els sindicats han hagut de cercar altres vies de commemoració i protesta».

«Els Mossos avisen que denunciaran a qui es manifesti l’1 de maig després de convocar-se una concentració a Barcelona».

Quan falta un dia per la celebració del Primer de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors, el Ministeri de l’Interior ha prohibit la concentració convocada a la plaça Sant Jaume de Barcelona per sindicats i entitats socials catalanes per a aquest dia tan senyalat.

Col·lectius com els sindicats IAC, la CGT Ensenyament o la COS, el Sindicat d’Inquilins, la Marea Pensionista, Lluita Internacionalista o la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) havien demanat a la Delegació del Govern celebrar una concentració reduïda –de 50 persones, totes elles representants dels convocants, guardant la distància física de dos metres i amb màscares– amb motiu de l’1 de maig al migdia en la plaça de Sant Jaume, seu de l’Ajuntament i de la Generalitat. Read the rest of this entry →

L’Ajuntament inicia els tràmits per nombrar Lluís Tejedor com “fill adoptiu del Prat”

April 21, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Segons un decret del 16 de març, s’ha iniciat un expedient per atorgar el títol de fill adoptiu d’El Prat a Lluís Tejedor, “el qual recollirà els mèrits, causes i motivacions que acreditin l’esmentat atorgament”.

Tejedor va exèrcit d‘alcalde del Prat 37 anys, 9 mandats consecutius rere les sigles PSUC, IC, IC-EV, IC-V, i ICV. Lluís Tejedor és un dels polítics catalans amb més anys al càrrec, ja que va accedir a l’alcaldia del Prat el 1982 després del mort de l’anterior alcalde, Antonio Martín (mort en accident de tràfic). Durant el seu mandat el Prat va patir una transformació considerable.

Entre les qüestions que van aixecar més polèmica durant el seu mandat podríem citar el desviament del riu i el seu canvi de posicionament en relació al Pla Delta, l‘enderrocament de l’històric Teatre modernista de l’Artesà, la polèmica suscitada per Ada Colau arran de la seva implicació en el cas Mercuri, on qüalificava d’escàndol que un alcalde com Tejedor cobri 100.000 euros l’any i justifiqui dietes”, mentre ubicava aquesta actitud en el “vell règim” i la “cleptocràcia”.

Read the rest of this entry →

La vaga de controladors d’AENA de 2010: la crònica d’una escandalosa operació d’Estat

April 19, 2020 in Actualitat, Debat, ECONOMIA, POLÍTICA

«L’any 2010 va ser el primer cop que es va declarar el “Estat d’Alarma” a l’estat espanyol a causa, segons es va al·legar en aquell moment, del suposat abandó i paralització de l’activitat aeronàutica per part dels controladors aeris».

«Avui, els jutjats donen la raó als controladors exculpant-los de qualsevol responsabilitat i deixen en evidència la mala gestió per part del govern espanyol així com d’AENA. A arrel d’aquests judicis també sorgeix nova informació en quant a la manipulació d’informació a fi d’adequar-la a finalitats polítiques».

 

Efectius de l’UME l’any 2010 durant la militarització decretada a l’espai aeri.

Una dècada desprès d’aquells fets i de 22 judicis celebrats, 20 sentències han donat la raó als controladors jutjats exculpant-los de tota responsabilitat en els fets, en un dels casos s’ha arribat a un acord extrajudicial i en un altre s’han reobert les diligències. Concretament, segons el Jutjat d’Instrucció compostel·là, la situació dels controladors “era d’estricte compliment de la legalitat”.

Read the rest of this entry →

Policia Local omet mesures de confinament per permetre l’homenatge a l’agent de la Guàrdia Urbana Carlos Coleto

April 10, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

La Policia Local del Prat omet les mesures de confinament per permetre l’homenatge pòstum a Carlos Coleto, agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i antic membre de la Policia Local del Prat, mort a causa del COVID-19.

Desenes de policies locals del prat, agents de la Guàrdia Urbana vinguts expressament de Barcelona, i persones no uniformades (algunes sense respectar els protocols, mascareta, ni cap mesura de prevenció), van aplegar-se dijous a la nit a la via pública per acomiadar aquest agent i veí del Prat, tot contravenint les mesures de confinament i protocols aplicats a la resta de la població; sobretot quan els decrets d’alarma adoptats han limitat el màxim l’assistència a funerals i enterraments. Read the rest of this entry →

L’Ajuntament reclama l’actuació de la polèmica unitat de l’exèrcit espanyol dedicada a tasques de protecció civil

April 2, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

«El passat 19 de març una quarantena d’efectius de l’UME van desembarcar per primer cop al nostre municipi, acompanyats d’un nombre similar de periodistes per participar en tasques de desinfecció a l’aeroport del Prat i també al port de Barcelona. Ara, l’alcalde del Prat Lluís Mijoler, torna a reclamar la seva actuació a la nostra localitat».

«L’UME és una unitat militar envoltada per la polèmica des de la seva creació. Diverses veus critiquen la militarització en àmbits que corresponen a funcions de Protecció Civil, així com el seu alt cost de manteniment en referència a la seva baixa productivitat; els 3.500 militars de l’UME només realitzen de mitja 30 intervencions a l’any».

 

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha sol·licitat oficialment aquest dimarts al ministeri de Defensa espanyol l’actuació de l’UME (Unidad Militar de Emergencias), la polèmica unitat de l’Exèrcit dedicada a tasques de Protecció Civil. Concretament, en aquest cas se sol·licita la desinfecció de la residència d’avis i centre de dia Onze de Setembre.

L’alcalde, Lluís Mijoler, ha enviat una carta a la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, demanant la intervenció de l’exèrcit. Al seu torn, anteriorment, la directora d’aquesta residència Evelyn Vizuete, havia sol·licitat ajuda a l’Ajuntament. En aquesta residència s’han registrat diversos casos positius de contagi pel coronavirus i la mort dos residents amb la Covid-19.

En aquest article publicat originalment al diari El País i signada per Xosé María Torres us expliquem més detalls sobre la polèmica que envolta a aquesta unitat militar.

Militars i Protecció Civil: l’atípic cas de l’UME

Read the rest of this entry →

Ni un pam de terra mostra la seva satisfacció per la declaració del ple de l’Ajuntament d’ahir però adverteix del precedent del ‘No al desviament’.

March 5, 2020 in Actualitat, POLÍTICA, TERRITORI

La plataforma Ni un pam de terra ha fet pública, mitjançant les xarxes socials, la seva satisfacció per la declaració publica unànime d’ahir al ple municipal contrària a l’ampliació de l’aeroport per part de totes les formacions polítiques amb presència a la institució. ‘Ni un pam de terra’ manifesta la seva sorpresa per la semblança del nom triat per aquesta declaració institucional ‘Ni un pam més’, amb el seu nom: «Ja és casualitat que triïn un lema tan semblant al nom de la nostra plataforma» assenyalen.

‘Ni un pam de terra’ remarca igualment la independència d’aquesta plataforma ciutadana respecte dels partits polítics i institucions. I adverteixen que «L’experiència de les renúncies del Pla Delta i tantes altres ens fa desconfiar de la fermesa i coherència dels seus posicionaments». Recordant d’aquesta manera el precedent del ‘No al desviament’ defensant públicament des del consistori pratenc fins a la signatura del Pla Delta. Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de 2013 l’Ajuntament va anunciar que l’AVE s’aturaria al Prat

February 1, 2020 in ECONOMIA, Memòria històrica, POLÍTICA

«Tal dia com avui, un 1 de febrer de l’any 2003. L’Ajuntament del Prat va anunciar que havia arribat a un acord per a la construcció d’una estació de l’AVE al Prat, el que segons el consistori significaria “una gran oportunitat pel municipi”. Quinze anys després l’estació del AVE del Prat, la gran aposta de’n Tejedor, que havia de permetre el creixement urbanístic del Prat Nord, resta avui inservible com un monumental testimoni silenciós del nyap de l’AVE i de la cultura “del pelotazo”».

 

La desestimació de la proposta d’arribada directa del TAV a l’aeroport per raons econòmiques i de “dificultat tècnica” i la seva substitució per trens llaçadera, van portar al consistori pratenc a fer una moció l’any 2004 amb el vot de tots els partits polítics exigint que l’estació intermodal es fes al Prat com havien pactat l’any anterior. Tots els partits a una. Finalment, el gener de 2005, s’aprovava per part del govern estatal aquesta estació intermodal a la nostra població, sense desestimar-se en un futur una altre al mateix aeroport. A partir d’aquest moment es comença a plantejar el boom especulatiu del denominat Prat Nord que ha tingut tantes conseqüències, entre altres el tancament d’algunes de les industries més emblemàtiques del Prat víctimes de l’especulació urbanística.

A millor vida han passat els flamants titulars de la revista del nostre ajuntament “el Prat” venent-nos les meravelles de tenir una estació d’AVE al municipi. A dia d’avui l’estat espanyol és el primer del món en Km. de línies d’Alta Velocitat per habitant, i ara toca pagar els plats trencats d’una estructura (en la majoria dels casos deficitària) que ha servit només per enriquir uns pocs. Com denuncia la CGT ara toca suprimir trens regionals, privatitzar, i apujar la resta de tarifes, tot en conjunt, suposen un gran abús comès contra la població més humil de la nostra societat, a la qual s’està carregant d’impostos perquè després regalin els diners d’altra banda”. Read the rest of this entry →

David Karvala presentarà el seu llibre «L’antifeixisme del 99%» al Casal ‘La Llavor’

January 20, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Aquest divendres tindrà lloc al Prat a dos quarts de vuit del vespre la presentació del llibre «L’antifeixisme del 99%. La lluita unitària contra el racisme i l’extrema dreta» en un acte organitza’t al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ per la plataforma ‘Esborrem el feixisme‘.

L’acte de la plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, tindrà lloc la jornada prèvia al 25 de gener. La data de l’ocupació del Prat, ara farà 81 anys, per part de les tropes franquistes al Prat; i data igualment de la presentació de la campanya per eliminar del nomenclàtor del municipi els carrers dedicats a franquistes, en un acte celebrat l’any 2009 a la plaça de la Vila i dedicat a les víctimes del franquisme, el primer d’aquestes característiques que es celebrava al Prat

La presentació del llibre anirà a càrrec del seu autor, David Karvala. L’interès de Karvala per la lluita unitària contra el feixisme i el racisme no sorgeix del no-res, ja que es va iniciar com a activista contra el feixisme en 1978 a Gran Bretanya, amb el moviment unitari Anti Nazi League. Actualment és activista de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) a Catalunya, sent un dels seus impulsors en 2010. Read the rest of this entry →