DEPANA vol recordar a AENA els seus incompliments en matèria ambiental, davant una nova ampliació de l’Aeroport

February 16, 2018 in Actualitat, TERRITORI

En relació a la proposta publicitada [1] d’un nou Pla Director de l’Aeroport de Barcelona, DEPANA recorda a l’opinió pública que, transcorreguts 20 anys de l’anterior Pla Director (1998), les mesures compensatòries que es van aprovar per mitigar els greus impactes mediambientals que aquest Pla va provocar i que segueix provocant, encara no han estat convenientment desenvolupades [2].

x DEPANA

La mesura estrella del Pla Director de l’Aeroport de Barcelona de 1998, era l’aprovació d’un Pla Especial que contemplen la protecció i planificació de la gestió de tots els espais naturals que es conserven en el Delta del Llobregat, incloent-hi els àdhuc no protegits.

Transcorreguts 20 anys de l’aprovació de l’anterior pla director i del compromís “ferm” per part de l’Estat i la Generalitat davant la Comissió Europea de desenvolupar el Pla Especial per a la protecció i gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, continuem a la espera.

Mentrestant, s’han plantejat nous plans directors urbanístics (PDU) que afecten greument als espais naturals del Delta, com: Read the rest of this entry →

Crònica del VIII cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

February 11, 2018 in Actualitat, TERRITORI

«En aquesta edició els organitzadors han aconseguit  desplegar set equips, arribant a les 92 espècies, algunes d’elles rares a la península com la cornella emmantellada, altres molt escasses al Delta del Llobregat com la cornella negra o el picot garser gros, o protegides com el torlit i el martinet menut».

Foto de grup al punt de trobada al Prat / Ricard Gutiérrez

El passat dissabte 13 de gener es va realitzar el 8è cens d’aus hivernants dels sectors sense protecció del Delta del Llobregat (#laltredelta), organitzat per S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA. Read the rest of this entry →

Troballa a El Prat d’un cranc blau americà que amenaça a les espècies autòctones

January 13, 2018 in Actualitat, TERRITORI

Un exemplar de cranc blau americà ha estat trobat per primera vegada als espais naturals del Prat de Llobregat, segons informa l’Ajuntament a través d’un comunicat.

Originari dels Estats Units i el Brasil, es tracta d’una “espècie invasora” que és “gran, adaptable i de creixement ràpid”. És per això que “es tem per l’impacte sobre les espècies marines autòctones”, explica el Consistori.

La primera vegada que es va trobar aquest crustaci a Catalunya va ser en 2012, en el Delta del Ebre. Aquesta espècie té interès pesquer per la seva “bona qualitat gastronòmica”.

L’estiu passat es va trobar en la desembocadura de la riera de Sant Climent, a Viladecans, i ara s’ha albirat en la desembocadura del canal de la Bunyola del Prat de Llobregat. Anteriorment ja havia estat vist en alguns punt de la costa ibèrica mediterrània, en el Guadalquivir i el Cantàbric.

El cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat arriba a la vuitena edició

January 9, 2018 in Actualitat, TERRITORI

«Aquest dissabte 13 tindrà lloc la vuitena edició del cens alternatiu d’ocells que es porta a terme cada any a aquelles zones del Delta del Llobregat sense protecció: les més vulnerables i pitjor estudiades, #lAltreDelta».

 

Organitzada per la plataforma SOS Delta del Llobregat i DEPANA el cens alternatiu què sortirà aquest dissabte a les nou del matí des l’estació de RENFE d’El Prat de Llobregat. El cens Alternatiu visitarà el riu Llobregat entre el Prat i Molins de Rei, les zones agrícoles de Can Dimoni, Reguerons i Can Trabal, les pinedes de Gavà, el litoral entre la Murtra i Castelldefels, basses de laminació interiors, etc… Per així podrem constatar la importància dels espais naturals fora de les reserves pels ocells que hivernen al delta del Llobregat. Des de 2017 l’activitat s’enmarca en la campanya de ciència ciutadana #lAltreDelta, que hem endegat per posar en valor aquestes zones.

És una bona ocasió per coneixer millor el territori, apropar-se a aquest món fascinant de la mà d’experts ornitòlegs, o per aprofundir en l’aprenentatge (identificació, biologia, etc.) en el cas de tenir unes nocions. Read the rest of this entry →

SOS Delta del Llobregat i Depana actuen de nou a la pineda de La Pava de Gavà.

December 11, 2017 in Actualitat, TERRITORI

Un grup de voluntàries i voluntaris de DEPANA i SOS Delta del Llobregat van dur a terme el diumenge 3 de desembre una acció de neteja i retirada de vegetació oportunista i invasora a una zona humida de la pineda de Gavà. L’objectiu era el d’afavorir la recuperació de la cesquera, una espècie de gramínia autòctona amb forma de plomall. La cesquera es considera a casa nostra una raresa botànica en perill d’extinció. (Cliqueu sobre les imatges per a ampliar-les) Read the rest of this entry →

Arriba l’edició de tardor de la Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

October 4, 2017 in Actualitat, TERRITORI

«Organitzada per S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA aquest dissabte 7 d’octubre tindrà lloc la 13a edició de la marató d’aus cooperativa al Delta del Llobregat».

 

A la sortida, prevista a les 9 del matí des de l’estació de RENFE d’El Prat de Llobregat hi ha previst orospectar les zones fora del Remolar-Filipines i Cal Tet-ca l’Arana, és a dir: la zona agrícola de Sant Boi i Viladecans, el riu i la nova desembocadura, la bassa de la UPC a Castelldefels, la pineda de la Pava a Gavà, etc.

Els organitzadors tenen previst fer diferents equips i aproximar-se a cada lloc amb cotxe per prospectar més territori. L’objectiu és doble: demostrar la importància del Delta no-protegit pels ocells migradors i consolidar la informació de les zones potencialment amenaçades per projectes urbanístics. A diferència de les maratons competitives, aquesta és cooperativa, és a dir, es tracta de treballar en equip per veure el màxim possible d’espècies. Els equips es trobaran al final per compartir les dades. Read the rest of this entry →

Fotodenúncia: continua la tala d’una zona protegida a la pineda de La Pava (Gavà)

September 30, 2017 in Actualitat, TERRITORI

El passat dilluns 25 de setembre, DEPANA va trobar maquinària talant arbres a la mateixa pollancreda que els agents rurals van denunciar a mitjans d’agost i que va ser paralitzada per manca de permisos .

Recordar que aquesta pollancreda forma part de l’Inventari de Zones Humides de Catalunya elaborat per la mateixa Generalitat. I és la pollancreda on al 2016-17 han nidificat el picot garser gros i el picot garser petit, constituint l’única localitat de cria a tot el Delta del Llobregat per aquestes espècies de picots. Read the rest of this entry →

El conflicte per la protecció del Delta del Llobregat arriba al Parlament de l’Unió Europea

September 15, 2017 in Actualitat, TERRITORI

«Depana acusa la Generalitat de múltiples incompliments de les directives europees respecte a la preservació de l’entorn natural».

 

x El Far

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu va tractar el 7 de setembre la petició que l’any passat va presentar l’entitat ecologista Depana referent a la deficient protecció que posseeixen els espais naturals del Delta del Llobregat i l’incompliment que això suposa de les directives comunitàries.

“La vista de la petició suposa un pas ferm i decisiu en l’objectiu d’obligar al fet que siguin complerts els compromisos adquirits per l’Estat espanyol i per la Generalitat de Catalunya amb aquests espais naturals”, ha declarat el vicepresident de l’entitat, José García.

La Petició respon a una queixa presentada per l’entitat fa cinc anys a la CE per demanar empar a l’òrgan legislatiu de la Unió Europea. El desenvolupament de la legislació Europea en matèria mediambiental ha estat crucial en la preservació de l’entorn natural, fins al punt que el seu marc de protecció (la Xarxa Natura 2000, RN2000) està per sobre del sistema jurídic nacional. “Es tracta d’una gran aportació a la conservació d’espais i espècies per compensar el desinterès de certs ens locals”, asseguren fonts de Depana. Read the rest of this entry →

DEPANA porta el conflicte per la protecció del Delta del Llobregat al Parlament Europeu

September 5, 2017 in Actualitat, TERRITORI

«La Comissió Europea haurà d’explicar els múltiples incompliments de les Directives Europees per part de la Generalitat de Catalunya».

.

El proper dia 7 de setembre la Comissió de Peticions del Parlament Europeu tractarà la Petició que l’any passat va presentar DEPANA referent a la deficient protecció que posseeixen els espais naturals del Delta del Llobregat i l’incompliment que això suposa de les Directives comunitàries.

“La vista de la Petició suposa un pas ferm i decisiu en l’objectiu d’obligar al fet que siguin complerts els compromisos adquirits per l’Estat espanyol i per la Generalitat de Catalunya amb aquests espais naturals”, ha declarat el vicepresident de DEPANA, José García Read the rest of this entry →

L’impacte de l’ampliació de l’aeroport al Delta del Llobregat: On estan les anunciades mesures compensatòries?

August 19, 2017 in Actualitat, TERRITORI

«Un treball sobre la recent ampliació de l’aeroport del Prat i l’impacte sobre les zones naturals del Delta, posa al descobert el grau de compliment real de totes les mesures compensatòries anunciades a l’Estudi d’Impacte Ambienta».

«L’estudi de Berta Castellà conclou que les mesures promeses van ser una mera distracció o maniobra de maquillatge amb l’objectiu d’obtenir el vist-i-plau de les autoritats europees per permetre l’ampliació».

 

L’ampliació de l’aeroport del Prat va suposar la creació de la tercera pista (molt propera al mar i a les llacunes litorals de la Ricarda i del Remolar) i l’ampliació de la pista principal, molt propera al mar i a les llacunes litorals de la Ricarda i del Remolar, la urbanització per crear la ciutat aeroportuària, la nova terminal, el desviament de la carretera C-31 i la construcció d’altres infrastructures viàries associades.

Per dur a terme aquestes actuacions que afectaven a una Zona d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA), l’Estat va haver de demanar permís a la Comissió Europea i invocar “razones imperiosas de interés publico de primer orden, incluidas las de índole social y económica”, segons l’article 6.4 de la Directiva d’Habitats. Read the rest of this entry →