‘SOS Baix Llobregat’ convoca una jornada per alertar del mig centenar de plans urbanístics que afecten la comarca

October 19, 2020 in Actualitat, TERRITORI

La plataforma SOS Baix Llobregat, que agrupa una quarantena d’entitats, ha convocat per aquest dissabte una jornada contra l’especulació urbanística.

A causa de les mesures de salut pública, la programació tindrà lloc per videoconferència amb la celebració de cinc tallers al voltant de cinc eixos temàtics, i una assemblea posterior amb la participació de les entitats i persones adherides al manifest i de les que s’hi vulguin afegir.

Actualment la comarca del Baix Llobregat (amb L’Hospitalet inclosa) estan amenaçada per mig centenar de plans urbanístics.

Manifestació recorre Gavà contra un pla urbanístic que amenaça el darrer corredor biologic entre el Delta i el massís del Garraf

October 8, 2020 in Actualitat, TERRITORI

Centenars de persones, unes 800 segons els organitzadors, van sortir dissabte al matí al carrer per protestar contra el Pla de Ponent, una promoció que preveu edificar prop de 4.900 habitatges entre Gavà i Castelldefels, en una zona bàsicament agrícola i forestal, i a la que la Plataforma Aturem el Pla de Ponent s’hi oposa.

Us deixem amb aquesta informació de Juanjo Carrasco per Gavà TV

S’intensifica la lluita contra l’especulació urbanística a Gavà i el Baix Llobregat

October 1, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«El veïnat de Gavà i les poblacions adjacents del delta tornen als carrers per demanar que s’aturi el Pla de Ponent, macroprojecte urbanístic que preveu la construcció de gairebé 5.000 habitatges i amenaça el darrer corredor natural entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat».

x Roguer Jimenez | La Directa

Convocades per la plataforma Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent, les gavanenques i veïnes d’altres poblacions del Baix Llobregat contràries al pla urbanístic tenen previst concentrar-se el dissabte 3 d’octubre als carrers de Gavà per protestar contra l’execució d’un macroprojecte urbanístic que té prevista la urbanització de les gairebé 200 hectàrees que comprenen el turó del Calamot, la riera dels Canyars i el pla de Queralt, i la construcció de quatre nous barris amb un total de 4.968 habitatges. Es tracta del pla urbanístic residencial més gran del territori català, tot i que no és l’únic. Forma part de les desenes de projectes previstos en el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), basat en l’antic Pla General Metropolità de 1976, que en el seu conjunt pretén edificar 70.000 nous habitatges en tota la comarca del Baix Llobregat.

Read the rest of this entry →

Col·lectius del Baix Llobregat es mobilitzen contra la construcció de 70.000 habitatges en espais naturals

September 24, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Entitats ecologistes i veïnals de la comarca barcelonina s’uneixen per salvar desenes de espais naturals i agrícoles de la comarca, amenaçats per un pla urbanístic metropolità».

x El Salto

El nou curs arrenca en el Baix Llobregat com va acabar abans d’aquesta parada estival. Davant les múltiples amenaces en forma de més ciment i maó en una comarca ja saturada i sobreexplotada, les veïnes més conscienciades i tenaços segueixen en lluita per preservar el cada vegada més escàs verd que es resisteix a desaparèixer. A les reiterades protestes en Castelldefels i Gavà contra els freqüents abocaments d’aigües residuals en les rieres i canals que desemboquen en el Meditarrani, agreujats amb les primeres pluges torrencials de finals d’estiu i principis de tardor, s’han sumat aquest setembre i octubre noves manifestacions de tres desenes de plataformes ciutadanes autoorganitzades els últims anys en el litoral sur barceloní.

Read the rest of this entry →

La contaminació torna a pujar al Prat després de registrar mínims històrics durant el confinament

July 29, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Els nivells de contaminació augmenten al Prat, però es segueixen mantenint per sota dels valors considerats perjudicials per a persones, animals i vegetació».

 

Des del inici del confinament causat pel covid-19 fins a l’actualitat, la reducció de la contaminació de l’aire s’ha fet patent de forma global. Al Prat Llibertari hem anat fent un seguiment de la seva evolució a la nostra població durant tot aquest temps i, amb aquest article, volem fer un últim anàlisis en aquest sentit un cop establerts en la “nova normalitat”.

Volem recordar que els valors que es mostren son de diòxid de nitrogen (NO2), que és el principal contaminant a zones urbanes i industrials. Les mesures que es reflecteixen en aquest article procedeixen del punt de mesura de Jardins de la Pau i han estat consultades accedint a les dades públiques de la Generalitat. Read the rest of this entry →

Ecologistes i veïns alarmen dels abocaments d’aigües fecals a les platges del Baix Llobregat i espais naturals

July 25, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Les entitats han fet una nova marxa amb banderes i taüts negres de Gavà a Castelldefels per evidenciar la seva indignació pel repetits episodis d’abocaments d’aigües residuals a les platja de Castelldefels i a l’espai natural de l’Olla del Rei».

 

Entitats del Baix Llobregat, com Ecologistes en Acció o Quercus, i entitats veïnals, com l’Associació de Veïns de Gavà-Mar i la Plataforma Salvem l’Olla del Rei o Aturem el Pla de Ponent, S’han mobilitza’t per segona setmana consecutiva per denunciar els ”greus i continus” abocaments d’aigües residuals a les platges del Baix Llobregat i a la zona humida de l’Olla del Rei, que tenen lloc coincidint amb els episodis de pluges o d’altres incidències.

Si el passat divendres 17 una manifestació va recórrer els carrers de Castelldefels, ahir dissabte una marxa va recórrer pel litoral el camí que va de Gavà a Castelldefels entre banderes negres, taüts i excrements gegants fets de cartró per il·lustrar la seva “indignació” per aquest fets.

Read the rest of this entry →

La troballa d’una especie protegida protegit podria frenar un polèmic Pla urbanístic a Viladecans

July 24, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«La troballa d’un gripau protegit podria frenar el pla de Llevant de Viladecans. Un projecte urbanístic aprovat fa més d’una dècada i que suposa la construcció de 3.000 habitatges nous. Amb la venda d’aquests 13.900 metres quadrats de terrenys, l’empresa municipal Vimed podria liquidar el seu deute».

x Línea Mar

Ecologistes en Acció i Salvem Oliveretes han anunciat que han trobat dos punts de reproducció del gripau tòtil a la zona on l’Ajuntament vol desenvolupar el projecte urbanístic del pla de Llevant. Es tracta d’una espècie que, segons aquestes entitats, està protegida per la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea. A més, també està inclosa dins la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de l’Estat. Així doncs, es tracta d’un animal especialment protegit per evitar-ne l’extinció.

Read the rest of this entry →

Zeroport jutja insuficient la resolució del Parlament contra l’ampliació de l’aeroport del Prat

July 20, 2020 in TERRITORI, Uncategorized

«La plataforma Zeroport demana al Parlament del Principat “una posició clara” per a la paralització definitiva dels projectes d’ampliació del Aeroport del Prat i redimensionar el tràfic aeri donat l’actual context d’emergència climatica».

 

La plataforma Zeroport que agrupa a una  vintena de col·lectius veïnals i moviments pel clima entre les quals es troben Rebel·lió o Extinció-Barcelona, Ecologistes en Acció, la Assemblea de  Barris Pel Decreixement Turístic, Depana, Prou Soroll, Fridays for  Future de Barcelona o Ni un Pam de Terra del Prat de Llobregat, ha fet pública mitjançant un comunicat la seva valoració sobre la resolució del Parlament en quant a l’ampliació de l’aeroport del Prat, a la que jutja  del tot insuficient.

La plataforma recorda que un cop passats 20  anys de l’anterior Pla Director de l’aeroport del Prat, les mesures  compensatòries que es van aprovar per mitigar els greus impactes  ambientals encara no han estat convenientment desenvolupades, acumulant  nombrosos incompliments. En conseqüència, jutja d’absurd el fet de que es  deixi la porta oberta a alguna mena d’ampliació d’activitat de  l’aeroport quan encara no s’han mitigat com cal els greus efectes que va  ocasionar l’última ampliació.

Read the rest of this entry →

‘Ni un pam de terra’ convoca per aquest divendres una acció reivindicativa en pro de la preservació dels espais agraris i naturals

July 7, 2020 in Actualitat, TERRITORI

Ni un pam de terra, la plataforma pratenca de defensa del territori, ha convocat per aquest divendres 10 de juliol a les 19h una acció reivindicativa en pro de la preservació dels espais agraris i naturals, a carretera la Marina amb Onze de Setembre.

L’amenaça a la Ricarda col·loca al Prat en el mapa dels punts negres del litoral

July 4, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«L’informe Banderes Negres 2020 elaborat per Ecologistes amb Acció atorga una bandera Negra a la platja del Prat per l’amenaça al medi que representa l’ampliació de l’aeroport».

 

Les banderes blaves són guardons que, cada any des de 1987, atorga la Fundació Europea d’Educació Ambiental a platges i ports que compleixen, suposadament, uns certs requisits de salut i qualitat ambiental. Per al gran públic són sinònim de qualitat del litoral, encara que diversos punts que han obtingut la preuada bandera —per la qual els ajuntaments han de pagar— al seu torn van aconseguir, de manera paral·lela i en el mateix període de temps, una altra condecoració: una bandera negra, el guardó que atorga Ecologistes en Acció (EeA) a les zones costaneres que destaquen per mala gestió ambiental i contaminació.

Read the rest of this entry →