Un centenar de persones es manifesten per reclamar l’aturada de les obres de l’ARE Sud a la marina agrícola del Prat

abril 11, 2021 in Actualitat, TERRITORI

Responent a la convocatòria de la plataforma Ni un Pam de Terra, i malgrat una pluja incipient, un centenar de persones va aplegar-se ahir al migdia a la zona afectada per les obres de la segona fase de l’ARE Prat-Sud en una concentració per reclamar l’aturada d’aquest projecte urbanístic en terrenys de la marina agrícola.

Entre crits i consignes en defensa de les zones agrícoles i naturals del Prat i contra l’especulació i la inmoviliaria Vertix, principal promotora del citat pla urbanístic, els concentrats van protagonitzar una marxa per l’avinguda Onze de Setembre fins a l’oficina de Vertix, situada a la mateixa avinguda en un edifici de la zona de la primera fase de l’ARE Prat Sud ja construïda. Allà es va procedir a llegir diversos manifestos i alguns manifestants van enganxar reproduccions de bitllets als vidres externs. Un cop desconvocada la mobilització, els Mossos d’Esquadra van identificar a algunes de les persones assistents en aplicació de l’anomenada Llei Mordassa, adduint que la marxa no havia estat comunicada. Read the rest of this entry →

Ecologistes en Acció demana sancions contra l’Ajuntament per incomplir el Reglament de Béns de les Entitats Locals

abril 8, 2021 in Actualitat, TERRITORI

Ecologistes en Acció, ha demanat sancions contra l’Ajuntament del Prat per l’incompliment del Reglament de Béns de les Entitats Locals, que obliga a tots els ajuntaments a tenir confeccionat i publicat un Inventari de Camins Públics municipals. “L’Ajuntament del Prat porta més de 30 anys incomplint la norma i les seves obligacions de preservar i protegir el domini públic a càrrec seu i és per això que exigim l’obertura d’un expedient disciplinari i la imposició de sancions contra les autoritats municipals que porten anys incomplint les seves funcions”, explica Josep Hurtado, advocat de l’organització ecologista, que també demana la retirada immediata de les sancions a les membres de Ni un pam de terra i la dimissió de “l’autoritat que les hagi signat” en un termini màxim de quinze dies. “En cas contrari”, adverteix Hurtado, “continuarem denunciant tots els incompliments de l’Ajuntament del Prat”.

Ni un Pam de Terra convoca la ciutadania a mobilitzar-se aquest dissabte contra de la urbanització de camps de la marina agrícola

abril 6, 2021 in Actualitat, TERRITORI

Per aquest dissabte 10 d’abril a les dotze del migdia, la plataforma veïnal Ni un Pam de Terra convoca una mobilització ciutadana contra de la urbanització de camps de la marina agrícola del Prat de Llobregat.

L’Ajuntament respón a les protestes contra el creixement urbanístic en zones agrícoles amb sancions

abril 1, 2021 in Actualitat, LLIBERTATS, TERRITORI

La plataforma “Ni un Pam de Terra” denuncia l’aplicació de sancions amparant-se amb l’ordenança de civisme “amb finalitats polítiques” contra activistes de la citada plataforma per accions relacionades amb les protestes ciutadanes contra l’inici de la segona fase de l’ARE Eixample Sud.

Mitjançant un comunicat els ecologistes denuncien “que s’està utilitzant l’Ordenança del civisme com una llei mordassa local, per silenciar les protestes veïnals. Unes ordenances municipals, recorden, que “ni tan sols tenen rang de llei, no es poden utilitzar per reprimir el dret a la protesta.” I continuen: “les multes castiguen veïns i ecologistes per reunir-se al Camp de la Bunyola, un projecte d’hort comunitari que va finalitzar amb l’inici de les obres d’urbanització dels camps, i per una protesta a l’Ajuntament del Pratdel passat 18 de febrer quan una activista va encandenar-se simbolicament al l’escales del vestibul de l’ajuntament.

Read the rest of this entry →

[Àudio] Entrevista amb Depana i Ni un pam de terra sobre l’impacte del pla urbanístic ARE Prat-Sud sobre el medi

març 26, 2021 in TERRITORI, Uncategorized

La situació precària del delta del Llobregat ha motivat un advertiment de la Unió Europea perquè les administracions reforcin la seva protecció. Les entitats veïnals, ecologistes i agricultors s’han unit, de nou, per exigir que s’aprofiti aquesta amenaça de sanció de Brussel·les per aturar projectes en marxa.

Reproduïm aquesta entrevista d’El Far amb Pere Bonet de la plataforma Ni un Pam de Terra, i José Garcia de la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (Depana)

DEPANA demana al Govern la suspensió cautelar de l’Eixample Sud del Prat

març 22, 2021 in Actualitat, TERRITORI

«Depana assenyala que els terrenys afectats per l’ARE Eixample Prat Sud estan inclosos dins de l’Àrea Important per a la Protecció de les Aus i la Biodiversitat IBA 140. Aquests terrenys, a més, engloben 3 hectàrees d’alt valor ambiental que es trobaven incloses al Pla Especial del Parc Agrari fins l’any 2015, quan van quedar-ne excloses per convertir-se en sòl urbanitzable»

 

DEPANA ha presentat un recurs d’alçada a la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat perquè suspengui cautelarment qualsevol pla urbanístic a la zona PAU 2 de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de l’Eixample Sud del Prat de Llobregat, al delta del Llobregat. La intenció de l’entitat és aconseguir que s’aturin les obres de reparcel·lació del barri residencial projectat fa més d’una dècada per la Generalitat i l’Ajuntament del Prat, com a mínim mentre s’estudia la importància de la zona per al conjunt dels ecosistemes del delta del Llobregat i s’aprova el Pla Especial de Protecció del Delta del Llobregat.

Read the rest of this entry →

Front comú al Delta del Llobregat per aturar el creixement urbanístic i les ampliacions de l’aeroport i el port de Barcelona

març 17, 2021 in Actualitat, ECONOMIA, TERRITORI

«L’expedient sancionador de la Comissió Europea a les administracions locals per no haver protegit els ecosistemes del delta afectats per les ampliacions de l’aeroport i del port representa per a les ecologistes una oportunitat de protegir l’espai natural».

x Roguer Jimenez | La Directa

Sota el lema “Prou creixement urbanístic i d’infraestructures: salvem el Delta del Llobregat”, i amb el continu trànsit de fons de les màquines que preparen els terrenys de l’ARE Prat Sud, s’ha oferit aquest dimecres 17 de març una roda de premsa al Prat de Llobregat, concretament als terrenys agrícoles afectats per la segona fase de l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) Eixample Sud, pla urbanístic que preveu la construcció d’un total de 2.600 habitatges. Convocada per la plataforma veïnal pratenca Ni un pam de terra, també hi han intervingut representants de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), l’organització sindical agrícola Unió de Pagesos i les plataformes Zeroport i SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. Read the rest of this entry →

Polèmica a la premsa entre l’Ajuntament del Prat i Ni un pam de terra

març 15, 2021 in Actualitat, TERRITORI

La plataforma Ni un pam de terra s’ha mostrat totalment en desacord amb l’article de la tinenta d’alcalde del Prat de Llobregat, Anna Martín Cuello, publicat dies enrere al diari digital “El Llobregat” amb el títol “L’Eixample Sud, fet diferencial”. En la seva rèplica, publicada també a “El Llobregat”, Ni un pam de terra expressa l’opinió que “eixamplar el nucli urbà construint un nou barri més enllà de l’avinguda Onze de Setembre no és ‘completar’ la ciutat ni un model de ‘ciutat compacta’, sinó tot el contrari. És ampliar la ciutat cap al sud, menjant espai a zones actualment rústiques, masies i camps de cultiu.”

La rèplica de Ni un pam de terra continua així: “Afirmar que la via per solucionar els problemes d’accés a l’habitatge és la construcció de nous barris fora de la trama urbana és no haver après res els últims tretze anys. Les àrees residencials estratègiques (ARE) del Baix Llobregat es van aprovar el 2009 amb una idea expansionista de l’urbanisme hereva dels anys 90, ‘a més construcció, més habitatge per tothom’. Amb els anys, hem vist que no era cert.”
Read the rest of this entry →

La Comissió Europea obre un expedient d’infracció a l’Estat Espanyol per la degradació del delta del Llobregat

febrer 25, 2021 in Actualitat, TERRITORI

«El toc d’alerta europeu arriba arran de la denúncia interposada per DEPANA a la Unió Europea, amb el suport de SEO/BirdLife».

«Les dues entitats sol·liciten a les administracions implicades la paralització immediata de tots els projecte que s’estan desenvolupant en l’actualitat a l’Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA) 140 Delta del Llobregat».

 

El dijous 19 de febrer, la Comissió Europea va enviar una Carta d’Emplaçament al govern espanyol dins de l’expedient obert contra les administracions per no protegir els ecosistemes del delta del Llobregat, espai protegit a la Xarxa Natura 2000 i l’Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA)

La Comissió Europea, amb aquesta carta d’emplaçament, fa evident que les respostes de les administracions catalana i espanyola han estat insuficients per a la conservació dels hàbitats i les espècies del delta del Llobregat. L’Estat Espanyol segons la Comissió no ha respectat les seves obligacions al delta del Llobregat en matèria de conservació de la naturacontràriament a l’Estratègia de la Unió Europea per a la conservació de la biodiversitat. Read the rest of this entry →

Els pagesos alerten que Agbar els pot deixar sense aigua

febrer 24, 2021 in Actualitat, TERRITORI

« Agbar, filial espanyola de la multinacional Suez, vol obrir tres nous pous d’extracció a la part baixa del riu, que augmentarien la capacitat d’extracció d’aigua de l’aqüífer del delta fins als 4.000 litres per segon, uns 126 hectòmetres cúbics anuals».

x Línia Mar

La guerra de l’aigua al Llobregat enceta el segon capítol després del crit d’alerta que ha fet la comunitat de regants del Canal de la Dreta del riu Llobregat. Aquesta entitat avisa que Aigües de Barcelona (Agbar) vol obrir tres nous pous d’extracció a la part baixa del riu, entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Joan Despí, que augmentarien la capacitat d’extracció d’aigua de l’empresa fins als 4.000 litres per segon, uns 126 hectòmetres cúbics anuals.

“Això és un escàndol”, diu Jordi Codina, advocat de la comunitat de regants. El representant d’aquesta entitat, que aplega gairebé 600 titulars, regants i usuaris d’aigües superficials, adverteix que “hi ha gent que està encaparrada a emportar-se l’aigua per fer negoci”. Per evitar-ho, ja han presentat les seves al·legacions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta institució és qui ha de decidir si Agbar pot fer les prospeccions per obrir aquests tres nous pous o no. Read the rest of this entry →