Les claus de la victòria de Titanlux

February 6, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«El passat 2 de febrer, en el quart dia d’una vaga indefinida, la plantilla d’Indústries Titan celebrava la victòria: la reversió dels acomiadaments no pactats i el compromís de no reincidir, durant 2 anys i 3 mesos, en la destrucció de llocs de treball».

x Isabel Benítez | La Directa

“Vaga, vaga i vaga!”. Així acabava el comunicat del Comitè de vaga d’Indústries Titan, el 30 de gener. La mesura proposada pel Comitè i acceptada per l’assemblea de treballadores va arribar desprès de què l’empresa intentés cobrir les aturades parcials amb treballadores procedents d’Empreses de Treball Temporal i la manca de voluntat manifesta d’arribar a cap tipus d’acord en l’arbitratge i mediació realitzat davant el Departament de Treball.

El conflicte, que va començar el 26 de juliol de 2017 amb la formalització dels primers acomiadaments, s’ha resolt desprès que l’assemblea de treballadores ratifiqués el preacord amb l’empresa. El text, tal com recull el comunicat de desconvocatòria fet públic per Comissions de Base (Co.bas) especifica: “la readmissió dels tres treballadors acomiadats que no van acceptar la proposta econòmica per acomiadament ofertat per l’empresa, i el compromís de l’empresa de no procedir a extingir cap contracte de la seva plantilla, per les causes objectives regulades als articles 51 i 52 de l’Estatut dels treballadors, i tot això durant un termini de dos anys i tres mesos des de la signatura del present acord”. Aquests dos articles, que regulen les condicions per facilitar l’acomiadament individual i col·lectiu, van ser reformulats en la reforma laboral de 2012, reduint els requisits i proves per a la realització del que fins el moment es coneixia com “expedient de regulació d’ocupació”.

Read the rest of this entry →

Els treballadors de Pinturas Titan tornen a la feina després que l’empresa reculi dels seus plans d’acomiadaments

February 2, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«La direcció readmet 3 treballadors que volia acomiadar i millora les indemnitzacions dels operaris que s’han acollir voluntàriament al pla de reducció de personal, mentre l’empresa es compromet a no fer nous acomiadaments individuals durant dos anys».

x Tomeu Ferrer | Diari del Treball

L’assemblea de treballadors de Pinturas Titan, la marca de pintures que té fàbriques a El Prat de Llobregat, ha decidit desconvocar la vaga total que havia de durar fins al 9 de febrer, perquè la direcció de l’empresa ha acceptat les seves reivindicacions més importants, segons ha pogut saber Diari del Treball de fonts del comitè d’empresa.

Els treballadors van començar l’aturada total el 29 de gener passat després de dues tandes d’aturades parcials que no havien fet moure l’empresa. Pinturas Titan havia fet saber als treballadors la seva intenció de dur a terme acomiadaments fins a reduir un 10% la massa salarial, cosa que suposava una reducció del 33% de la plantilla. Durant l’any passat la societat havia dut a terme unes 70 baixes amb acomiadaments individuals, suposadament amb acord dels afectats. Però la darrera tanda d’acomiadaments anunciats, 9 en concret van provocar la reacció unànime de la plantilla, que es va plantar. Read the rest of this entry →

Vaga total dels treballadors d’Industrias Titan contra els acomiadaments del 33% de la plantilla

January 29, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Després de dues tandes d’aturades parcials els treballadors han decidit aturar l’empresa durant 15 dies seguits per reclamar la continuïtat de la seva feina».

x Diari del Treball

Portes de la factoria de Titan a El Prat tancades aquest mati per la vaga

El conflicte d’Industrias Titan es radicalitza. Des de primera hora del dilluns, 29 de gener els treballadors de l’empresa han declarat vaga total que mantindran fins al 9 de febrer. La protesta es fa contra les mesures de la direcció que han suposat 70 baixes entre el personal, ja que la pretensió, explicada en reunions internes és reduir un  10% la massa salarial del grup, que gairebé sempre ha obtingut beneficis.

En la primera jornada de vaga l’empresa ha tancat les portes de les dues factories que té al Prat i també a les oficines que té a la Zona Franca de Barcelona, segons Cristóbal Cañete. membre del comitè d’empresa per la UGT de Catalunya. L’altre sindicat amb presència a la companyia és Comissions de Base (COBAS). Read the rest of this entry →

Treballadors de Titanlux creen caixa de resistència per sostenir la lluita contra els acomiadaments i la precarització

January 29, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«El comitè de vaga d’Indústries Titàn crida a la solidaritat amb la lluita que la plantilla està duent a terme en defensa dels seus llocs de treball i condicions laborals enfront de la que denuncien, “política d’acomiadaments i precarització de l’ocupació de l’empresa”».

 

El comitè de vaga d’Indústries Titàn ha realitza’t una crida i apel·la a la solidaritat de classe amb la lluita que la plantilla d’aquesta factòria d’eEl Prat de Llobregat està duent a terme en defensa dels seus llocs de treball i condicions laborals enfront de la política d’acomiadaments i de precarización de l’ocupació de l’empresa.

Ens fem ressó de la crida que reproduïm a continuació:

La caixa de resistència de Titanlux:

Read the rest of this entry →

Tal dia com avui de fa 10 anys va tenir lloc l’acte de presentació de la Cooperativa de consum ‘Cals Karxofa’

January 20, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Tal dia com avui de fa 10 anys, un 20 de gener de 2008, va presentar-se públicament la Cooperativa de consum agroecològic i responsable ‘Cals Karxofa’, mitjançant un acte a l’ara desaparegut KOP -Alta Tensió-, esdevenint la primera cooperativa d’aquestes característiques nascuda al Prat».

 

Amb més de 10 anys de trajectòria al darrere, Cals Karxofa és un referent de les cooperatives de consum al Prat de Llobregat i una de les més consolidades. Transcendint l’àmbit local la Cooperativa forma part també part de La PACA (Acord per al Consum i la Producció Agroecològics).

Produir i consumir localment, sense intermediaris, fer producció agroecològica, i potenciar una economia social i solidària són algunes de les seves premisses.

Gemma Úbeda, una de les seves membres comenta: “veníem del Casal Okupat del Prat i vam pensar que si en d’altres camps buscàvem alternatives al sistema capitalista, havíem de fer el mateix amb el menjar”. La cura dels productes de la terra i de les condicions laborals dels seus treballadors són alguns dels pilars de les cooperatives d’autoconsum de productes ecològics. Segons Úbeda, “el concepte és que nosaltres ens comprometem a comprar tota la producció d’un pagès, per garantir la viabilitat del camp”, i afegeix “quan la gent coneix la persona que porta el producte s’ho mira d’una altra manera i pensa en l’enciam que conrea el Toni”. Read the rest of this entry →

El comitè de vaga de Titanlux denuncia vulneració de dret de vaga per part de l’empresa

January 15, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

 «El comitè de vaga denuncia que l’empresa va contractar a 15 treballadors de ETT’s durant les vacances de nadal per contrarestar els efectes de la vaga contra l’acomiadament de més de 70 treballadors».

 

El comitè de vaga denuncia que l’empresa va contractar a 15 treballadors de ETT’s durant les vacances de nadal per contrarestar els efectes de la vaga que la plantilla porta cap contra l’acomiadament de més de 70 treballadors.

.

.

Reproduïm a continuació el comunicat íntegre del comitè:

El comité de huelga de Titanlux ante la vulneración del derecho de huelga Read the rest of this entry →

[Vídeo] Entrevista a treballadors en vaga contra els acomiadament de Titan

January 6, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

Reproduïm l’entrevista a Ricard i Paco, treballadors de TitanLux, durant la seva visita al  espai digital audiovisual ‘La Zurda’ per explicar com s’estan organitzant per defensar els seus drets i frenar els plans de l’empresa.

Els treballadors i treballadores d’Indústries Titan, estan en peu de guerra. L’empresa ja ha acomiadat a 74 empleats de les instal·lacions del Prat de Llobregat, on treballen un total de 360 persones.

Els sindicats denuncien que Indústries Titan té beneficis i que es tracta d’un pla per augmentar la seva taxa de benefici a costa d’acomiadaments massius, major explotació laboral i futures retallades salarials.

Des del 21 de novembre la plantilla ha iniciat una vaga parcial que ve acompanyada de mobilitzacions i accions de carrer per donar a conèixer l’atac patronal al que estan sent sotmesos.

Indústries Titan, líder estatal del sector dels fabricants de pintures, és propietat de la família Folch-Rusiñol, una de les més importants famílies de l’alta burgesia catalana. Compta amb més de cent anys d’història, durant els quals mai va registrar pèrdues. En 2016 va tancar amb una facturació de 103 milions d’euros, amb els quals va obtenir uns beneficis de 2,3 milions d’euros.

Stop Pujades es mobilitza contra l’increment del preu del transport a l’àrea metropolitana de Barcelona

January 4, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«La plataforma decideix en una assemblea a l’estació de la Sagrera de Barcelona continuar amb les mobilitzacions fins que no es reverteix l’increment tarifari del 2% aprovat la setmana passada. També pretén que es reverteixi l’actual concessió de la futura T-Mobilitat, gestionada per La Caixa i altres empreses privades».

«De moment no esta previst que les mobilitzacions s’extenguin també a El Prat tal i com si va passar l’any 2014»

«Al titol de transport s’hi suma la pujada dels preus dels serveis bàsics què s’enfilen el 2018 a l’alça amb pujades de fins al 6,2% i el 2,5% ».

 

Entonant càntics com “aquesta pujada no la pagarem”, “transport públic a preus populars” o, fins i tot, “els metros seran sempre nostres”, més de 150 persones han participat a l’estació de la Sagrera de Barcelona en la primera acció de la plataforma Stop Pujades contra l’encariment de les tarifes del transport públic. La plataforma ha congregat persones de diferents barris de la capital catalana i d’altres ciutats metropolitanes, o de la comarca del Baix Llobregat com l’Hospitalet o Cornellà, i ha protagonitzat deu obertures dels accessos de diverses estacions com a protesta. En l’assemblea final, que ha començat al voltant de les 20h al vestíbul de la Sagrera, entre les estacions de metro i de Rodalies, Stop Pujades ha refermat la seva voluntat de continuar amb les mobilitzacions fins que no es reverteixi l’increment de preus. Read the rest of this entry →

La plantilla de Titan decideix intensificar al gener les aturades contra l’ERO

December 29, 2017 in Actualitat, ECONOMIA

«El  vinent dimarts 2 de gener els treballadors i la plataforma solidària de suport han tornat a convocar una nova concentració a Barcelona de rebuig, al costat del centre comercial Bahaus del passeig de la Zona Franca».

 

Les festes de Nadal marcaran un parèntesi en el conflicte laboral a l’empresa Titan, fabricant de les pintures Titanlux. Des de mitjan novembre els treballadors han fet aturades de la producció quatre hores a la setmana, repartides en dos dies, i l’última de l’any serà el 19 de desembre. Al gener, la plantilla estudiarà noves accions i intensificarà les aturades per oposar-se a la nova onada d’acomiadaments que, segons preveu el comitè d’empresa (Co.bas i UGT), podria tirar endavant l’empresa. «La direcció ens ho ha plantejat obertament. Volen rebaixar costos salarials i reduir un 33% la plantilla, que al Prat de Llobregat és de 366 persones», assegura el representant del comitè Paco García. Read the rest of this entry →

El comitè d’empresa d’Iberia al Prat desconvoca la vaga dels dies 21, 22, 23 i 24 de desembre

December 20, 2017 in Actualitat, ECONOMIA

«UGT considera que gràcies a la pressió exercida s’ha aconseguit un acord que s’ha de concretar en dates posteriors que permet evitar les aturades que coincideixen amb les festes de nadal»

x Diari del Treball

El comitè de vaga d’Iberia a El Prat ha desconvocat les vagues parcials que havia convocat pels dies 21, 22, 23 i 24 de desembre a l’Aeroport del Prat, segons comunica la UGT de Catalunya, sindicat majoritari en l’empresa.

El sindicat considera que “si bé es cert que no s’ha cobert la totalitat de les demandes dels representants dels treballadors i les treballadores, s’han aconseguit millores gràcies a la pressió exercida per la plantilla i el conflicte obert amb la convocatòria de vaga”.

Per a UGT, des de l’inici del conflicte, la plantilla ha mostrat el seu interès per no perjudicar els usuaris i usuàries, de manera que considera positius tant l’acord com el compromís de les direccions de continuar les negociacions per evitar que l’aeroport del Prat torni a entrar en col·lapse durant els propers períodes de màxima afluència de passatgers. Read the rest of this entry →