Deu anys després controladors aéris s’enfronten a la banqueta dels acusats per la suposada “vaga de controladors” de 2010

August 3, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«L’any 2010 va ser el primer cop que es va declarar el “Estat d’Alarma” a l’estat espanyol a causa, segons es va al·legar en aquell moment, del suposat abandó i paralització de l’activitat aeronàutica per part dels controladors aeris. Deu anys desprès els darrers controladors aeris arriben a la banqueta dels acusats en un cas que genera cada cop més dubtes sobre la veracitat de la versió oficial».

 

Els judicis sobre la vaga de controladors aeris de 2010 s’acosten a la seva fi. El Passat 27 de juliol van començar les rondes de Conclusions de les parts, on es troben involucrats 14 controladors aeris entre els que s’hi troba César Cabo, el que fou portaveu de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA).

Assistents experts informen que els principals arguments de l’acusació es van centrar en el sou dels controladors, el fet de que firmessin el document 34.4 (declaració de no trobar-se en condicions psico-físiques per a realitzar la seva funció amb garanties) i la teòrica inducció d’Aena al tancament de l’espai aeri patronal del 3 de desembre de 2010. Cap menció de l’acusació per abandó del lloc de treball.

Read the rest of this entry →

El tancament de Nissan, camí dels tribunals

August 3, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«L’empresa pressiona amb un últim termini perquè s’acceptin les indemnitzacions o s’apliqui l’ERO».

x Pau Runbo | Ara

Les hostilitats entre Nissan i els sindicats que representen els seus treballadors continuen, un cop superat el període legal de consultes que dicta la llei per negociar quan hi ha un avís d’expedient de regulació d’ocupació (ERO). Divendres a la nit, els representants de l’empresa van donar les converses per acabades i van avisar els treballadors que tenien quatre dies per decidir si s’acollien al pla de sortides que va oferir la companyia o si, pel contrari, el rebutjaven i la situació derivava en un ERO sense acord que afectaria 2.525 treballadors. Els sindicats, per la seva banda, també van brandar un element de pressió que, fins llavors, guardaven al calaix: la judicialització del procediment.

Read the rest of this entry →

La plantilla de l’empresa de neteja Sacyr Facilities a l’aeroport protagonitza dues jornades de vaga

August 2, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

Els treballadors de la neteja de l’Aeroport del Prat han protagonitzat dues jornades de vaga aquest cap de setmana, divendres i dissabte per demanar que part de la plantilla en ERTO torni al treball per a fer front a les necessitats del servei.

Segons CCOO, el passat 1 de juliol es van ampliar les zones de neteja en la terminal T1 del Prat i des del 24 de Juliol la terminal T2 està funcionant parcialment. La carrega de treball doncs del personal de neteja s’ha incrementat en les darreres setmanes, malgrat que Sacyr Facilities “continua mantenint a la majoria de les seves treballadores i treballadors en un ERTO que ja dura més de tres mesos”.

La salut en risc enmig d’una pandèmia

Read the rest of this entry →

Proposen nacionalitzar la Nissan per crear un parc públic de cotxes compartits elèctrics.

July 28, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«El sindicat CGT, la CUP i Anticapitalistes han presentat una proposta per socialitzar la fàbrica, mantenir els 3.000 llocs de treball directes, els 22.000 indirectes i que sigui econòmicament viable per l’Estat espanyol, amb una inversió de 950 milions a l’any durant una dècada».

x Gessamí Forner | El Salto

Nacionalitzar la Nissan i que els treballadors prenguin el control. Salvar 3.000 llocs directes i 22.000 indirectes. Evitar la misèria de 25.000 famílies. Però no només això, lo que la CGT, la CUP i Anticapitalistes proposen és que per fi el Govern català i l’espanyol moguin fitxa i s’organitzin estratègicament davant un món deslocalitzat en el que l’Estat Espanyol sempre perd, després d’haver venut la indústria pública automobilística (Seat, 1986), privatitzant el sector ferroviari (Renfe, 2003) i regalar fons milionaris a multinacionals estrangeres.

En els últims deu anys, asseguren que la Nissan ha rebut 180 milions en ajudes. Sense comptar amb la generosa rebaixa de lloguer on es situa la planta, sòl públic en la Zona Franca de Barcelona.

Read the rest of this entry →

Nissan proposa ajornar fins al juny del 2021 el tancament de la Zona Franca

July 22, 2020 in Actualitat, Destacat, ECONOMIA

Nissan proposa ajornar fins al juny del 2021 el tancament de la Zona Franca, sempre que s’arribi a un acord abans de finals d’aquest mes de juliol, i  a canvi que els treballadors abandonin la vaga, tot i que els sindicats consideren que mentre no retirin l’ERO no acceptaran condicions.

La necessitat que els empleats tornin a la feina rau principalment en el fet que Nissan ha de complir amb el contracte que té firmat amb Daimler per produir les últimes comandes pendents del pick-up Mercedes Classe X, que s’havien d’haver entregat abans de l’estiu.

Read the rest of this entry →

La mort de Rafael Español fa definitiva la impunitat per la malversació de 12,2 milions d’euros de ‘La Seda’

July 16, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Mor Rafael Español, l’empresari proper a la família Pujol Ferrusola i expresident de La Seda, que va esquivar la presó tot i tenir tres condemnes».

 

Poca gent recorda ja qui és Rafael Español; qui va ser al seu dia el poderós president de La Seda de Barcelona, la històrica empresa pratenca, va morir recentment el passat 30 de juny.

Feia temps però, que els dies daurats d’Español havien quedat enrere: en el moment de la seva mort pesaven sobre ell tres condemnes de presó per diferents delictes econòmics comesos quan dirigia La Seda. Però algun poder devia conservar Español perquè, per molt sorprenent que sembli, mai no va entrar a la presó. Fa gairebé dos anys va rebre l’última condemna, però l’exdirectiu va seguir estant sempre en llibertat i no ha hagut de trepitjar la presó ni un sol dia. Read the rest of this entry →

Vint anys teixint aliances al Prat i a la seva comarca

July 16, 2020 in Actualitat, CULTURA, ECONOMIA

«Des de l’any 2000, l’associació Grups Associats pel Treball Sociocultural (GATS) s’ha encarregat d’acompanyar i teixir aliances. Aquesta xarxa comunitària ha facilitat l’aparició d’iniciatives solidàries i de suport mutu durant el període d’emergència per la COVID-19».

x Vicent Almela | La Directa

Jessica, Farida i Soraya són tres costureres que es van conèixer i formar ara fa tres anys al taller del Centre de Promoció Social Francesc Palau del Prat de Llobregat. Les tres dones, amb l’acompanyament de la incubadora Labesoc, es van constituir com l’associació El Didal en 2018, i des d’aleshores van iniciar la seva activitat econòmica en l’ecosistema d’iniciatives de l’economia social i solidària del municipi.

Amb l’esclat de la crisi econòmica generada pel context d’emergència es van quedar pràcticament sense encàrrecs i feina al taller, i van haver-lo de tancar temporalment angoixades per la situació i la incertesa. “El primer mes i mig vam estar completament parades i vam haver de tancar, però un dia ens van contactar des del centre Francesc Palau per dir-nos que hi havia necessitat de confeccionar mascaretes i bates per repartir-les arreu de la comarca del Baix Llobregat, i des d’aleshores fins avui encara no hem parat de treballar i gràcies a això hem pogut mantenir-nos econòmicament”, explica Jessica. Read the rest of this entry →

L’atur al Prat es dispara amb la COVID-19

July 11, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«El Prat se situa entre els municipis de major afectació d’ERTOs amb 12.174 treballadors i treballadores afectades, i com el cinquè municipi del Baix Llobregat amb una taxa d’atur més alta amb 4.324 persones, un 38,5% més que el juny de l’any anterior».

 

L’aturada de l’activitat econòmica com a efecte de la pandèmia de la COVID-19 ha comportat un increment de l’atur i de les persones treballadores en situació d’ERTO

Al Prat de Llobregat, l’atur registrat el juny del 2020 va ser de 4.324 persones, un 38,5% més que el juny de l’any anterior. Aquest increment és més intens que l’experimentat a la comarca del Baix Llobregat, que ha estat del 33,4%. La taxa d’atur registral del mes de març, que es publica trimestralment i per la qual encara no hi ha dades del juny, també indicava un major impacte de l’atur al Prat que a la comarca. Amb un percentatge del 12,31% El Prat és el quart municipi del Baix Llobregat amb una taxa d’atur més alta, superat només per Olesa, Esparreguera,  Sant Vicenç dels Horts i Martorell.

Read the rest of this entry →

La plantilla de Correus reclama més personal i millors condicions davant la crisi de la COVID-19

July 11, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

UGT i CCOO van iniciar ahir al Prat de Llobregat la primera de les mobilitzacions del personal de l’empresa postal a Catalunya. Denuncien que no es cobreix entre el 30 i el 40% dels llocs de feina i que són el segon col·lectiu laboral més afectat per la COVID-19 després del sanitari.

El malestar en col·lectiu de carters del Prat ve arrossegant-se de lluny. L’any 2016 la plantilla ja va protagonitzar diverses mobilitzacions contra la decisió de la direcció de Correos de reduir en un 18% el nombre d’efectius en l’oficina local, amb la consegüent precarització del servei.

La Taula Sindical de Catalunya demana l’expropiació de Nissan

July 10, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

En un comunicat conjunt la Taula Sindical de Catalunya, formada per la CGT, IAC, CNT, COS, Co.bas i Solidaritat Obrera, s’afegeix a la demanda de la derogació urgent” de l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors i reivindica “l’expropiació immediata de les instal·lacions de Nissan, la maquinària, els béns i recursos” per tal que la plantilla mantingui la seva feina i siguin “protagonistes d’un pla de gestió industrial alternatiu“.

L’agrupació sindical que agrupa el conjunt de l’autoanomenat sindicalisme combatiu català (en oposició al sindicalisme de concertació social representat principalment per UGT i CCOO) considera que “no hi ha cap motiu real que no sigui la cobdícia” per a tancar les plantes de Nissan a Catalunya. “Es tracta d’una multinacional que ha rebut centenars de milions d’euros de fons públics tant de forma directa com indirecta”, protesta la Taula Sindical de Catalunya.

Read the rest of this entry →