Vaga de dues hores a BBVA IT del Prat contra l’acomiadament de dos treballadors de més de 50 anys

November 5, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«L’empresa justifica la seva decisió en el fet que no s’han reciclat professionalment, mentre que CCOO afirma que no han rebut cap formació i que a més, en un cas podia entrar al comitè d’empresa».

x Diari del Treball

Vaga de dues hores a l’empresa BBVA IT. La protesta dels treballadors s’explica per l’acomiadament de dos operaris amb edats superiors als 50 anys i més de 20 d’antiguitat, un dels quals s’havia presentat a les eleccions sindicals com a suplent i estava a punt per substituir una baixa d’un company seu al comitè, segons informa CCOO.

El sindicat denuncia que en els dos casos els acomiadaments no tenen justificació ni per causes organitzatives ni per situació econòmica, més quan darrerament s’està ampliant la plantilla, arribant actualment a les 220 persones treballadores. CCOO ha intentat parlar amb la direcció de BBVA IT España per aturar aquesta pràctica inacceptable, ja que amenaça a les persones treballadores de major antiguitat que vagin tancant projectes assignats. Read the rest of this entry →

Comença la cursa per la privatització de l’AVE i la posada en marxa d’un nou servei ‘low cost’ des del Prat

October 31, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«La posada en marxa d’un nou servei d’AVE de baix cost anomenat EVA, reviurà a la fins ara estació fantasma de l’AVE del Prat de Llobregat».

«La liberalització del tren en 2020 amenaça a les línies menys rendibles, que utilitzen 9 milions de viatgers»

«L’AVE que ocupa el 3,8% d’usuaris, ha estat el receptor en darrers temps del 71% del total d’inversions ferroviàries».

 

El procés de liberalització del transport de passatgers ferroviari, que serà efectiu al desembre de 2020 en tota la UE, continua avançant i cada vegada es coneixen més detalls de les condicions i requisits a l’Estat Espanyol. Adif, el gestor estatal que gestiona les infraestructures ferroviàries, preveu escollir els nous operadors a mitjans de desembre d’aquest any, el termini de presentació d’ofertes per les adjudicacions acaba just aquesta nit.

Amb la privatització de la xarxa de trens AVE, el sector ferroviari completarà un pas més cap a la seva completa liberalització en mans d’empreses privades, posant definitivament fi al model ferroviari entès com un servei públic que ha imperat fins a l’actualitat. Actualment, Adif disposa de tres corredors d’AVE, el de Barcelona, València-Alacant i el de Sevilla-Màlaga. Read the rest of this entry →

Els transportistes fan vaga després de nou anys de sou congelat

October 30, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Els sindicats acusen Amazon de voler boicotejar la vaga del transport de Barcelona i la seva àrea metropolitana».

 

Vaga avui dels treballadors del sector de transport de mercaderies per carretera i logística, de 24 hores, entre dimarts a les 22 h i aquest dimecres a les 22 h.

Segons els sindicats convocants, Comissions Obreres i UGT, el seguiment d’aquesta vaga està sent d’un 50%. En total, 15.000 treballadors estaven cridats a fer vaga.

La vaga ha tingut una important afectació al Prat de Llobregat, on el sector de la logístic te un important pes, i algunes empreses punteres han hagut d’aturat la seva activitat durant la nit i el matí de dimecres, 30 d’octubre,  com són: Amazon, UPS, DHL, FEDEX. A més la vaga ha deixat sense activitat de transport de mercaderies al Port de Zona Franca i la ZAL, o més ha afectat a Lidl, Mercadona, i altres distribuïdors. Read the rest of this entry →

Es jutja la primera denúncia per l’angoixa causada a quatre treballadors per l’exposició a l’amiant a l’antiga Honeywell

October 21, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Els denunciants reclamen que es reconegui com a malaltia professional la seva situació d’ansietat continuada fruit de la possibilitat de veure’s afectats per afectacions que en molts casos són mortals i que apareixen anys després del contacte amb l’amiant».

x El Diari del Treball

El Jutjat del social número 2 de Barcelona celebra dimarts, 1 d’octubre el primer judici que ha de dirimir la petició d’un grup de treballadors en el sentit que es reconeguin com a malaltia professional els trastorns d’angoixa que pateixen moltes de les persones que durant anys han treballat exposades a l’amiant. Aquests treballadors s’enfronten a l’obligació de sotmetre’s anualment a exhaustives revisions mèdiques davant la possibilitat de desenvolupar alguna de les greus patologies -incloent-hi diverses formes de càncer mortal- que poden patir pel fet d’haver estat exposats a l’amiant que es feia servir al seu centre de treball.

La indemnització que exigeixen els treballadors s’explica, segons el seu advocat, membre del Col·lectiu Ronda, Àlex Tisminetzky, pel fet que l’angoixa experimentada pels treballadors davant la situació que viuen davant la incertesa de si el contacte amb l’amiant els podria produir alguna mena de malaltia que haurien causat les empreses que han exposat els seus treballadors a l’amiant sense adoptar les pertinents mesures de seguretat, es facin càrrec d’indemnitzar aquestes persones pel patiment d’una vida sencera d’angoixa. Read the rest of this entry →

IAC i I-CSC convoquen una vaga general per a aquest divendres en resposta a la sentència

October 17, 2019 in Actualitat, ECONOMIA, POLÍTICA

«Ambos sindicats demanen la derogació de les reformes laborals del 2010 i 2012 i aturar la Llei Aragonès que obre la porta a la privatització dels serveis públics, entre altres. La convocatòria arriba després de l’emissió de la sentència del Suprem contra els processats pel referèndum del 1-0».

«L’acte central serà una manifestació a la tarda per reivindicar “els drets i les llibertats” que començarà als Jardinets de Gràcia a les 17 hores».

 

“Pels drets i les llibertats, vaga general”. Aquest és el lema que la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC  han triat per convocar la vaga laboral del 18 d’octubre. A poc a poc, la vaga general d’aquest divendres  va sumant suports. Com és obvi en qualsevol protesta d’aquest tipus compta amb el rebuig de les organitzacions patronals, com Foment del Treball, Pimec o Cecot, i tampoc s’hi han sumat la UGT i CCOO, els dos sindicats més importants de Catalunya.

Tot i que oficialment les raons de la convocatòria són estrictament laborals, com ara la derogació de les reformes laborals dels anys 2010 i 2012 i l’establiment d’un salari mínim de 1.200 euros, o d’altre mesures com aturar la llei catalana que obre la porta a la privatització dels serveis públics -la coneguda com Llei Aragonès- i acabar amb la bretxa salarial, a ningú se li escapa que s’emmarca en la protesta generalitzada contra les condemnes del Suprem als processats pel referèndum d’autodeterminació del 1-0. Read the rest of this entry →

La CNT protesta a les portes d’Amazon per l’acomidament d’un treballador per la seva tasca sindical

October 4, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

El mes d’agost passat, l’empresa Amazon va acomiadar un sindicalista de la recentment implantada secció sindical de la CNT. Per aquest motiu que la CNT del Prat està realitzant diferents concentracions a la porta de l’empresa per denunciar les que qualifiquen com pràctiques d’abusos i acomiadaments que duu a terme aquest gegant del comerç online.

D’altra banda des de la central anaco-sindicalista denuncien el comportament dels ops manager, així com els components que formen part del Comitè de l’Empresa, que afirmem que “en comptes de defensar els i les treballadores”, es dediquen a defensar els interessos d’Amazon, sent aquests “la veu de seu amo”. Segons diu l’octaveta que els anarcosindicalistes van repartir ahir dijous a la porta de l’empresa, en ella s’informa que: Està prevista la celebració de la conciliació en el CEMAC, el proper 18 d’octubre, i també per altra banda, s’informa, que cada dijous es va a realitzar aquesta concentració de protesta. Read the rest of this entry →

La repressió dels ‘Piolins’ va convocar el 3-O la vaga més important viscuda a Catalunya des de 1975

October 3, 2019 in ECONOMIA, Memòria altres indrets, Memòria històrica

«L’aturada va fer que a octubre de 2017 les hores no treballades superessin al Principat els 9 milions, quan un any abans eren poc més de 84.000»

x Catalunya Plural

El 3 d’octubre de l’any 2017, el 3-O, es va produir una gran mobilització ciutadana. Les imatges de policies, coneguts com a ‘Piolins’, colpejant gent pacífica durant el referèndum de l’1 d’Octubre, van colpir l’opinió pública per sobre de posicions polítiques. Algú havia pensat que això podia passar, perquè dies abans diverses organitzacions sindicals decidissin fer un pas endavant i demanar permís per fer una vaga general, en un cas i una ‘aturada de país’ en l’altre.

Per una banda, CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical CSC convocaven una aturada de 24 hores. La Coordinadora Obrera Sindical (COS), s’hi va adherir i organitzacions com CNT i Cobas van cridar també a seguir la convocatòria.

Al seu torn, CCOO, UGT i Unió de Pagesos van convocar una altra cosa que s’assembla però era diferent. N’hi van dir una aturada de país. Comptava amb la comprensió de la patronal Pimec i alguns gremis. Read the rest of this entry →

Què passa quan es privatitzen els béns públics? El cas d’AENA

September 26, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«El sistema de subhasta pública d’Aena condemna als treballadors a la precarietat»

 

El gestor aeroportuari AENA és un exemple del què passa quan es privatitzen les infraestructures públiques. El 49% de les accions del gestor aeroportuari està en mans privades, principalment fons d’inversió, que l’any passat van obtenir més d’1 milió d’euros en dividends.

L’ex-diputat i ex-portaveu del grup parlamentari del PSC-PSOE al Parlament, Maurici Lucena, va convertir-se en directiu de l’empresa després de la moció de censura de Rajoy, s’embutxacarà enguany uns 150.000 euros. Read the rest of this entry →

Els treballadors del personal de terra d’Iberia convoquen quatre jornades més de vaga al Prat

September 20, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«UGT manté la convocatòria al Prat mentre desconvoca la vaga prevista a la resta de l’estat després de pactar amb l’aerolínia una nova data en la qual revisar el conveni laboral dels treballadors».

 

La companyia aèria Vueling ha anunciat que cancel·la quaranta-sis vols aquest dissabte a l’aeroport del Prat a causa de la vaga que ha convocat el personal de terra d’Iberia. És la primera tongada d’anul·lacions, però no es descarta que n’hi hagi més atès que l’aturada durarà quatre dies, del 21 al 24 de setembre.

Tot i que el sindicat UGT tenia previst durant aquestes noves convocatòries de vaga, estendre el conflicte a tot el conjunt de l’estat espanyol, la vaga inicialment la vaga prevista per a dur-se a terme tots els dilluns entre el 30 de setembre i el 18 de novembre –un total de vuit– ha estat desconvocada. Després d’una reunió duta a terme aquest dijous entre l’aerolínia i UGT, la decisió del sindicat ha estat la de no estendre la vaga a canvi de recuperar les converses. Read the rest of this entry →

Ábalos treu pit per l’èxit de les estratègies implementades per minimitzar la incidència de les vagues a l’aeroport del Prat

September 17, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«El ministre espanyol de Fomento José Luis Ábalos és venta en públic de l’èxit de les estratègies implementades per l’Estat per neutralitzar la incidència de les protestes laborals dels treballadors aeroportuaris del Prat i minimitzar-ne el seu impacte, amb la imposició per part del seu ministeri de serveis mínins que en alguns casos suposen un greu limitació del dret de vaga dels treballadors».

 

El ministre espanyol de Foment, José Luis Ábalos, ha aprofitat la seva primera compareixença de la legislatura per treure pit per la minimització de l’impacte de l’onada de vagues que aquest estiu han protagonitza’t els treballadors dels sector aeroportuari i de Renfe, i que està previst que continuïn fins a principis d’octubre. El ministre s’ha felicitat perquè les vagues no han afectat gairebé als passatgers ni a la connectivitat a causa de “la intermediació” de Foment i Aena en els conflictes malgrat “no ser la seva responsabilitat”.

“Els plans d’acció del gestor han permès que l’operativa s’hagi desenvolupat sense problemes i sense causar incidències als passatgers”, va assegurar Ábalos durant la seva compareixença en el Congrés dels diputats espanyol en relació a les vagues del personal de terra d’Ibèria i dels filtres de seguretat en l’aeroport del Prat. Així, segons ha explicat, tant Foment i Aena, com el departament del Treball de la Generalitat del Principat han participat en les reunions per a tractar d’evitar els conflictes i que, una vegada que ha estat impossible desconvocar-los, han posat en marxa un pla d’acció per a evitar que les aturades laborals afectessin l’operativa normal, com a reunions preparatòries amb la Guàrdia Civil, seguiment dels aturs, vigilància en la gestió de les maletes, prioritat als vols d’arribada…. Read the rest of this entry →