És l’AVE eficient i sostenible? Segons un estudi del Tribunal de Comptes no

octubre 4, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

«Un estudi del Tribunal de Comptes deixa en evidència la insostenibilitat i ineficiència de la xarxa d’alta velocitat espanyola».

 

L’any entrant s’acompliran 30 anys des de la inauguració de la primera línia d’alta velocitat (Madrid-Sevilla) a l’Estat Espanyol, que actualment disposa de la segona xarxa més extensa del món per darrera de Xina. Aquesta xarxa havia de suposar un model a nivell social, econòmic i ambiental que a dia d’avui s’ha demostrat fals davant de les evidències científiques que ens porten a posar el focus en aquest sistema de transport, així com en una urgència a l’hora de repensar la política de l’Estat Espanyol en aquest àmbit amb mesures concretes i creïbles que respectin l’Acord de París.

En aquest estudi on s’analitzen les xarxes ferroviàries de diferents països de la Unió Europea, es conclou que en el cas de l’Estat Espanyol els anàlisis de cost-benefici “no es van fer adequadament… i la decisió d’aquestes línies es basa de forma habitual en consideracions polítiques”. Per tant, es conclou que la planificació va ser deficient, no es va centrar en les necessitats socials i es van donar permanents retards, sobrecostos i corrupció. Read the rest of this entry →

La repressió dels ‘Piolins’ va convocar el 3-O la vaga més important viscuda a Catalunya des de 1975

octubre 3, 2021 in ECONOMIA, Memòria altres indrets, Memòria històrica

«L’aturada va fer que a octubre de 2017 les hores no treballades superessin al Principat els 9 milions, quan un any abans eren poc més de 84.000»

x Catalunya Plural

El 3 d’octubre de l’any 2017, el 3-O, es va produir una gran mobilització ciutadana. Les imatges de policies, coneguts com a ‘Piolins’, colpejant gent pacífica durant el referèndum de l’1 d’Octubre, van colpir l’opinió pública per sobre de posicions polítiques. Algú havia pensat que això podia passar, perquè dies abans diverses organitzacions sindicals decidissin fer un pas endavant i demanar permís per fer una vaga general, en un cas i una ‘aturada de país’ en l’altre.

Per una banda, CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical CSC convocaven una aturada de 24 hores. La Coordinadora Obrera Sindical (COS), s’hi va adherir i organitzacions com CNT i Cobas van cridar també a seguir la convocatòria.

Al seu torn, CCOO, UGT i Unió de Pagesos van convocar una altra cosa que s’assembla però era diferent. N’hi van dir una aturada de país. Comptava amb la comprensió de la patronal Pimec i alguns gremis. Read the rest of this entry →

Els treballadors de neteja de l’aeroport del Prat tornen a la vaga per tercer cop contra l’ERTO vigent

setembre 2, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

El comitè d’empresa denuncia que Sacyr manté vigent un ERTO malgrat la reactivació de les instal·lacions i acusen l’empresa adjudicatària de mantenir “una estratègia de reducció de llocs de treball encoberta”.

 

Els treballadors dels serveis de neteja de les terminals T1 i T2 de l’aeroport del Prat protagonitzaran demà divendres una nova jornada de vaga. Denuncien que l’empresa adjudicatària, Sacyr, manté vigent un ERTO tot i la reactivació de les instal·lacions. Asseguren que això provoca una sobrecàrrega de feina constant al personal que no està dins l’expedient.

Comissions Obreres (CCOO) alerta en un comunicat que “Aena i Sacyr volen millorar el seu compte de resultats a costa de la salut dels treballadors i els usuaris”. Divendres, a més de la vaga, els treballadors faran una protesta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

La vaga ja es va fer, també, el 2 i 16 de juliol, i els sindicats alerten de la “constant negativa” de l’empresa a fer una previsió de la càrrega de treball.
Segons CCOO, mantenint l’ERTO i sobrecarregant de feina el personal que continua en actiu, Sacyr i Aena mantenen “una estratègia de reducció de llocs de treball encoberta“. Read the rest of this entry →

El preu de la llum serà avui el més car de la història a l’estat espanyol

agost 9, 2021 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

«Avui arreu de l’estat espanyol es pagaran 106,74 euros per megawatt per hora · El rècord ja es va batre el 21 de juliol».

 

El preu de la llum avui tornarà a batre un rècord i serà el més car de la història. Segons els indicadors d’OMIE, l’operador designat per a la gestió diària de l’electricitat a la península ibèrica, arreu de l’estat espanyol es pagaran 106,74 euros per megawatt per hora. Aquesta xifra supera els 106,57 del 21 de juliol, que ja van representar un rècord, i els 106,27 que es van registrar el 2 d’agost. Fins el 21 de juliol, el preu més alt de la història va ser l’11 de gener del 2002, quan es va situar en 103,76 euros cada megawatt per hora.

L’associació de consumidors FACUA fa setmanes que reclama al govern espanyol que modifiqui les regles de la subhasta, que mantingui el 10% de l’IVA de manera permanent i que estableixi una nova bonificació social, després de l’augment registrat al conjunt del mes de juliol d’un 36,2%, és a dir, uns 23 euros més que fa un any. La factura mensual d’un usuari mitjà ha quedat fixada en 85,34 euros. Read the rest of this entry →

Les plataformes de treballadors públics en frau de llei desqualifiquen el pacte assolit per Iceta amb CCOO, UGT i CSIF

juliol 13, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

«Al Prat, entre temporals i interins, només a l’administració local, hi ha treballant prop de 350 persones, el que equival a prop de la meitat de la plantilla».

 

El col·lectiu de treballadors municipals interins del Prat ja fa mesos que es mobilitza per reivindicar i exigeixi una millora de la seva situació laboral que, segons denuncien, no ha fet més que agreujar-se en les darreres dècades a causa de l’abús de la temporalitat i la precarietat que ha anat solidificant-se al llarg dels anys en les diferents administracions públiques.

La problemàtica denunciada recau en el fet de que aquestes treballadores es troben en frau de llei, perquè porten treballant més de tres anys en una plaça que l’Administració encara no ha tret a oposició o a concurs i, per tant, encadenant contractes temporals. Segons l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), aquesta situació és il·legal, encara que aquesta prerrogativa s’ha incomplert en multitud d’ocasions per part de diverses administracions públiques. Així, una treballadora pot ocupar la mateixa plaça durant anys, però si finalment es convocaren oposicions i no aprovés l’examen, es quedaria sense feina i sense dret a cap indemnització. Read the rest of this entry →

CCOO considera abusius els serveis mínims per la vaga de neteja a l’Aeroport

juliol 3, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

«El sindicat vol criticar l’actitud contrària a l’exercici del dret de vaga que ha evidenciat el Departament d’Interior en relació a la mobilització derivada de la pròpia vaga».

x Diari del Treball

El personal de neteja de les terminals T1 i T2 de l’Aeroport del Prat, porten més d’un any en ERTO derivat de la situació creada per la covid-19. Al llarg de tot aquest temps, el comitè ha fet trasllat en nombroses ocasions a AENA i l’empresa SACYR de la sobrecàrrega de treball que pateixen els i les treballadores del servei, i ha demanat una major desafecció de persones actualment en ERTO acord a la reactivació de les dues terminals de l’aeroport que actualment estan en percentatges d’activitat superiors als de persones desafectades del total de la plantilla.

Des de CCOO expliquen que com a conseqüència de la constant negativa tant de l’empresa adjudicatària (SACYR) com de la pròpia AENA a fer una previsió de la càrrega de treball que no tingui com a conseqüència la sobrecàrrega constant de les treballadores. El comitè d’empresa va decidir convocar vaga pels propers dies 2 i 16 de juliol amb continuïtat als mesos d’agost i setembre d’aquest 2021. Derivada de la convocatòria de vaga, en el dia d’avui, el comitè de vaga ha rebut un comunicat del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana en el que es decreten uns serveis mínims del 100% en totes les activitats d’interior, serveis mínims, que resulten fins i tot superiors als dictaminats, ara fa poc menys d’un any, en una altra convocatòria de vaga al mateix servei. Read the rest of this entry →

Amazon no va pagar un euro d’impostos de societats en la UE tot i tenir un benefici de 44.000 milions

juny 30, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

«La companyia de comerç i logística online acumula crèdits fiscals rere declarar pèrdues en Luxemburg. L’entramat fiscal, clau del seu balanç».

x El Salto

La pandèmia del Covid-19 ha augmentat el benefici d’Amazon en la Unió Europea fins 44.000 milions d’euros però els resultats fiscals de la multinacional de la logística i la distribució a Luxemburg van llençar un balanç negatiu. El resultat és que la companyia fundada per Jeff Bezos, dominadora del comerç online internacional, va pagar en l’exercici passat la quantitat de 0 (zero) euros en concepte d’impost de societats.

Les pèrdues declarades en el ducat centreeuropeu per Amazon, de 1.200 milions d’euros, comporten a més un “crèdit fiscal” que pot traduir-se en un futur estalvi en les contribucions de la companyia.

La informació, publicada el dimarts dia 4 per The Guardian explica que el gegant logístic treballa amb Amazon EU Sarl, un segell que aglutina els resultats de l’explotació a Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Espanya i Suècia. L’entramat és similar al que fan servir marques com Mc Donald’s o Inditex per deslocalitzar beneficis i ficar-los al cercle de l’elusió fiscal en centreeuropa. Read the rest of this entry →

10 raons per les quals ampliar l’aeroport és inacceptable

juny 29, 2021 in Actualitat, Debat, ECONOMIA, TERRITORI

«Les grans empreses i elits econòmiques plantegen el creixement de l’aeroport com un xantatge en plena pandèmia, crisi social i emergència climàtica».

x Sara Mingorria i Alejandro González (Plataforma Zeroport) | Crític

“Celebramos como progreso cargarnos la naturaleza”
Yayo Herrero, Conferència “Decreixement de l’aviació” (Barcelona, 2019).

El manifest a favor de l’expansió de l’aeroport de Barcelona proposat per les corporacions catalanes i elits econòmiques és un xantatge en plena pandèmia, crisi social i emergència climàtica. Es tracta d’un acte de negacionisme climàtic per imposar models econòmics basats en l’alt consum de combustibles fòssils, en l’extracció de materials i en un model de societat desigual i excloent.

Aquí teniu 10 arguments basats en evidències i dades científiques que ajuden a desconstruir el discurs suïcida favorable a una futura expansió de l’aeroport.

1. És incoherent amb els compromisos climàtics de Catalunya i d’Espanya

Les declaracions d’emergència climàtica efectuades per Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han d’invalidar el projecte, ja que suposaran un increment considerable d’emissions. Així mateix, les dues lleis de canvi climàtic, d’Espanya i de Catalunya, impliquen una reducció neta d’emissions, que haurien d’afectar les operacions de l’aeroport. Aquesta incoherència, juntament amb els greus impactes mediambientals, va ser utilitzada per frenar l’expansió dels aeroports de Palma, de París Charles de Gaulle, de Marsella o de Roma, així com, fora d’Europa, de Ciutat de Mèxic (per protegir un llac i una font d’aigua de la ciutat de Mèxic), de Tailàndia o de Bangladesh. Read the rest of this entry →

Vaga de neteja a l’Aeroport del Prat, on el 75% de la plantilla segueix en ERTO

juny 29, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

«L’objectiu de les jornades de vaga és que SACYR desafecti a un nombre de treballadors i treballadores proporcional a l’increment de treball i facturació. Seran el 2 i 16 de juliol, 13 d’agost, 3 i 17 de setembre i 8 d’octubre.».

x Carla Benito | Diari del Treball

 

Els treballadors de la concessionària SACYR, qui té la gestió de la neteja a les terminals T1 i T2 i oficines centrals d’AENA a l’Aeroport del Prat, han convocat vaga el dia 2 de juliol i fins a una sèrie de sis dies més per exigir que aixequin els ERTO que afecten el 75% de la plantilla.

Com expliquen des de CCOO, el Comitè d’empresa en representació de les 414 treballadores i treballadors de la concessionària SACYR, convoquen vaga els dies 2 i 16 de juliol, 13 d’agost, 3 i 17 de setembre i 8 d’octubre. Ho fan després de 16 mesos en què la pràctica totalitat de la seva plantilla segueix afectada per un ERTO.

CCOO, sindicat majoritari al comitè d’empresa, informa que des de la fi de l’estat d’alarma, l’activitat de l’aeroport ha augmentat considerablement fins a tenir el 85% de la T1, mentre que l’empresa per assumir aquest increment d’activitat, només ha desafectat al 25% de la plantilla. Read the rest of this entry →

Un centenar d’interins de l’Ajuntament fan vaga per reclamar la fixesa dels seus llocs de treball

juny 20, 2021 in Actualitat, ECONOMIA

Aquest passat divendres 18 de juny, desenes d’interins de l’Ajuntament pratenc s’han aplegat a la plaça de la Vila i han visitat diferents instal·lacions municipals durant la jornada de vaga convocada per col·lectius d’Interins i Laborals en frau de Llei i sindicats alternatius, com la IAC, CGT, CNT, o la COS entre altres  per reclamar que els seus contractes d’interinatge passin a ser fixes, tal com obliga la directiva europea 1999/70.

El març de l’any passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeixia l’abús freqüent de la temporalitat en l’administració pública del personal interí i proposava limitar el nombre de contractes temporals successius.

Segons dades del departament de Recursos Humans de l’ajuntament, 108 treballadors municipals han secundat la jornada de vaga.