Els serveis mínims fan invisible la vaga dels treballadors d’Iberia al Prat

August 24, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Els operaris reclamen que es facin fixos el 50%‌ dels treballadors actuals, s’eviti la sobrecàrrega de treball i s’eliminin les hores extres forçoses».

«Els treballadors d’Iberia al Prat consideren excessius els serveis mínims del 53% fixats pel Ministeri de Foment espanyol».


El personal de terra d’Iberia del Prat ha encetat la segona jornada de vaga d’aquest cap de setmana per reclamar que la plantilla contractada temporalment passi a ser fixa i reduir la sobrecàrrega de feina que denuncien els treballadors.

Els treballadors d’Iberia al Prat consideren excessius els serveis mínims del 53% fixats pel Ministeri espanyol de Foment. Per la seva part l’empresa ha assegurat que aquest diumenge l’activitat transcorre amb normalitat i sense cap incidència, tenint en compte que ja es van cancel·lar 134 vols de manera preventiva per l’aturada. Segons Iberia, el seguiment de la vaga és del 10 % dels treballadors que no estan convocats com a serveis mínims, mentre que des del sindicat UGT dissabte van assegurar que dos de cada tres empleats secundaven l’aturada. Read the rest of this entry →

El fracàs de la mediació aboca el personal d’Iberia a l’Aeroport de El Prat a una nova vaga la setmana vinent

August 21, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«La plantilla crítica la ‘passivitat’ de la companyia a l’hora de desencallar la situació i negociar una solució. Demanen les mateixes millores laborals que van provocar les vagues de juliol».


La reunió de mediació entre el personal de terra d’Iberia i els representants de l’empresa d’aquest dimarts a la seu de Treball ha acabat sense acord i, per tant, es mantenen les jornades de vaga per a aquest cap de setmana, 24 i 25 d’agost, i per al 30 i 31 d’agost.

La UGT, el sindicat majoritari, ha lamentat en un comunicat la “passivitat” de la companyia per desencallar la situació i desconvocar la vaga, segons ha informat en un comunicat.

La plantilla d’Iberia al Prat és de 2.500 treballadors, que s’encarreguen de la facturació, l’embarcament, la càrrega i descàrrega, l’assistència i el manteniment als avions, i donen serveis a una vintena de companyies, entre elles, Vueling. Read the rest of this entry →

Els vigilants de seguretat de l’aeroport denuncien per esquirolaje a Trablisa i Aena

August 16, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«El personal de Trablisa denuncia la vulneració del seu dret de vaga amb la imposició de fins el 90% de serveis mínims decretats per part de la Delegació del Govern Espanyol o la vinguda de treballadors d’altres punts de l’Estat».

x El Periodico

El comitè de vaga dels vigilants de seguretat de l’aeroport del Prat, ha presentat aquest dimarts una bateria de denúncies contra Trablisa i Aena per vulneració del dret a vaga. Respecte a la companyia han anat més enllà i han presentat també denúncia davant Inspecció de Treball per esquirolaje, ja que els representants dels empleats afirmen que l’empresa està portant personal d’altres bases per a suplir als vaguistes. Fonts del comitè de l’aeroport de Palma de Mallorca reproduïdes pel Periodico confirmen que els treballadors han rebut ofertes per a fer hores a la capital del Principat. Read the rest of this entry →

Menys temps, més impacte: per què el turisme a Barcelona deixa una gran petjada de carboni al Prat?

August 13, 2019 in Actualitat, TERRITORI

«Cada any, Barcelona rep vora 30 milions de persones que provenen de diferents llocs del món. Gairebé el 90% de la petjada de carboni es genera en l’arribada i sortida de turistes que aterren al Prat de Llobregat,  i que romanen al seu destí només uns dies».

x Catalunya Plural

La tendència del turisme urbà ha influenciat la manera com els visitants arriben a Barcelona, que ja s’ha convertit en una de les ciutats més turístiques del món: el 2016, va ser la 12a més visitada al món i la 4a a tota Europa. Tot i ser un dels generadors d’economia més importants, el turisme i la concentració dels turistes causa considerables deterioraments ambientals, demandes d’energia i aigua, i generació de tota classe de residus.

Un grup d’investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va estudiar l’impacte del sector a la ciutat i va publicar els resultats a l’informe “Petjada de carboni del turisme a Barcelona”, emmarcat en el Pla estratègic de turisme. Segons va comentar Jordi Oliver i Solà, qui va formar part de la investigació, “el que fa és ressaltar les activitats que contribueixen en major mesura a l’escalfament global; ser conscients d’aquestes dades ajuda a prendre decisions”. Read the rest of this entry →

Els treballadors de terra d’Ibèria al Prat tornaràn a la vaga a final d’agost

August 12, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Demanen les mateixes millores laborals que van provocar les vagues de juliol».

 

Els treballadors de terra d’Ibèria al Prat han convocat noves aturades per al dissabte 24, diumenge 25, divendres 30 i diumenge 31, després de no arribar a cap acord amb la direcció d’Ibèria.

De la mateixa manera que ja van fer durant la vaga del passat mes de juliol, els treballadors segueixen demanant acabar amb la falta de personal i estabilitat laboral, l’excés de càrregues de treball i l’abús de les hores extraordinàries, i reorganitzar els torns per a facilitar la conciliació familiar i personal.

La darrera aturada del 27 i el 28 de juliol va provocar la cancel·lació de més d’un centenar de vols. A més, el dissabte la situació es va veure agreujada per la interrupció del trànsit aeri al Prat per la caiguda d’una forta tempesta. Read the rest of this entry →

Els serveis mínims del 90% per a la vaga dels vigilants de seguretat de l’Aeroport de El Prat fan pensar en un col·lapse com fa dos anys

August 7, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«El 2017 es va produir una vaga pels mateixos motius que l’actual mobilització que va fer que les autoritats aeroportuàries substituïssin el personal per Guàrdies Civils».

x Diari del Treball

Acaba sense acord la reunió de mediació celebrada avui i es manté la vaga de divendres. L’Aeroport de El Prat pot esdevinir a partir del 9 d’agost escenari, un estiu més, escenari d’un greu conflicte laboral. El personal responsable de la seguretat de les instal·lacions han convocat vaga. Els portaveus dels vigilants es queixen que l’empresa que té la concessió, Trablisa, no ha fet cap proposta que permeti la desconvocatòria fiada a la resolució de Treball que fixa per a la vaga uns serveis mínims del 90%.

La vaga convocada és indefinida. Els serveis mínims, segons els vigilants, són abusius i segons els treballadors, tenen com a objectiu eliminar l’exercici del dret de vaga. Segons els assessors del col·lectiu de treballadors, els serveis són impossibles de complir, per fer-ho caldria cridar operaris que actualment estan fent vacances. Read the rest of this entry →

Més vagues a l’aeroport del Prat durant l’estiu

August 5, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Les condicions laborals precàries dels treballadors de terra entelen la bona salut de l’aeroport del Prat». 

«Mentres a l’aeroport madrileny de Barajas, Iberia té 3.500 persones en plantilla, la meitat de les quals són estables, al Prat tan sols hi té 2.000 contractats, i tan sols el 20% és estable».

 

L’activitat a l’aeroport del Prat no para de créixer cada any, com també ho fan els beneficis d’AENA. La precarietat laboral juga un paper clau en aquests fets: més viatgers atrets pels baixos costos del turisme, més dividends per als accionistes de l’operadora aeroportuària van de la mà de menys plantilla i pitjors convenis. Els darrers anys, les protestes de treballadors i treballadores de l’aeroport esclaten en l’època estival, perquè és quan augmenta la càrrega de feina i perquè les aturades tenen una major incidència. Read the rest of this entry →

DEPANA exigeix una nova avaluació d’impacte ambiental de l’aeroport del Prat abans d’ampliar-lo

July 31, 2019 in Actualitat, TERRITORI

«Els ecologistes consideren que les propostes actuals podrien afectar de manera encara més greu que fins ara a les poblacions d’aus del delta del Llobregat».

 

L’impacte de les noves propostes d’ampliació de l’Aeroport del Prat podrien suposar un increment dels danys que ja ha patit el delta de Llobregat des que es van iniciar les obres per a aquest projecte i que, a dia d’avui, no han estat reparats per cap de les administracions competents. Això, si més no, és el que afirma la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) que, en un comunicat, ha reclamat que es tramiti una nova Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) per a les ampliacions previstes i que aquesta posi per davant de tot la preservació dels espais naturals i de les espècies protegides del delta del Llobregat. De moment, recorden els ecologistes, ni els governs espanyol ni català no han complert cap dels compromisos de reparació de les zones afectades per les obres, cosa que, afirmen des de DEPANA, posa “en greu risc la coherència de la Xarxa Natura 2000. Read the rest of this entry →

Demanen tancar el CIE de la Zona Franca fins que no es resolgui “la manca de ventilació i de refrigeració”

July 31, 2019 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

«Els interns pateixen les temperatures elevades sense poder obrir les finestres ni aire condicionat».

x Vilaweb

Migra Studium i IRIDIA han presentat un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat d’Instrucció 30 de Barcelona per denunciar “les dolentes condicions d’internament a què s’enfronten els interns durant l’estiu” al CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca. En concret, es queixen de la manca de ventilació i de refrigeració, tant a les cel·les dels interns com als espais comuns, als locutoris de visites i altres espais compartits amb els funcionaris i els visitants, així com la manca d’aigua corrent als patis i la dificultat d’accés als lavabos. Les entitats es fan ressò d’una queixa interna signada per trenta interns on expliquen que del 24 al 28 de juliol es van negar a anar a les cel·les i a dinar durant per denunciar la situació sense haver obtingut una resposta. Plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a l’efectiu compliment dels estàndars mínims, tal i com una ordre judicial ha demanat al CIE de Sangonera (Múrcia). Read the rest of this entry →

L’Institut Illa dels Banyols construeix una reproducció del popular “Mosca” de l’aviació republicana de la guerra civil

July 29, 2019 in Actualitat, CULTURA, Memòria històrica

«Durant 6 anys, alumnes del centre, dirigits pel professor Joan Prieto, han construït la reproducció d’un Polikarpov I-16 que serà donada a l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR) per la seva exposició al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa».

 

El centre ha cedit en donació a l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR) una reproducció d’un caza “Mosca” que durant els últims deu anys han construït els alumnes del Cicle de Grau Superior de Manteniment Aeromecànic del centre.

La maqueta s’ha instal•lat recentment al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, on ha quedat exposada de forma permanent al públic.

Els “Mosca” és el nom amb què es coneixien popularment els avions soviètics Polikàrpov I-16, que van ser utilitzats pel bàndol republicà a la guerra civil. Read the rest of this entry →