Tal dia com avui de 2017 es desallotjava l’acampada del teatre Artesà

June 1, 2020 in CULTURA, Memòria El Prat

Tal dia com avui l’any 2017, a les 5:30 de la matinada, 6 furgons dels Mossos d’Esquadra i dues patrulles de la Policia Municipal van desallotjar a les persones acampades davant del teatre Artesà. L’objectiu d’aquesta acampada, que havia començat 5 dies abans, era la d’aturar l’enderroc programat pel dia 6 de juny d’aquest antic edifici patrimonial.

Tot i que els veïns i veïnes van demanar l’ordre judicial pel desallotjament, el cap municipal va al·legar que aquest no era necessari, ja que es tractava de patrimoni municipal i per tant podien entrar quan volguessin. Durant el desallotjament es van identificar a 15 persones i es va confiscar tot el material que els acampats no van poder portar a sobre al ser desallotjats, que va ser portat al magatzem de la Policia Local; molt d’aquest material mai va ser retornat al no poder presentar factura de compra.

Aquell mateix dia 1 de juny, van entrar les màquines per començar a enderrocar l’antic teatre. També el mateix dia, es va convocar una manifestació de protesta per l’enderroc del Artesà i el desallotjament de les persones acampades pels carrers del Prat, que va aplegar a mig miler de persones segons la plataforma “Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà”.

Informació relacionada:

Desallotgen l’acampada per evitar l’enderroc del Teatre Artesà del Prat

Crida a la mobilització i ha acampar davant del Teatre Artesà per aturar l’imminent enderroc i reivindicar la seva rehabilitació

Els treballadors de Nissan inicien la lluita de desgast per revertir el tancament anunciat

May 30, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Després de les assemblees informatives s’han encès barricades amb neumàtics a les portes de les plantes que el grup japonès vol clausurar».

x Diari del treball

No per esperada la notícia del tancament de Nissan ha indignat menys als treballadors. Els diferents comitès d’empresa havien convocat els treballadors  davant les portes dels centres de producció de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu. Just a la sortida de la reunió mantinguda amb la direcció de Nissan a Espanya els dirigents sindicals s’han dirigit als seus companys amb dos missatges clau. El primer confirmar els rumors de tancament i el segon instar a la la lluita obrera per revertir la situació. La mobilització seguirà, doncs, en una perspectiva de llarga durada. Read the rest of this entry →

El Plumall de la Pampa, una planta invasora que posa en perill la biodiversitat del delta.

May 29, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«La cortadèria, una canya exòtica invasora, s’estén pel nostre municipi reduint la diversitat biològica de plantes autòctones del territori inclosa la cesquera, un tipus de canya en perill d’extinció».

 

La cesquera (Saccharum ravennae) és una planta que trobem al delta del Llobregat i que està considerada com una raresa botànica en perill d’extinció que és característica de sòls arenosos i humits. Antigament aquesta planta ocupava les depressions humides interdunars i les jonqueres situades entre les dunes i els prats inundables. Una de les causes que dificulten el seu manteniment i proliferació es troba en el fet de que ha entrat en competència amb una altra gramínia exòtica invasora: la cortadèria.

La cortadèria (Cortaderia selloana) o Plomall o Herba de la Pampa és una gramínia exòtica provinent d’Amèrica del Sud que va ser introduïda al 1848 com a planta ornamental. Tot i que inicialment s’utilitzava en jardins particulars, posteriorment van ser molts municipis els que la van utilitzar per adornar rotondes i mitjaneres de carreteres. Va ser en aquell moment quan va a començar a descontrolar-se la seva propagació.

Read the rest of this entry →

Nissan anuncia que se’n va de Barcelona i deixa a l’aire 23.000 llocs de treball

May 28, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«La multinacional japonesa tanca la seva principal planta a l’estat espanyol. El Ministeri d’Indústria espanyol anuncia que seguirà oferint subvencions que evitin el tancament».

x El Salto

La multinacional japonesa Nissan ha comunicat avui, 28 de maig, que tanca la seu de Barcelona. La direcció de l’empresa ho ha fet saber als representants dels treballadors i al Ministeri d’Indústria espanyol. Actualment treballen 3.000 persones en el centre de Zona Franca, el més nombrós de l’estat espanyol, i 20.000 llocs de treballs indirectes, en la seva majoria empreses proveïdores, depenen de l’activitat de Nissan.

Indústria ha anunciat que seguirà proposant alternatives a la direcció de l’empresa, que passen per la inversió estatal per evitar el tancament del primer centre en volum que Nissan té a l’estat espanyol. Els càlculs d’Indústria són que la factura de tancament serà de mil milions i que remodelar la planta suposaria una despesa de 300 milions. Entre 2008 i 2019, la factoria ha rebut 179 milions d’euros en ajudes públiques, tant de l’estat (154 milions) com de la Generalitat (25). Read the rest of this entry →

Treballadors de Nissan es manifesten a Sant Jaume i el Consolat del Japó contra el tancament de les plantes

May 27, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

Entre ahir i avui els treballadors de Nissan han protagonitzat dues jornades seguides de mobilitzacions per pressionar perquè la multinacional es quedi a Catalunya.

Dimarts van manifestar-se a la plaça Sant Jaume  dibuixant un mosaic amb espelmes, teles negres i vermelles on es llegia ’25.000 famílies. Futur per a Nissan ja’ al mig de la plaça. I avui ho han fet al davant el consolat del Japó i la seu de la Comissió Europea a Barcelona.

La plantilla fa 23 dies que està en vaga indefinida per protestar per les amenaces de tancament que planen sobre la planta de la Zona Franca, que dona feina a 3.000 persones directament i a 25.000 indirectament, segons els càlculs dels sindicats. Read the rest of this entry →

Impulsors de la iniciativa «La vida abans que el capital» conviden a “canviar els balcons per les places i baixar les pancartes i cassoles als carrer”

May 26, 2020 in Actualitat

Aquest dimarts el Prat va sumar-se a les més de la quarantena de concentracions que s’estant realitzant setmanalment en diversos indrets de Catalunya sota el lema La vida abans que el capital. La convocatòria que s’estendrà a tots els dimarts a les 20h a la plaça de la Vila, va realitzar-se a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #RecuperemElsCarrers, i especificava que tots els participants “havien de dur la seva mascareta i respectar les distàncies de seguretat”.

Els barris, pobles i viles hem decidit recuperar els carrers!”, diuen els impulsors de la iniciativa, que fan una crida a “canviar els balcons per les places i baixar les pancartes i cassoles als carrers” d’arreu del territori català, per reivindicar “el dret a protestar i mobilitzar-nos als barris, pobles i ciutats” i “assenyalar els culpables, respondre els abusos dels governs i alçar la veu per defensar la vida abans que el capital”. Read the rest of this entry →

Els treballadors de Nissan activen la solidaritat per aguantar un conflicte llarg

May 22, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Els 3000 operaris de la multinacional automobilística afectats per l’ERTO doten la caixa de solidaritat almenys amb el salari d’un dia per sostenir els companys que mantenen la vaga».

x Tomeu Ferrer | Diari del treball

Els treballadors de Nissan, que en el moment de la publicació d’aquest article fa 19 dies que mantenen una vaga indefinida, han plantejat el conflicte de manera que el puguin mantenir molt temps. Un element clau en aquest sentit és la caixa de resistència que s’ha posat en marxa.

Existeixen dos tipus de caixes de resistència. Les que són permanents i que parteixen d’un sindicat i suposen que hi ha un romanent de diners que sostenen les vagues en les quals participen els seus afiliats, i les que s’activen unitàriament per donar una resposta a conflictes concrets i en les quals participen totes les treballadores i els treballadors. La de Nissan és del segon tipus. Usant les xarxes socials, els comitès d’empresa dels cinc centres de la multinacional afectats per la vaga han divulgat el nombre de compte al qual es poden fer les aportacions econòmiques: ES21 0049 1944 2623 1003 0440. Read the rest of this entry →

És cert que les empreses no podran acomiadar durant 6 mesos?

May 19, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Des de l’inici de l’estat d’alarma, han estat nombroses les afirmacions grandiloqüents per parlar dels efectes de les mesures extraordinàries aprovades per protegir els llocs de treball amenaçats per la present situació. Recordem, per exemple, quan des del Govern espanyol es va dir que s’havia prohibit acomiadar durant l’estat d’alarma. «Prohibir», aquest és el verb que va fer servir en tot tipus de comunicacions públiques de l’executiu quan la realitat era molt i molt diferent. Mai no es va prohibir acomiadar».

 

Senzillament es va establir que els acomiadaments per causa objectiva motivats per situacions derivades de la propagació de la Covid-19 es considerarien improcedents o, el que és el mateix, amb una indemnització lleugerament superior a la que hagués correspost si l’acomiadament fos per causa objectiva. Però cap tipus de prohibició com sí s’hagués pogut fer dient que aquests acomiadaments es considerarien nuls, no pas improcedents, i comportarien la reincorporació al lloc de treball i l’abonament dels salaris deixats de percebre. Read the rest of this entry →

Nissan compleix 12 dies en vaga indefinida mentre els grups PSA i Renault es plantegen tornar a França

May 15, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«El diari japonès Nikkei, diu que Nissan, dintre del seu pla de reestructuració per la crisis del coronavirus, tancarà la planta barcelonesa per traslladar la producció a les fàbriques de Renault, previsiblement a França».

x Martín Cúneo | El Salto

La pandèmia ho ha trastocat tot. Decisions que en temps normals portarien anys de deliberació, deia l’escriptor Yuval Harari, “s’aproven en qüestió d’hores”. A més, en moltes d’aquestes mesures preses durant aquesta emergència, afegia, “es convertiran en part integral de la vida”.

Aquestes mesures d’emergència estan afectant a tots els sectors econòmics, la indústria de l’automoció entre ells. Aquest 14 de maig, el Govern francès passava per sobre d’una de les vaques sagrades del neoliberalisme, especialment en el marc de la Unió Europea: si les empreses que produeixen cotxes volen rebre ajudes públiques hauran de repatriar les seves fàbriques. “La indústria automobilística francesa s’ha deslocalitzat massa i ha de tirar enrere”, deia el ministre d’Economia i Finances, Bruno Le Maire.

Read the rest of this entry →

El personal sanitari de l’Hospital de Bellvitge reclama drets laborals i més mesures de protecció contra la COVID-19

May 13, 2020 in Actualitat, DRETS

«Amb motiu del Dia Mundial de la Infermeria, ahir el personal sanitari de diversos hospitals catalans va convocar protestes».

 

Les professionals de la salut han convertit el Dia Mundial de la Infermeria en una jornada reivindicativa, que enguany s’ha viscut en plena pandèmia del coronavirus. Sota el manifest #AplausosEnDerechos, l’equip d’infermeres, auxiliars i zeladores d’infermeria de l’Hospital de Bellvitge ha reclamat recuperar les condicions laborals d’abans de les retallades, tenir uns contractes de feina més estables i, sobretot, que se’ls garanteixi més mesures de protecció contra la COVID-19, entre altres reivindicacions.

Les protestes també s’han fet escoltar a altres hospitals de Barcelona com Vall de Hebron o l’Hospital del Mar.

Read the rest of this entry →