by admin

El projecte d’Aena vulnera els acords mediambientals

juliol 21, 2021 in Actualitat, TERRITORI by admin

«El pla d’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat es contradiu amb les exigències de la Comissió Europea per protegir el delta del Llobregat, recollides en un document al qual la ‘Directa’ ha tingut accés en exclusiva, i amb l’Acord de París contra el canvi climàtic».

x Gemma Garcia i Jesús Rodríguez | La Directa

 

Els 54.000 metres quadrats que haurien d’haver dibuixat un corredor biològic entre els paratges naturals d’El Remolar-Filipines i els Reguerons es van convertir en tres pàrquings de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat per a vehicles de luxe, autobusos i taxis. Les grans esplanades de formigó són la imatge gràfica que l’administració de l’Estat espanyol i del govern català incompleixen les mesures de protecció mediambiental a les que s’havien compromès amb la Comissió Europea (CE) com a compensació per l’anterior ampliació de la infraestructura aeroportuària executada fa quinze anys.

Malgrat que el 2006, en sintonia amb el compromís de preservar-los com a corredor biològic, la Generalitat va catalogar els terrenys com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), un any més tard hi entraven les excavadores per cimentar-los i fer-hi també una gran cafeteria i uns lavabos públics per a personal de l’aeroport. Cap avaluació d’impacte mediambiental prèvia, cap comunicació a les autoritats europees. La destrucció d’aquest paratge natural, conegut com a Can Sabadell, vulnera les directives comunitàries d’Hàbitat i de les Aus. Read the rest of this entry →

by admin

Tal dia com avui s’inaugurar la Plaça 19 de Juliol 1936 en el marc d’unes Jornades Llibertàries

juliol 19, 2021 in Actualitat, Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Ruta Anarquista by admin

Tal dia com avui, un 19 de Juliol de fa quinze anys enrere, emmarcat en el context d’unes Jornades Llibertàries programades al Prat l’any 2006 des del Col·lectiu Catarko, el sindicat CNT i el  Kasal Okupat -Alta Tensió- en commemoració dels setanta anys de la revolució social, va tenir l’acte de inauguració de la batejada com Plaça del 19 juliol de 1936 als jardins situats just al davant del desaparegut KOP-Alta Tensió-.

Una plaça sense nom que ara torna a no tenir-ne. L’any 2009 l’Ajuntament del Prat aprofitant el desallotjament del Kasal va sostreu-re la placa commemorativa que simbòlicament donava nom a la Plaça.

by admin

Ecologistes qualifiquen a Raquel Sánchez de “ministra contra el delta del Llobregat”

juliol 15, 2021 in Actualitat, TERRITORI by admin

«Al capdavant de l’Ajuntament de Gavà, Raquel Sánchez, va ser assenyalada per promocionar el creixement urbanístic i amenaçar el darrer connector biològic entre el Garraf i el delta del Llobregat. I pel seu suport a l’ampliació de l’aeroport del Prat, condicionat a la limitació del soroll dels avions a Gavà Mar».

 

El nomenament com a ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de Raquel Sánchez, l’alcaldessa de Gavà fins diumenge passat, ha generat diverses valoracions entre els grups ecologistes i les plataformes veïnals de defensa del territori. El seu nomenament com a ministra no ha estat precisament valorat com una bona notícia per els activistes per a la conservació del delta del Llobregat, i assenyalen la nova ministra per les “conseqüències nefastes de les polítiques impulsades pel consistori gavanenc basades en el creixement, l’especulació del sol i la destrucció dels espais naturals“.

Un dels projectes més qüestionats impulsat per Raquel Sánchez ha estat el Pla Ponent, un projecte urbanístic que amenaça amb acabar amb el el darrer connector biològic que encara existeix entre la muntanya i la plana del delta del Llobregat, que restaria definitivament aïllat de la muntanya i dels espais forestals per una barrera infranquejable de ciment i quitrà, des de Castelldefels fins a Sant Boi. Read the rest of this entry →

by admin

Les plataformes de treballadors públics en frau de llei desqualifiquen el pacte assolit per Iceta amb CCOO, UGT i CSIF

juliol 13, 2021 in Actualitat, ECONOMIA by admin

«Al Prat, entre temporals i interins, només a l’administració local, hi ha treballant prop de 350 persones, el que equival a prop de la meitat de la plantilla».

 

El col·lectiu de treballadors municipals interins del Prat ja fa mesos que es mobilitza per reivindicar i exigeixi una millora de la seva situació laboral que, segons denuncien, no ha fet més que agreujar-se en les darreres dècades a causa de l’abús de la temporalitat i la precarietat que ha anat solidificant-se al llarg dels anys en les diferents administracions públiques.

La problemàtica denunciada recau en el fet de que aquestes treballadores es troben en frau de llei, perquè porten treballant més de tres anys en una plaça que l’Administració encara no ha tret a oposició o a concurs i, per tant, encadenant contractes temporals. Segons l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), aquesta situació és il·legal, encara que aquesta prerrogativa s’ha incomplert en multitud d’ocasions per part de diverses administracions públiques. Així, una treballadora pot ocupar la mateixa plaça durant anys, però si finalment es convocaren oposicions i no aprovés l’examen, es quedaria sense feina i sense dret a cap indemnització. Read the rest of this entry →

by admin

El Casal ‘La Llavor’ anuncia la projecció de la pel·lícula “Nomadland”

juliol 13, 2021 in Actualitat, CULTURA by admin

El Casal ‘La Llavor’ programarà el proper divendres 16 a les nou de la nit la projecció de la pel·lícula “Nomadland” dirigida per Chloé Zhao>

L’organització ha anunciat que hi haurà llimonada, quintos i aperitius.

Adverteixen igualment als assistents que hi haurà aforament limitat així que, per facilitar l’organització i garantir l’aforament adequat a les circumstàncies, demanen enviar un correu electrònic a kasalprat@gmail.com ( noms, nombre de persones i telèfon de contacte) per a reservar.

by admin

Les plataformes de pensionistes mostren el seu rebuig frontal a les retallades de prestacions de la reforma d’Escrivá

juliol 9, 2021 in Actualitat, DRETS by admin

«El moviment pensionista denuncia que ha estat marginat de l’acord tot i portar anys als carrers. Segons critiquen, el pacte suposa una nova retallada de les pensions públiques i manté intactes les amenaces que intenten acabar amb el sistema públic».

x Matín Cuneo | El Salto

La imatge de la signatura de l’acord de pensions entre el Govern Espanyol, els grans sindicats i la patronal del passat 1 de juliol ha donat peu a diverses interpretacions. Per al president Pedro Sánchez, representa un “pas crucial”, “transcendental”. Per al secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, una estampa històrica que dona “la resposta a la necessitat de un nou contracte intergeneracional a Espanya”, un acord que “garanteix el poder adquisitiu” dels pensionistes i recupera la tradició de “conduir el sistema públic de pensions per la via dels consensos socials i polítics”. Una tradició que s’havia trencat en 2011, precisament amb la signatura de l’acord signat per José Luis Rodríguez Zapatero i els agents socials que allargava progressivament l’edat de jubilació de 65 a 67 anys, i que aquest pacte ha deixat intacte. Read the rest of this entry →

by admin

La regressió de la platja del Prat: Un problema que ja no podem ignorar

juliol 9, 2021 in Actualitat, TERRITORI by admin

«Les rescloses i canalitzacions del riu Llobregat així com el desviament de la seva desembocadura i l’ampliació del Port, principals causes de la regressió del litoral de la comarca del Baix Llobregat».

«El delta del Llobregat ha retrocedit 800 metres en un segle».

És un fet ben conegut que la platja de El Prat té un problema amb la sorra, any rere any aquesta ha de ser reposada. Però el mateix passa amb totes les platges de la zona del Baix Llobregat: apart de la del nostre municipi, les platges de Viladecans, Gavà i Castelldefels es troben en greu perill de desaparició a curt termini.

La regressió del litoral ha estat molt marcada els últims anys al Baix Llobregat i segons Juan Ramón Lucena, tècnic de Medi Ambient de Viladecans, si això continua les conseqüències poden ser dramàtiques, ja que “s’esgotarà la sorra acumulada a la costa durant 20 anys i les platges podrien arribar a desaparèixer”. Afegeix també que “els canvis a les platges s’estan produint de forma molt accelerada i l’erosió va molt ràpida. S’ha d’actuar ja”.

Mentrestant, la intensa urbanització i creació de grans infraestructures com les vies de l’AVE, les autopistes o els polígons industrials segueixen en marxa. Segons un investigador de la UPC, Carles Ferrer Boix, “Hem construït infraestructures sense fre i les hem rebut amb satisfacció, però ara toca anar cap a la integració i trencar molts anys d’inèrcia”. Read the rest of this entry →

by admin

Tres-centes entitats de la societat civil exigeixen la retirada “immediata i sense condicions” dels plans d’ampliació de l’aeroport

juliol 7, 2021 in Actualitat, TERRITORI by admin

«Després de l’acte de la patronal i els lobbies econòmics a ESADE, entitats, col·lectius i cooperatives han fet sentir la seva veu des de l’Auditori del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb la participació de diverses expertes i sota el missatge “Ampliacions d’aeroport? No, gràcies”».

x Gemma Garcia | La Directa

Si 175 empreses, patronals i lobbies econòmics van organitzar un acte a l’auditori d’ESADE en defensa de l’ampliació de l’aeroport del Prat, avui més de 300 organitzacions han fet sentir la seva veu contra el projecte d’Aena a l’Auditori del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Entre els participants a l’acte del 30 de maig, hi havia el Cercle d’Economia, la Cambra de comerç de Barcelona, Foment del Treball, RACC, Pimec o el grup IAG. Entre les d’avui, entitats, col·lectius i cooperatives de l’àmbit social, la pagesia, l’ecologia o veïnals. El primer acte amb “Sí a l’ampliació de l’aeroport” com a eslògan, el d’avui: “Ampliacions d’aeroport? No, gràcies”, amb el suport, entre tantes altres, d’Unió de Pagesos, el Consell Nacional de la Joventut, la Xarxa per la Justícia Climàtica, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) -que aglutina 314 entitats-, DEPANA-Lliga per a la Defensa pel Patrimoni Natural o Lafede.cat, amb 126 organitzacions federades. Read the rest of this entry →

by admin

Pensionistes es concentren davant la seu de CCOO a Barcelona per protesta pels acords signats pels sindicats majoritaris

juliol 6, 2021 in Actualitat, DRETS by admin

Activistes de la Marea Pensionista del Prat va concentrar-se ahir davant la seu de CCOO de Barcelona, conjuntament amb activistes d’altres Marees Pensionistes de Catalunya, per denunciar la signatura del recent Pacte de Pensions per part d’aquesta organització sindical.

Els pensionistes van tallar durant una hora un carril de la Via Laietana mentre una comitiva dels manifestants entrava a la seu del sindicat per fer entrega d’un manifest i fer palès el seu rebuig al pacte. A fora, els manifestants van penjar cartells a l’entrada del sindicat i han fet proclames en contra de CCOO i UGT, recordant que són “buròcrates” i que “ningú els ha escollit per representar els pensionistes”.

Avui fa tot just una setmana, la Marea Pensionista de Catalunya va acabar la segona jornada de la seva VII Assemblea General de la Marea Pensionista, en la que es va aprovar una resolució de rebuig al pacte sobre pensions signat entre el govern espanyol, la patronal i el sindicalisme de concentració. Afirmen en la resolució que “seguirem lluitant per evitar que les pensions públiques siguin pastura de la voracitat de el sistema econòmic imperant”. Read the rest of this entry →

by admin

L’assassinat homòfob de Samuel genera una resposta massiva als carrers d’arreu de l’estat

juliol 6, 2021 in Actualitat, DRETS by admin

«Prop de cent-cinquanta persones van aplegar-se ahir al vespre a la plaça de la Vila per demanar  “justícia per a Samuel” i rebutjar totes les agressions homòfobes ocorregudes al llarg d’aquestes últimes setmanes».

 

Les mobilitzacions en defensa dels drets LGTBIQ+ i en rebuig de totes les agressions homòfobes d’aquestes últimes setmanes s’han repetit al llarg d’aquesta tarda al llarg de tot l’Estat espanyol, i el Prat de Llobregat no ha estat pas una excepció. Desenes de pratencs van concentrar-se ahir al vespre a la plaça de la Vila responen a la convocatòria del col·lectiu LGTBI Pota Blava.

Dissabte passat de matinada va ser assassinat Samuel, un jove gallec del municipi de la Corunya de 24 anys. El van matar entre 7 persones mentre ell estava en el sòl. Tal com va confirmar la pròpia Delegació del Govern espanyol —que està prenent fins i tot la declaració a 13 persones investigades pel succés—, es tracta d’un assassinat. Segons les testimonis del succés, els assassins xisclaven “maricón de mierda”, al mateix temps que el colpejaven. “No és un cas aïllat”, adverteixen des dels diferents col·lectius LGTBIQ+.

Read the rest of this entry →