L’amiant, la fibra que continua matant

August 15, 2018 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

«Quan es compleixen quinze anys de la seva prohibició, l’amiant continua sent un gran desconegut malgrat la seva perillositat».

x Mar Valldeoriola | La Directa

Cada any, José Luis Gómez i Benedicto Martino passen uns dies d’angoixa i malestar. Són els dies previs a la revisió a la qual s’han de sotmetre anualment per saber si tot va bé o si les fibres de l’amiant han començat a fer presència en el seu cos. Prohibit a la Unió Europea des de 2002, l’amiant és un malson que fa anys que dura per a moltes persones que van estar en contacte amb aquesta fibra cancerígena, la majoria com a extreballadores d’indústries on es manipulava sense les mesures de seguretat mínimes. Un malson, ja que pot causar malalties de pronòstic fatal, que sovint es manifesten en el moment més inesperat –el període de latència d’aquesta fibra al cos humà pot durar anys. Read the rest of this entry →

Els tripulants de cabina de Finnair al Prat convoquen una vaga els dos últims caps de setmana d’agost i el primer de setembre

August 9, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Els treballadors reclamen ser reconeguts amb la categoria professional de tripulants de cabina en comptes de la categoria d’auxiliars administratius».


La plantilla de la companyia de bandera finlandesa ‘Finnair’ de l’aeroport del Prat, uns 50 treballadors, ha convocat una vaga per els dos últims caps de setmana del mes d’agost (el 18 i 19 d’agost i el 25 i 26 d’agost) i el primer de setembre (1 i 2 de setembre), segons ha comunitat el sindicat Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC). De confirmar-se la convocatòria els pròxims dies, la vaga afectaria als sis vols de connexió entre l’aeroport del Prat i Hèlsinki, tres vols per cada sentit, que diàriament estan programats durant els caps de setmana de la temporada d’estiu. USOC ha condicionat el manteniment de la convocatòria al resultat de la negociació de mediació que està convocada a les 10h del mati d’aquest divendres al departament de Treball. Read the rest of this entry →

El CDR organitza una nít de cinema al Casal ‘La Llavor’ amb la projecció de ‘Sostiene Pereira’

August 8, 2018 in Actualitat, CULTURA

Demà dijous al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ nít de cinema” organitzada pel CDR El Prat amb la projecció de la película “Sostiene Pereira”.

Dirigida l’any 1996 per Roberto Faenza, la película és l’adaptació de la novela homónima del escritor italia Antonio Tabucchi.

Va ser l’última pel·lícula del gran Mastroianni, mort poc després del rodatge del film. Ambientada en la Lisboa de 1938, sota la dictadura d’Antonio d’Oliveira Salazar, la película explica l’existència en l’ombra de Pereira, bolcat en les seves ressenyes literàries i la nostàlgia de la seva dona morta. Acostumat a no prendre partit mai, en una era d’ebullició política, el periodista acaba sacsejat per una de les seves poques decisions: fitxar per al seu diari a un jove que prepari obituaris de personatges cèlebres encara vius. A partir d’aquí, a poc a poc, la supervivència insulsa de Pereira es veu envaïda per conceptes tan aliens a ell com els dilemes, el feixisme, la revolució o la llibertat. I Tabucchi ho relata com si el propi personatge l’hi estigués explicant. D’aquí la fórmula del seu títol, repetida diverses vegades en el llibre: Sosté Pereira.

La projecció començarà a les 9 del vespre i anirà acompanyada de crispetes i racions de pizza a disposició dels presents.

El Govern espanyol torna a col·locar “portes giratòries” al capdavant d’AENA

August 7, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«L’executiu espanyol col·locarà a l’exportaveu del PSC-PSOE, i fins ara directiu del Banc Sabadell, Maurici Lucena al capdavant d’Aena per substituir a Jaime García-Legaz, del PP, que va ser nomenat l’octubre passat».

 

El Govern espanyol torna a posar una porta giratòria al capdavant de l’empresa aeroportuària AENA: L’Executiu del PSOE va anunciar que Maurici Lucena, directiu de Banc Sabadell, serà el nou president d’aquesta empresa, en la qual l’Estat Espanyol posseeix el 51% del capital social. Lucena, tercer home que presideix AENA en menys d’un any, va ser portaveu del PSC-PSOE en el Parlament català i assessor econòmic d’aquest partit, entre altres càrrecs polítics. Substitueix a Jaime García-Legalz, exsecretari d’Estat de Comerç i exdiputat del PP per Múrcia, que en el seu moment va substituir a José Manuel Vargas, un dels principals defensors i promotors de la privatització d’AENA. Read the rest of this entry →

Alliance Healthcare sotmet a videovigilància als acampats que protesten per l’acomiadament de dos treballadors

August 5, 2018 in ECONOMIA

L’empresa situada del polígon Estruch, Alliance Healthcare, a redirecciona’t manualment una de les seves càmeres de videovigilància, accedint-hi des de la finestra, per enfocar cap al carrer i poder controlar i registrar els treballadors què acampen diàriament davant la seva seu, per demanar la readmissió de dos treballadors acomiadats i la regularització del col·lectiu de falsos autònoms.

La captació d’imatges de vigilància privada sobre espais públics està regulada per la Llei 5/2014, on al seu apartat 42.3 estableix clarament què: “Las cámaras y videocámaras instaladas en espacios privados no podrán obtener imágenes de espacios públicos salvo que resulte imprescindible para la finalidad de vigilancia que se pretende, o resulte imposible evitarlo por razón de la ubicación de aquéllas”.

Informació relacionada:

Dos acomiadats a Alliance Healthcare per organitzar el col·lectiu de transportistes

Les retallades i la falta de personal deixa desateses diverses espècies d’ocells

August 2, 2018 in Actualitat, TERRITORI

x La Vanguardia

La falta de personal per les retallades en el servei de recollida d’animals del Departament de Territori i Sostenibilitat ha deixat desateses algunes espècies d’ocells ferits o vulnerables, com l’oreneta, el falciot comú i reial, el falcó pelegrí o la gralla, entre moltes d’altres. L’atenció als avisos ciutadans sobre pollets caiguts del niu o animals indefensos van deixar de formar part de l’activitat habitual dels agents rurals de Catalunya a causa de la falta de personal. Davant aquesta situació, la Generalitat va derivar-ne la recollida i el transport a l’empresa pública Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), encarregada de portar els animals des de fa unes setmanes a clíniques veterinàries perquè se’ls faci el tractament (amb conveni amb la Generalitat). Diferents entitats afirmen, tot i això, que aquesta solució és insuficient per a la correcta protecció d’aquestes espècies, moltes en perill. Read the rest of this entry →

Protesta a la plaça de la Vila pels acomiadaments a Alliance Healthcare

July 31, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Denuncien la situació que pateix el col·lectiu de treballadors autònoms dependents de l’empresa i l’acomiadament de dos dels seus representants».

x El Far

Continuant amb la mobilització que ja van fer el 18 de juliol, representants dels treballadors i de CCOO d’Indústria han protagonitzat avui una concentració a la plaça de l’Ajuntament i tenien prevista una reunió amb representats de consistori, per tal de fer-los arribar “el problema i la situació de precarietat” que es viu, segons fonts del sindicat, a Alliance Healthcare, empresa farmacèutica que distribueix els seus productes per diverses zones de Catalunya i Aragó.

Per a aquesta distribució l’empresa compta amb un col·lectiu d’uns 500 transportistes “teòricament autònoms, però que dia a dia treballen a les ordres de l’empresa, que és qui fixa les seves tasques”. Segons el sindicat, els transportistes tenen una estreta dependència de la companyia. Més fins i tot de la que tindrien si fossin treballadors autònoms dependents (TRADE), motiu pel qual CCOO d’Indústria van interposar denúncia davant la Inspecció de Treball per que actuï. Read the rest of this entry →

Dos acomiadats a Alliance Healthcare per organitzar el col·lectiu de transportistes

July 27, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Els treballadors consideren que es tracta d’una represàlia i reclamen que tenen una relació laboral i són falsos autònoms».

«El 31 de juliol a les 11 del matí s’ha convocat a la plaça de la Vila una nova concentració de suport als acomiadats».

x Tomeu Ferrer | Diari del treball

L’existència de treballadors que cada dia fan la seva feina per compte d’una empresa no és exclusiva de grans multinacionals com Deliveroo. Tampoc ho és el moviment per fer que aquests treballadors que figura que treballen com a falsos autònoms siguin reconeguts com a assalariats. Això és el que passa amb treballadors del grup Alliance Healthcare amb seu a El Prat de Llobregat.

Alliance Healthcare és una empresa farmacèutica que també distribueix els seus productes per diverses zones de Catalunya i Aragó. Per fer-ho compta amb un col·lectiu d’uns 500 transportistes teòricament autònoms, però que dia a dia treballen a les ordres de l’empresa que és qui fixa les seves tasques. A Catalunya, a més d’El Prat, l’empresa té planta de producció a Polinyà. En aquests llocs els treballadors fa temps que es van sindicar a CCOO i junt amb altres van decidir crear una associació professional per obrir un diàleg amb l’empresa sobre condicions laborals i salaris, explica Álvaro Muñoz, secretari general de CCOO d’Indústria del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf. Read the rest of this entry →

Incidència desigual de les dues jornades de vaga dels treballadors de Ryanair a El Prat

July 27, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«L’aeroport va viure ahir la segona jornada de vaga. Prop de la meitat de la plantilla va secundar la vaga, segons van assenyalar fonts sindicals».

La companyia, que no va oferir dades de seguiment ni de cancel·lacions, va demanar ahir disculpes als 50.000 afectats per la vaga a Bèlgica, Espanya i Portugal els vols de la qual van ser cancel·lats. Per la seva banda, els sindicats de tripulants de cabina han fet una crida a la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, perquè prenguin mesurades contra l’aerolínia i han insistit que ampliaran la seva denúncia per coaccions i en el fet què no descarten noves vagues.

Ryanair compleix la seva amenaça: hi haurà acomiadaments a Irlanda per la vaga.

Read the rest of this entry →

Finalitza aquest divendres el Cicle de cinema social d’Estiu amb la projecció dels curts ‘El Exhibidor’ i ‘Bajo el arbol’

July 25, 2018 in Actualitat, CULTURA

Aquest divendres arribarà a la seva fi el cicle de Cinema Social d’Estiu organitzat per Coop de Cap per aquest mes de Juliol, amb la projecció del llargmetratge ‘El Exhibidor” de Fermín Marimón, una comèdia realitzada al Prat, que tracta amb humor el negoci dels exhibidors de cinema, amb els seus avantatges però també amb els seus inconvenients i els seus problemes quotidians, les seves dificultats econòmiques, les inspeccions legals, etc. per assolir un propòsit.

Al costat de l’Exhibidor el cicle també projectarà el curtmetratge “Bajo el Arbol” de César Cepeda, un preciós curt animat amb marionetes inspirat en un fet real que reflecteix segons els organitzadors “com un “animalet” omple amb lleialtat i amor aquest gran buit que la solitud deixa en les persones donant un toc d’atenció als prejudicis i la falta de respecte dels infants d’avui dia amb les persones majors”.