Les festes majors alternatives arriben al seu quart de segle

setembre 25, 2021 in Actualitat, CULTURA

«Pocs projectes populars compostos únicament de persones voluntàries i movent-se al marge de qualsevol subvenció, poden presumir de 25 anys de continuïtat i d’abastar diverses generacions. Aquest és el cas de les Festes Majors Alternatives del Prat. Us expliquem la seva història».

 

La història de les Festes Majors Alternatives començava l’any 1996. El projecte va sorgir a partir de l’oportunitat de compra d’una carpa metàl·lica de fira de segona mà a un preu molt assequible per part dels membres del KOP ‘Les Cases d’en Puig’, el primer Centre Social que va tenir el Prat, okupat l’any 1994 i fundat dos anys abans de les primeres festes alternatives.

Fins a mitjans de la dècada dels 90 la Fira del Prat tenia lloc tradicionalment als descampats de la zona a tocar del riu, a prop del que avui seria la Capsa. Per aquells anys les alternatives, un model que unia festes populars i reivindicació, començava a experimentar un notable creixement arreu dels països catalans.

La idea d’unir festa i reivindicació no era pas nova ni original. Molts joves que havien viatjat per les festes majors de diversos municipis d’Euskal Herria coneixien el model de les txosnas on diversos col·lectius i entitats, especialment de l’entorn de l’esquerra abertzale, s’agrupaven per oferir espectacles. Read the rest of this entry →

Segona edició de les Jornades ‘Esperanzah és nom de dona’

setembre 6, 2021 in Actualitat, CULTURA

Fundació Cívica Esperanzah, juntament amb Cercle Sud, organitzen diverses activitats amb perspectiva feminista.

 

La Fundació Cívica Esperanzah, juntament amb Cercle Sud, han organitzat les II Jornades Esperanzah és nom de dona amb diverses activitats amb perspectiva feminista per reflexionar sobre els espais que ocupen les dones en diversos punts del municipi el 7,8 i 9 de setembre.

Les jornades començaren el dimarts 7 amb la presentació del llibre ‘Economia Solidària i Feminista. Pràctiques inspiradores que fan saltar costures’, amb Alba Crespo i Mar Carrera, i amb un taller sobre Feminisme i amor propi impartit per Elena Crespi a la plaça de l’Agricultura del Prat.

Aquesta mateixa localització allotjarà el dijous 9 una taula rodona sobre cultura moderada per Violeta Palazón, amb la participació de Rocío Manzano, de NUS Coop, Maria La Blanco i Sheila Quero, de Maruja Limón. Posteriorment, hi haurà un concert de Maria La Blanco.

El dimecres 8, a més, Marta Lario farà una sessió de ioga vinyasa oberta al Parc Nou.

Declaren al jutjat els guàrdies civils acusats de vexar un home amb càncer perquè parlava en català

setembre 2, 2021 in Actualitat, CULTURA, DRETS, LLIBERTATS

«L’afectat, un ciutadà flamenc establert a Catalunya, no sabia parlar en castellà i va haver d’ensenyar als agents la bossa que té enganxada al cos».

x Vilaweb

Els dos agents de la Guàrdia Civil acusats d’haver vexat un ciutadà belga perquè parlava en català, a l’aeroport del Prat, declararan avui davant una jutgessa com a investigats, per un delicte contra la integritat moral. Tots dos van ser denunciats per l’afectat, amb el suport legal de la Plataforma per la Llengua. L’home ja va declarar el 6 de maig, com a víctima, davant la mateixa magistrada, titular del jutjat d’instrucció 3 del Prat de Llobregat, que investiga el cas.

Els fets van passar el 9 de desembre de 2019, quan els agents van retenir Charlier a l’arc de seguretat de l’aeroport del Prat perquè van notar que duia alguna cosa sota la roba. Els dos agents no van entendre les explicacions de l’afectat, que sap parlar català però castellà no, i el van acabar obligant a abaixar-se els pantalons en públic perquè els mostrés la bossa que té enganxada al cos d’ençà que va ser intervingut d’un càncer de còlon. Read the rest of this entry →

El Casal ‘La Llavor’ anuncia la projecció de la pel·lícula “Nomadland”

juliol 13, 2021 in Actualitat, CULTURA

El Casal ‘La Llavor’ programarà el proper divendres 16 a les nou de la nit la projecció de la pel·lícula “Nomadland” dirigida per Chloé Zhao>

L’organització ha anunciat que hi haurà llimonada, quintos i aperitius.

Adverteixen igualment als assistents que hi haurà aforament limitat així que, per facilitar l’organització i garantir l’aforament adequat a les circumstàncies, demanen enviar un correu electrònic a kasalprat@gmail.com ( noms, nombre de persones i telèfon de contacte) per a reservar.

La Festa Major d’estiu: Història i vicissituds d’una celebració quasi oblidada pels pratencs

juny 29, 2021 in Actualitat, CULTURA

«Tal dia com avui, el 29 de juny, El Prat de Llobregat celebrà tradicionalment la seva Festa Major d’estiu coincidint amb el santoral dels dos copatrons del municipi».

«Un acte amb la participació de nombroses entitats de cultura popular i tradicional va recuperar en part una Festa Major d’estiu marcada per un altre anterior intent de recuperació polèmic».

 

Ahir la parròquia de Sant Pere i Sant Pau per un dia va recuperar en part la primigènia Festa Major d’estiu del Prat coincidint amb el santoral un dia després dels dos copatrons del municipi, amb la celebració d’un activitat a la qual han participat un bon nombre d’entitats pratenques de cultura popular i tradicional. Amb l’estrena destacada de la nova Colla Trabucaire del Prat.

Al Prat no vivim una celebració popular de la Festa Major d’estiu des de l’any 2015, coincidint amb la celebració de la segona edició de l’anomenada ‘Festa de la sega i el batre’, organitzada des d’una vuitena d’entitats; que anaven des de la Comissió de Festes Majors Populars i Alternatives, fins a caus i esplais com el Sant Pere i sant Pau, Anton Vila o el Conxita Busquets, passant per entitats de cultura popular com els Diables o la Colla Castellera, o d’altres com la Cooperativa de Consum Cals Karxofa o l’Assemblea de Joves del Prat (AJP). Read the rest of this entry →

El Casal ‘La Llavor’ reinicia les seves activitats públiques i organitzarà una revetlla de Sant Joan alternativa

juny 22, 2021 in Actualitat, CULTURA

El Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ té previst organitzar el proper 23 d’abril, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, una revetlla alternativa amb la presència de diversos punxadiscos. L’activitat està organitzada sense cap ànim de lucre, i els beneficis aniran destinats a l’autogestió del Casal, i sufragar les despeses legals. El Casal anuncia una “celebració pagana del solstici d’estiu. Una nit de bruixes i d’aquelarre contra paràsits rentistes i especuladors”.

Començaran a les 20h amb un bingo musical, seguit d’un “sopar de traje” on des del Casal anuncien que posaran les olives i les patates. A les 23 esta previst que comencin a punxar diversos PD’s locals.

Tal dia com avui de 2017 es desallotjava l’acampada del teatre Artesà

juny 1, 2021 in CULTURA, Memòria El Prat

Tal dia com avui l’any 2017, a les 5:30 de la matinada, 6 furgons dels Mossos d’Esquadra i dues patrulles de la Policia Municipal van desallotjar a les persones acampades davant del teatre Artesà. L’objectiu d’aquesta acampada, que havia començat 5 dies abans, era la d’aturar l’enderroc programat pel dia 6 de juny d’aquest antic edifici patrimonial.

Tot i que els veïns i veïnes van demanar l’ordre judicial pel desallotjament, el cap municipal va al·legar que aquest no era necessari, ja que es tractava de patrimoni municipal i per tant podien entrar quan volguessin. Durant el desallotjament es van identificar a 15 persones i es va confiscar tot el material que els acampats no van poder portar a sobre al ser desallotjats, que va ser portat al magatzem de la Policia Local; molt d’aquest material mai va ser retornat al no poder presentar factura de compra.

Aquell mateix dia 1 de juny, van entrar les màquines per començar a enderrocar l’antic teatre. També el mateix dia, es va convocar una manifestació de protesta per l’enderroc del Artesà i el desallotjament de les persones acampades pels carrers del Prat, que va aplegar a mig miler de persones segons la plataforma “Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà”.

Informació relacionada:

Desallotgen l’acampada per evitar l’enderroc del Teatre Artesà del Prat

Crida a la mobilització i ha acampar davant del Teatre Artesà per aturar l’imminent enderroc i reivindicar la seva rehabilitació

El Casal ‘La Llavor’ organitza un taller de tast per apropar la història de la cervesa a Catalunya als seus participants

maig 27, 2021 in Actualitat, CULTURA

El Casal ‘La Llavor’ organitza un taller de tast, que arriba a la seva 8a edició, per apropar la història de la cervesa a Catalunya als seus participants mitjançant projeccions i les explicacions d’un ponent, acompanyades d’actuacions musicals, que combinaran la part lúdica amb la més didàctica.
Cal adquirir anticipadament un tiquet amb un cost de 7€ que dóna dret a les consumicions i el maridatge corresponent.
Aquesta podria ser la darrera activitat programada en aquest espai okupat amenaçat per una ordre de desallotjament prevista inicialment pel proper dia 3 de juny.

El Casal ‘La Llavor’ ret homenatge al desaparegut Arcadi Oliveras amb la projecció del documental ‘Mai és tant fosc’

abril 21, 2021 in Actualitat, CULTURA

Mai és tan fosc com abans de sortir el sol”. La primera part d’aquest proverbi xinès serveix per posar títol al documental de la directora Erika Sánchez, què és projectarà aquest proper dissabte 24 d‘abril en un acte al Casal ‘La Llavor’ que vol ser d’homenatge al difunt Arcadi Oliveres.

L’acte, què comptarà amb la presència d’aquesta directora pratenca, començarà a les 12 del matí amb la projecció del documental, i serà seguit d’una sobretaula amb debat i un vermut acompanyat de tapes.

El títol del documental de Sánchez, també serveix per resumir una postura vital, i probablement també, una vida sencera dedicada a canviar el món. Mai és tan fosc, s’estructura com a una road movie segurament per dues raons: perquè ens porta a través d’un viatge del que era la vida d’Arcadi Oliveres i perquè, com sap reflectir molt bé la directora, la vida de l’activista català és en si mateixa una road movie. Read the rest of this entry →

El Casal La Llavor projectarà el documental Precaristas: Crònica de la lluita per l’habitatge en Gran Canària

març 21, 2021 in Actualitat, CULTURA

«El Casal La Llavor projectarà el proper dissabte 27 de març a les 19h el documental Precaristas, un projecte audiovisual d’Inèrcia Docs que explora els darrers anys de lluita per l’habitatge de la Federación Anarquista de Gran Canària i de les veïnes del Sindicat d’Inquilines.»

 

Precaristas proposa un recorregut per la Gran Canària menys publicitada a través dels ulls de Ruymán Rodríguez, portaveu de la Federación Anarquista de Gran Canària (FAGC) i membre del Sindicat d’Inquilines (SIGC). L’estiu del 2017, les documentalistes del col·lectiu audiovisual Inèrcia Docs van acompanyar-lo durant tres setmanes càmera en mà per conèixer alguns dels projectes d’habitatge que han impulsat al llarg d’aquests anys, així com per a entrevistar a algunes de les veïnes que en formaven part. Comunitats d’habitatge –integrades per famílies– fetes realitats a través d’okupacions massives o bé en finques adquirides a través de cessions semiinformals amb la propietat (d’aquí el terme precarista), però sempre defensades amb l’acció sindical de barri. Experiments d’habitatge de matriu anarquista que han donat resposta a l’escàs paper de les administracions insulars, a l’hora que han intentat aglutinar i expandir un moviment popular a través de la cobertura de necessitats bàsiques. Read the rest of this entry →