“La formació ens ajuda a canviar la imatge que la societat té de nosaltres”
desembre 10, 2020 in Actualitat, CULTURA, DRETS
«És l’altra cara dels menors no acompanyats que la major part de la societat no coneix. Així defineix el director de l’Institut Les Salines del Prat de Llobregat, Miquel Àngel Noval, al seu alumnat. Nois que van arribar a Catalunya, sols, sense família i amb el somni d’un futur millor. Avui la formació professional els ha obert les portes de la integració social, al món acadèmic i, en alguns casos, al laboral. Els seus professors asseguren que la seva presència puja el nivell del grup.».
x Anna Oliva | Diari de l’FP
El Hamza, el Dauda, el Amzyane, el Mohamed, Abdourahman i el Mamadou tenen una història en comú. Tots ells són menors no acompanyats (el que popularment es coneix amb l’acrònim MENA) que van arribar a Catalunya amb la promesa d’una vida millor i l’expectativa de poder ajudar a la família que han deixat enrere als seus països d’origen. Amb una experiència migratòria, en alguns casos traumàtica, que no volen recordar, i la mirada plena de prejudicis de bona part de la societat, s’obren pas, gràcies a una formació professional, un professorat i uns companys que els han acollit, donant-los una nova oportunitat.
“Un dia em vaig aixecar, ara fa dos anys, i amb l’ajuda dels meus pares i amics vaig aconseguir arribar a Espanya. Tots els que viuen al meu país pensen que aquí hi ha de tot i fins que no hi arribes, no veus la realitat del que hi ha”. Mamadou Mbaye és de Senegal, té 19 anys i en fa un que va començar a estudiar jardineria en un programa de formació i inserció (PFI) a Les Salines. Ara, està estudiant cicle de grau mitjà de jardineria i floristeria. Li encanta –ens explica- i vol finalitzar el cicle per treballar i seguir estudiant. Read the rest of this entry →