La fiscalia espanyola s’oposa a l’alliberament del periodista turc detingut a El Prat a petició d’Erdogan

August 22, 2017 in Actualitat, LLIBERTATS, POLÍTICA

«El ministeri públic ho justifica per la falta d’arrelament a l’estat de Yalçin. El periodista es troba al centre de Brians I en presó provisional».

«En el mateix viatge que ho va portar a l’aeroport del Prat, havia passat els controls de passaports d’Itàlia i Grècia sense que se li comuniqués cap ordre de detenció contra ell».

 

La Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola s’ha mostrat contrària a l’excarceració del periodista i escriptor turco-suec Hamza Yalçin, que es troba en presó provisional a Brians I. La fiscalia ho justifica per la manca d’arrelament a l’estat del periodista. El fiscal del cas Pedro Rubira ho ha exposat així en l’informe en què respon al recurs d’apel·lació de la seva defensa que va sol·licitar la llibertat provisional per a Yalçin.

El ministeri públic, que ja es va pronunciar a favor del seu ingrés a la presó, recomana que continuï al centre penitenciari de Brians I, Així doncs, la fiscalia espanyola no contempla l’opció de deixar-lo en llibertat. Fonts del ministre asseguren que Suècia no hauria reclamat a l’escriptor amb doble nacionalitat.

El periodista no va ser detingut ni a Itàlia ni Grècia

El periodista turc Hamza Yalçyn va passar pels controls de passaport dels aeroports d’Itàlia i Grècia en el mateix viatge que ho va portar a El Prat rumb a Londres sense que se li advertís de cap ordre de detenció emesa per la Interpol a instàncies de la República de Turquia. Una detenció que sí es va produir en l’Aeroport del Prat.

Hamza Yalçyn, que resideix a Suècia i compta amb passaport d’aquest país, va ser detingut el passat 3 d’agost en l’aeroport del Prat durant una escala en el seu camí cap a Londres. La policia espanyola va detectar en aquest moment una ordre internacional de detenció cursada per Turquia a través d’Interpol. El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va decretar el seu ingrés provisional a la presó després de negar-se el periodista a ser lliurat a aquest país, en el qual no resideix des de 1998.

Segons l’adjunt del Síndic de Greuges, Yalçyn reconeix que sabia que Turquia li va acusar per uns suposats insults a Erdogan “però donava per fet que cap estat democràtic atendria la demanda turca per a la seva extradició” ha dit Saura. Aquesta detenció no es va produir ni a Itàlia ni a Grècia, on havia passat el control de passaports.

El periodista es troba des de fa dues setmanes a la presó provisional a l’espera que l’Audiència Nacional rebi les acusacions formals que Turquia té contra ell. Llavors serà quan es valori la demanda d’extradició. A més d’un delicte de “insults al president” Yalçyn ha pogut saber pels mitjans de comunicació que se li afegeix una altra acusació: “vincles amb el terrorisme”. Segons assenyala l’adjunt general del Síndic la situació de reclusió del periodista “és molt preocupant” lloc que Turquia va suspendre temporalment el Conveni europeu de drets humans fa un any.

L’adjunt general del Síndic de Greuges recorda que “a nivell polític hi ha un bon enteniment entre el govern Rajoy i el d’Erdogan” coincidint amb la deriva autoritària de Turquia després de l’intent de cop d’estat del juliol de 2016. “Espanya ha estat dels països més suaus en les crítiques” a l’executiu turc, ha recordat Saura.

Turquia encara no ha formalitzat la petició d’extradició encara que se li van donar 40 dies -fins a l’11 de setembre. Quan ho faci, es podrà prorrogar la mesura de presó per altres 40 dies, però si no compleix el termini previst, el jutge haurà de deixar Yalçin en llibertat.

Després de la seva detenció i empresonament, el Defensor del Poble de l’Estat ha obert una actuació d’ofici per conèixer la situació del periodista suec-turc. La Federació Internacional i Europea de Periodistes (FIP i EFJ), juntament amb les seves afiliades a l’Estat Espanyol i Suècia, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), i el batlle en funcions de Barcelona, Jaume Asens, o el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, són alguns dels col·lectius que s’han pronunciat a favor del seu immediat alliberament.

.

Informació relacionada:

Carta íntegra del periodista kurdosuec Hamza Yalçin des de la presó

S’esvaeix el perill d’extradició del periodista Turc detingut al Prat mentre es multipliquen les mostres de solidaritat

L’Estat Espanyol podria extradir el periodista turc detingut a El Prat malgrat els drets fonamentals de la UE

 

Noticia redactada en base a la recopilació de diferents informacions publicades als diaris Vilaweb i Diario.es