La vaga general del 8 de novembre comença a prendre forma i sindicats i entitats prenen posició

November 7, 2017 in Actualitat, ECONOMIA, LLIBERTATS

«El CDR d’El Prat convoca a la mobilitzar-se per la vaga, dimecres a les 6:30 del matí a la plaça de la Vila».

La vaga general que s’ha de fer demà comença a prendre forma. La COS, la IAC, i nombroses seccions i federacions de la CGT s’han sumat a la convocatòria de vaga general de la Intersindical-CSC, convocatòria que per la seva banda ha estat re-batejada novament com a ‘aturada de país’ per l’ANC i Òmnium Cultural.

Per la seva part diumenge a la tarda, el CDR del Prat, organització social que també dona suport a aquesta convocatòria de vaga, va convocar una multitudinària assemblea al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ per decidir les accions a emprendre en suport de la vaga a El Prat de Llobregat. Convocant als veïns i veïnes del Prat a la mobilització dimecres a les 6:30 del matí a la plaça de la Vila.

Els sindicats prenen posició

La Intersindical-CSC va anunciar la convocatòria argumentant que hi havia motius laborals. El portaveu del sindicat, Marc Sallas, deia en una entrevista a VilaWeb que les actuacions del govern espanyol, com ara l’aprovació del decret llei que facilita la sortida de les empreses, perjudiquen l’economia catalana. La Intersindical Alternativa (IAC) també s’hi ha afegit.

La UGT i CCOO no s’han sumat a la vaga general perquè entenen que no es fa per motius laborals, sinó polítics. De totes maneres, els dos sindicats majoritaris fan una crida als ciutadans perquè es mobilitzin: ‘Dimecres és un dia per a sumar i per a defensar els drets i les llibertats que no són garantits a l’estat espanyol, però sí a Bèlgica’, va dir ahir el secretari general de la UGT, Camil Ros.

En aquest sentit, ambdós sindicats denuncien la deriva autoritària del PP i consideren l’aturada una mobilització pels drets i llibertats. CCOO i UGT exigeixen la llibertat dels consellers i els presidents de l’ANC i Òmnium, així com la retirada de l’aplicació de l’article 155 contra la Generalitat. Ambdós sindicats asseguren que han fet propostes concretes per a resoldre el conflicte polític que van més enllà de les postures unilaterals i rígides. A part de la vaga de demà, CCOO i UGT han convocat altres mobilitzacions que representen la pluralitat i la diversitat dels seus afiliats. Els sindicats donen suport a la manifestació de dissabte organitzada per l’ANC i Òmnium.

En l’àmbit educatiu, USTEC, el sindicat majoritari de l’ensenyament públic, sí que s’ha unit a la convocatòria. També assegura que hi ha motius laborals que justifiquen la vaga i rebutja l’empresonament de mig govern i l’aplicació del 155. La plataforma Universitats per la República també s’ha adherit a la vaga i convocarà concentracions a tot el territori.

A pesar de no poder convocar Vaga General de manera oficial per una qüestió de terminis, el secretariat Permanent de la CGT de Catalunya ha animat a participar activament en la Vaga General convocada per al proper dimecres 8 de novembre, i en aquelles accions que es preparin en el marc de la mateixa.

La CNT per la seva part, ha criticat el fet que la convocatòria hagui estat fora del marc unitari del sindicalisme combatiu català, i a criticat que la I-CSC hagui dut endavant una nova convocatòria de Vaga General sense comptar amb la resta i sense donar temps a prendre les decisions de forma conjunta. La CGT a expressat en aquest mateix sentit, que la convocatòria no ofereix marge de temps al sindicats de la CGT per debatre-ho i pronunciar-se segons els procediments assemblearis i federals que regeixen aquesta organització. Deixant la decisió ultima en mans dels sindicats adherits a ambdués centrals sindicals.

Les entitats i els partits fan una crida a la mobilització

Més enllà dels sindicats, l’ANC i Òmnium Cultural van expressar el suport a l’aturada. Les entitats sobiranistes ja van fer una crida a mobilitzar-se el 3 d’octubre com a resposta a la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant el referèndum del primer d’octubre. La vaga també té el suport dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que aquests últims dies han tallat carreteres, carrers i vies de tren per a protestar contra l’empresonament de mig govern. És previst que demà tornin a emprendre accions per a blocar algunes de les principals infrastructures del Principat.

Les patronals CECOT i PIMEC en contra

CECOT i PIMEC rebutgen la vaga perquè consideren ‘que hi ha altres mecanismes per canalitzar el malestar social i que no perjudiquin l’economia’. La patronal vallesana CECOT considera que les qüestions polítiques s’han de canalitzar des de les institucions polítiques. PIMEC també és contrària a la convocatòria. Diu que la vaga no respon a cap conflicte entre empresa i treballadors i, tanmateix, reitera el seu malestar pels empresonaments i la seva crítica davant les recents i “desproporcionades decisions judicials de l’Audiència Nacional”, però ha recordat que existeixen altres vies de mobilització que no perjudiquin l’economia.

El TSJC desestima el recurs de la patronal catalana perquè la vaga sigui considerada il·legal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat avui mateix la demanda presentada per Foment del Treball, que demanava il·legalitzar la vaga del 8-N. El tribunal, en la seva resolució, declara la inadmissió del recurs per falta de jurisdicció d’aquest organisme al plantejar-se “una qüestió pròpia de l’ordre jurisdiccional social.” Això implica que el tribunal considera que la demanda s’hauria d’haver presentat a la sala social enlloc de la sala contenciosa-administrativa. I així ho ha fet ja Foment del Treball que ha portat  el mateix recurs a la nova sala. El següent pas és que els magistrats de la sala social resolguin si són o no competents per abordar la qüestió. Per això han convocat una reunió per aquest dimecres a la tarda. Si consideren que tenen jurisdicció, abordaran el recurs i per tant la vaga encara podria ser declarada il·legal.

La patronal catalana addueix que la raó principal de la convocatòria és la protesta contra l’empresonament de mig govern i que això no és un motiu laboral.