La Recolectiva i Lajee Center presentaran diumenge a El Prat el documental ‘Arrels de resistència’

November 24, 2017 in Actualitat

Aquest diumenge en un acte què tindrà lloc al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ situat al número 2 del carrer Penedés; a El Prat hi haurà la presentació de “Arrels de resistència”, documental de ‘La Recolectiva‘ sobre la Campanya d’Olives a Palestina a l’octubre de 2016.

A la presentació assistiràn membres de l’equip de realització i comptarà amb la presència també de Echlas Alazza, dona refugiada, palestina i amb diversitat funcional, membre del colectiu ‘Lajee Center‘; i Mohammad Alsharqawi, refugiat Siriano-Palestí del col·lectiu ‘Crida Migratòria‘.

Al costat del documental ARRELS DE RESISTÈNCIA diumenge tambè projectaran el curtmetratge PUEDO. Aprofitant la presència confirmada diumenge a El Prat, d’Echlas Alazza,  protagonista d’aquest curtmetratge dirigit per Mohammad Al-Azza.

La Recolectiva sorgeix a partir d’un grup de persones que es van autoorganitzar l’any 2015 per viatjar a Cisjordània, tot responent a la crida que les famílies camperoles palestines fan cada any a activistes internacionals per acompanyar-les en la collita d’olives.

Durant la primera collita, l’any 2015, van realitzar el documental “Collita en la revolta”, que va sorgir de manera gairebé espontània i juntament amb una exposició de fotografies, ha servit com a eina de sensibilització en les diverses xerrades que el col·lectiu ha estat fent aquests últims anys.

Aquest any, han realitzat un nou documental, “Arrels de resistència”. Com diuen els seus realitzadors: “Pensem en l’audiovisual com a eina de transformació social. Un dels objectius del documental és que siguin les veus palestines les protagonistes de les nostres accions de sensibilització, ja que considerem que són elles qui millor poden explicar com és viure sota ocupació israeliana.”

.

Arrels de Resistència (Teaser CAT) from La Recolectiva on Vimeo.

.

Sinopsis:

A Palestina els mesos d’octubre i novembre, estan dedicats a la collita de les olives, que representa el 25% del total de la producció agrícola a Cisjordània, un veritable front de resistència contra l’ocupació i la colonització israeliana. Una part important dels milers d’hectàrees d’oliveres es troba a la zona C, sota el control del govern i de les forces d’ocupació d’Israel, on més de 90 comunitats palestines han patit la confiscació de les seves terres o les severes regulacions d’accés a causa de la proximitat d’assentaments israelians il·legals situats en terres Palestines. En molts casos, les famílies o els agricultors palestins han de sol·licitar un permís a les autoritats militars israelianes per poder accedir a les seves terres. Els permisos tenen imposats límits de temps per a accedir a les terres, que afecten significativament la collita amb moltes pèrdues.

Cada pam de terra està amenaçat per la Llei d’Expropiació que preveu la confiscació sistemàtica de les terres no conreades durant uns anys. Zones militars tancades, atacs i assetjaments físics o psicològics per l’Estat d’Israel i els colons, tot val per impedir que els palestins conreïn els seus camps. Entre 2009 i 2014, més de 50.000 arbres fruiters, principalment oliveres, van ser destruïts o seriosament danyats. A Cisjordània els atacs de colons armats i la repressió per les forces militars d’ocupació són diaris, representant un risc personal permanent. El creixent nombre de persones assassinades, ferides o empresonades per Israel afecta cada vegada més la collita familiar anual per la falta de mà d’obra i a les pèrdues econòmiques que això implica.

Des de l’any 2002, pobles palestins fan una crida internacional per acompanyar i donar suport a aquestes famílies. Des de França, Itàlia i Catalunya, hem decidit unir-nos a la collita, recorrent Cisjordània on Palestina resisteix