Els acomiadats individuals d’Industrias Titan s’organitzen en una plataforma per al reingrés

desembre 4, 2017 in Actualitat, ECONOMIA

«La societat ha reduït més de 70 llocs de treball amb acomiadaments individuals i ara pretén fer fora el 33% de la plantilla».

 

x Diari del Treball

Els treballadors de l’empresa Industrias Titan, que han estat acomiadats mitjançant procediments individuals, han creat una plataforma per denunciar la seva situació i adherir-se als seus companys que fan vaga contra un pla de reduccions de personal que afecta 74 persones, el 33% de la plantilla, segons han informat fonts del comitè d’empresa .

Perquè una cosa és el procés endegat per acomiadar personal de manera col·lectiva, contra la que els treballadors han convocat un seguit de vagues, i un altre procés que, gota a gota, ha reduït dràsticament la plantilla de l’empresa. Des de començaments d’any el comitè d’empresa calcula que s’han fet fora de la companyia unes 70 persones més. S’ha fet, de vegades amb acords individuals i altres «després de pressions». Contra això s’ha organitzat la plataforma, que té com una de les seves reivindicacions aconseguir la seva reincorporació a la feina.

El comitè d’empresa ha convocat vagues tots els dimarts i dijous que resten fins a finalitzar l’any. Això vol dir que a banda, del dia 21, data de l’inici, s’han produït aturades els dies 23 i 28 i també aquest dijous 30 de novembre, i el 5, 7, 12, 14 i 19 de desembre, de les 11 a les 13 hores i de 15 a 17 hores.

L’objectiu de la direcció de la companyia és fer més acomiadaments fins que s’aconsegueixi reduir un 10% els costos salarials, en comparació amb la facturació. Això s’ha manifestat directament als representants dels treballadors i treballadores. Traduït en llocs de treball la mesura suposaria rebaixar un 33% la plantilla.

Empresa centenària

El mecanisme escollit per reduir el personal han estat fins ara els acomiadaments individuals. Així s’evita haver de presentar un expedient que hauria de demostrar les causes que explicarien la mesura i a més haurien de negociar amb els representants dels empleats. Per tant, els treballadors temen que fins que s’arribin a les xifres planejades per la direcció s’aniran produïnt tongades d’acomiadaments individuals, que així no tenen el control ni les garanties que obtenen els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO).

En el comitè d’empresa hi ha representats els sindicats COBAS i UGT. Fonts d’aquesta darrera organització han vinculat l’anunci de baixes individuals amb una operació financera fallida en la qual haurien participat els propietaris de Titan. El sindicat parla de Famol, una societat de la qual va arribar a tenir el 25%. A més de la família Folch-Rusiñol, participaven a Famol altres grans financers, com el propietari de Mango, Isaak Andik i la família Lara, del grup Planeta, entre altres. Famol hauria servit per comprar accions del Banc Sabadell. Inicialment aquestes participacions van obtenir resultats molt positius, però més tard, el valor va caure fins a l’extrem que els propietaris de Titan haurien tingut unes pèrdues de 90 milions.

Industrias Titan és una de les societats més potents del sector de la pintura. El grup és propietat de la família Folch-Rusiñol. Compta amb més de cent anys d’història, durant els quals mai va registrar pèrdues. L’any 2016 va tancar amb una facturació de 103 milions d’euros, amb els quals va obtenir uns beneficis de 2,3 milions.

.

Informació relacionada:

Els treballadors de pintures Titan convoquen aturades contra l’acomiadament del 33% de la plantilla