La plantilla de Titanlux reprèn les accions contra la destrucció d’ocupació al Baix Llobregat

December 12, 2017 in Actualitat, Destacat, ECONOMIA

«L’anunci de retallades salarials del 10% i l’acomiadament de 24 treballadores ha provocat un nou cicle de vagues a la planta del Prat. Segons el comitè de vaga, la reducció de plantilla és la resposta a una inversió fallida aliena a l’activitat».

x Isabel Benítez | La Directa

La plantilla de la principal fàbrica d’Indústries Titan, fabricant de les pintures i vernissos Titanlux, ha reprès les aturades parcials de dimarts a dijous a la planta del Prat de Llobregat. El detonant ha estat l’acomiadament de 24 treballadores el passat 31 d’octubre. Malgrat que la plantilla ja va fer una vaga contra el pla d’ajustament de l’empresa el passat juliol, aquesta segona onada de mobilitzacions pretén incrementar l’abast d’actuació. El passat 27 de novembre, el comitè de vaga – format per Co.Bas i UGT- va fer una crida per a la constitució d’una plataforma de suport amb diverses forces socials, sindicals i polítiques de la província de Barcelona. Juntament amb el calendari d’aturades parcials iniciat el 21 de novembre, les treballadores de Titanlux van realitzar concentracions simultànies el passat 4 de desembre, davant les principals distribuïdores comercials de Titanlux a Saragossa, Madrid i Barcelona. D’altra banda, està prevista una concentració a la plaça de la vila del Prat de Llobregat, coincidint amb la votació al ple de l’ajuntament d’una moció de suport a la plantilla dimecres 13 de desembre.

Al conjunt de l’Estat espanyol, Indústries Titan té al voltant de 400 treballadores, 360 de les quals produeixen pintures a la planta d’aquesta localitat del Baix Llobregat. Des de l’any 2016, la pèrdua de llocs de treball ha estat una constant. Entre 2016 i 2017 es van perdre 109 llocs de treball. Amb l’acomiadament de 24 treballadores el mes d’octubre la xifra d’acomiadats aquest any ja puja a 74. “I es preveuen més si no fem res per evitar-ho”, explica Francisco, membre del comitè d’empresa per Co.Bas.

Amb el suport de la Plataforma, l’assemblea de treballadores de Titanlux es reafirma en les seves demandes: la readmissió de les acomiadades, el manteniment de les condicions laborals i que la direcció aturi la destrucció d’ocupació i les externalitzacions. “Al comitè estem units i anem a una”, subratllen. De moment es mantenen les dues aturades parcials setmanals fins al 19 de desembre i el Comitè de vaga prepara noves accions pels primers dies de 2018.

Un problema de viabilitat o un deute il·legítim?

El grup ha arribat a aglutinar 23 companyies i compta amb tres plantes de producció i més de 60 delegacions de distribució i comercialització a Catalunya, Portugal i al Marroc

Indústries Titan, creada l’any 1917, forma part de Fàbricas Folch, grup empresarial actualment liderat per la tercera generació de la nissaga Folch-Rusiñol. El grup ha arribat a aglutinar 23 companyies al voltant de la fabricació i comercialització de pintures i vernissos i compta amb tres plantes de producció i més de 60 delegacions de distribució i comercialització a Catalunya, Portugal i al Marroc.

“La direcció justifica els acomiadaments per la despesa salarial, perquè les treballadores hem aconseguit mantenir els salaris, i hem impedit que entri la doble escala salarial, a diferència d’altres empreses del sector”, explica Francisco. Per a la plantilla, el degoteig d’acomiadaments pot respondre a una lògica de desgast però també d’ocultació d’un acomiadament col·lectiu fraccionat en el temps per evitar les garanties i condicions que imposa la llei a aquesta reducció de plantilla.

Malgrat la desacceleració de la construcció i la caiguda de la demanda, Indústries Titan mai no ha registrat pèrdues i continua sent la principal empresa del sector, amb una quota de mercat que duplica al segon competidor, pintures Bruguer. Durant 2016, l’empresa havia facturat un 4% més i els beneficis (2,3 milions d’euros) han crescut un 9% respecte a l’exercici anterior, tot i que atribueix els bons resultats a la venda de laboratoris i terrenys al Prat.

Tant Co.Bas com UGT, consideren que la veritable raó d’aquest pla d’ajustament és la pressió del deute provocat per una inversió especulativa de Fabricas Folch, un endeutament que res té a veure amb l’activitat de l’empresa. Es tracta de l’adquisició l’any 2006 d’un paquet d’accions del Banc Sabadell que, deu anys després, es van desvaloritzar fins a un 86%, segons UGT i la premsa econòmica especialitzada. Fàbriques Folch va destinar 500 milions d’euros a Famol, una societat financera que va crear conjuntament amb José Manuel Lara (Grup Planeta) i Isak Andic (Mango). La finalitat de la societat era l’adquisició un gran volum d’accions del Banc Sabadell. La devaluació de la inversió en el context de la crisi financera, va provocar un deute al grup que l’any 2012 arribava als 91,8 milions d’euros. Mitjançant “una sèrie de préstecs i refinançaments que, de forma poc ètica, han acabat traspassant als comptes de l’empresa”, explica el comunicat d’UGT. “El deute és un pes mort per a la viabilitat de l’empresa”, postil·la Francisco, “estem davant d’un cas on, de nou, ens fan pagar a les treballadores i l’economia productiva les conseqüències de les seves operacions financeres de risc”.

Entre 2007 i 2017, Indústries Titan ha perdut més de 200 llocs de treball i s’ha desfet de diversos terrenys al Prat, inclosa -segons UGT- la seu corporativa de l’empresa.

«Entre 2016 i 2017 es van perdre 109 llocs de treball. Amb l’acomiadament de 24 treballadores el mes d’octubre la xifra d’acomiadats aquest any ja puja a 74».