Tal dia com avui de fa 10 anys va tenir lloc l’acte de presentació de la Cooperativa de consum ‘Cals Karxofa’

January 20, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Tal dia com avui de fa 10 anys, un 20 de gener de 2008, va presentar-se públicament la Cooperativa de consum agroecològic i responsable ‘Cals Karxofa’, mitjançant un acte a l’ara desaparegut KOP -Alta Tensió-, esdevenint la primera cooperativa d’aquestes característiques nascuda al Prat».

 

Amb més de 10 anys de trajectòria al darrere, Cals Karxofa és un referent de les cooperatives de consum al Prat de Llobregat i una de les més consolidades. Transcendint l’àmbit local la Cooperativa forma part també part de La PACA (Acord per al Consum i la Producció Agroecològics).

Produir i consumir localment, sense intermediaris, fer producció agroecològica, i potenciar una economia social i solidària són algunes de les seves premisses.

Gemma Úbeda, una de les seves membres comenta: “veníem del Casal Okupat del Prat i vam pensar que si en d’altres camps buscàvem alternatives al sistema capitalista, havíem de fer el mateix amb el menjar”. La cura dels productes de la terra i de les condicions laborals dels seus treballadors són alguns dels pilars de les cooperatives d’autoconsum de productes ecològics. Segons Úbeda, “el concepte és que nosaltres ens comprometem a comprar tota la producció d’un pagès, per garantir la viabilitat del camp”, i afegeix “quan la gent coneix la persona que porta el producte s’ho mira d’una altra manera i pensa en l’enciam que conrea el Toni”.

Seduïts pels principis i valors que promou aquest sistema, que fa que productors i consumidors es coneguin les cares, de la mà dels productors de Can Bofill, de Molins de Rei i del grup de Consum de Cornellà, es va crear aquell mateix any de 2008, la PACA. Una iniciativa a la qual de seguida s’hi va afegir la recentment formada cooperativa del Prat.

10 anys què han passat no sense entrebancs; com per exemple el desallotjament del KOP -Alta Tensió-, espai que acollia i va veure néixer la iniciativa, i que obligar a cercar una nova ubicació pel projecte, a una habitació cedida al local de la CNT del Prat; no sense abans haver protagonitza’t un repartiment de cistelles al bell mig de la plaça de la Vila.

Cals Carxofa també està en el germen de dues cooperatives més. Gaia, nascuda arran del despreniment d’una part de la cooperativa que va decidir traslladar-se a un altre local cedit per la COV (Cooperativa Obrera de Vivendes), poc després del desallotjament del KOP Alta Tensió; i Capità Enciam, un grup de mares de l’AMPA que va formar un grup d’autoconsum per vetllar per l’alimentació dels fills, i que posteriorment va dissoldre’s dins de Cals Carxofa.

L’any 2014 Cals Carxofa va traslladar-se a la seva ubicació actual, al Casal ‘La Llavor’, on cada dijous a la tarda té lloc el repartiment de cistelles dels associats de la cooperativa.

.

LA PACA un model alternatiu de consum responsable.

Als anys 60, un grup de dones japoneses preocupades per l’alimentació dels seus fills, que rebutjaven una agricultura infectada de pesticides, va unir-se i va posar-se en contacte directe amb els pagesos per establir un compromís basat en la no utilització de productes químics i en la producció ecològica. Naixien aixi les “Tekei“, que l’any 1985 importarien els americans creant les CSA (Community Supported Agriculture), expandint-se uns anys més tard a Canadà i Gran Bretanya. No va ser fins el 2001 que França va acollir també aquesta iniciativa, constituint-se les AMAP (Associacions per a la Conservació de l’Agricultura Camperola) un sistema que va recuperar l’economia de la pagesia, aconseguint la requalificació de terrenys industrials. Avui dia ja són 30.000 les famílies franceses que es nodreixen de les més de 750 AMAP.

Actualment, la PACA aplega al voltant d’unes 100 famílies, organitzades en 8 grups de consum, repartits per diverses poblacions del Baix Llobregat, i els productors Can Bofill, situats a la muntanya de Collserola, Ca n’Oliveró, a Castellbisbal, i 3 productors associats.

.

Per saber-ne més.

La Paca una AMAP a la catalana

Autogestió, el camí del canvi   [Documental amb testimonís de Cals Karxofa]