Vaga total dels treballadors d’Industrias Titan contra els acomiadaments del 33% de la plantilla

January 29, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«Després de dues tandes d’aturades parcials els treballadors han decidit aturar l’empresa durant 15 dies seguits per reclamar la continuïtat de la seva feina».

x Diari del Treball

Portes de la factoria de Titan a El Prat tancades aquest mati per la vaga

El conflicte d’Industrias Titan es radicalitza. Des de primera hora del dilluns, 29 de gener els treballadors de l’empresa han declarat vaga total que mantindran fins al 9 de febrer. La protesta es fa contra les mesures de la direcció que han suposat 70 baixes entre el personal, ja que la pretensió, explicada en reunions internes és reduir un  10% la massa salarial del grup, que gairebé sempre ha obtingut beneficis.

En la primera jornada de vaga l’empresa ha tancat les portes de les dues factories que té al Prat i també a les oficines que té a la Zona Franca de Barcelona, segons Cristóbal Cañete. membre del comitè d’empresa per la UGT de Catalunya. L’altre sindicat amb presència a la companyia és Comissions de Base (COBAS).

Els vaguistes s’han concentrat a primera hora davant les portes de les dues factories. Allà s’ha vist que a Titan 2 hi havia aproximadament el 50% del personal, mentre que a Titan 3, l’altra fàbrica que està al Polígon Pratenc, l’assistència a la concentració del matí ha arribat fins al 80% de la plantilla, segons fonts laborals. No obstant això, l’empresa, davant l’anunci de vaga total ha optat per no obrir les portes.

Mobilitzacions anteriors

Els treballadors d’Industrias Titan feia diverses setmanes que feien mobilitzacions contra la reducció de personal que aplica la direcció de la companyia. Les aturades eren parcials, de tres hores, durant els tres primers dies de la setmana. Davant la falta de resposta els treballadors han decidit anar un pas més enllà i han decidit en assemblea paralitzar l’empresa.

A Titan hi ha aproximadament uns 330 treballadors. Durat l’any 2017 més de 70 persones han abandonat l’empresa, primer amb cessaments pactats i després a través d’acomiadaments objectius. Industrias Titán té la intenció de seguir amb els acomiadaments fins a reduir en un 10% els costos salarials sobre la facturació, la qual cosa equival a reduir la plantilla en un 33%.

Els treballadors també denuncien que la companyia estigui utilitzant els acomiadaments individual en lloc dels col·lectius, cosa que obliga a demostrar a l’empresa que realment existeixen causes legals i, si n’hi ha, negociar-les amb els representants dels treballadors.

A les protestes dels treballadors en actiu s’han sumat els que havien estat objecte d’acomiadaments individuals, que han creat una plataforma per donar suport als seus companys i reivindicat al mateix temps la seva readmissió.

La reducció de personal es vincula amb una operació financera fallida en la qual haurien participat els propietaris de Titan, la família Folch – Rusiñol. El sindicat parla de Famol, una societat de la qual va arribar a tenir el 25%. A més de la família Folch-Rusiñol, participaven a Famol altres grans financers, com el propietari de Mango, Isaak Andik i la família Lara, del grup Planeta, entre altres. Famol hauria servit per comprar accions del Banc Sabadell. Inicialment aquestes participacions van obtenir resultats molt positius, però més tard, el valor va caure fins a l’extrem que els propietaris de Titan haurien tingut unes pèrdues en l’esmentada de 90 milions. Per compensar aquestes pèrdues, segons el sindicat, la direcció de Titan s’ha proposat reduir un 10% la despesa en la plantilla de la fàbrica. Ho ha fet amb diversos acomiadaments individuals i amb l’esmentat ERO aplicat amb l’oposició de la plantilla.