La perifèria reivindica la seva història aquest dissabte al Casal ‘La Llavor’

January 30, 2018 in Actualitat, CULTURA

«Dissabte tindrà lloc un acte a El Prat per presentar el documental ‘Entrevies. Okupas a L’H’ i posar memòria a 25 anys d’okupació a la veïna l’Hospitalet de Llobregat. La solidaritat amb la recenment dessallotjada Kan Tonada també serà present durant la jornada mitjançant un sopar benèfic posterior».

 

Aquest dissabte 3 de Febrer al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ tindra lloc a dos quarts de vuit l’acte de presentació a El Prat del documental Entrevies. Okupas a L’H a càrrec d’alguns dels seus realitzadors. El documental ens presenta, a través d’una ciutat dividida per les vies del tren, un mapa en el qual van apareixent i desapareixent diferents okupacions de l’Hospitalet de Llobregat. Des de la Vakería, que va ser okupada el 1992, fins a la Pua, que recentment ha celebrat el seu segon aniversari i actualment resisteix sota l’amenaça d’una ordre de dessalotjament recent, que pot ser executada en qualsevol moment. El documental, que va començar a gravar-se fa dos anys i es va presentar a mitjans l’any passat al CSO l’Astilla, està dirigit per les germanes Sheila i Bibian Escudero, qui formen el col·lectiu Sis forats. Com elles mateixes reivindiquen: “aquest projecte vol ser un homenatge a les relacions i organitzacions diferents, alternatives i horitzontals, que s’han donat a l’Hospitalet durant els últims 25 anys, i una manera de reivindicar el llegat llibertari de la ciutat i el seu esperit lluitador i revolucionari”.

Manuel Domínguez, del Centre d’estudis d’Hospitalet (CEL’H), i Montse Santolino, periodista i membre de l’equip del documental, ens acompanyen en una ruta sobre la història, no només d’aquests 25 anys, sinó també del passat històric: com a exemple, la lluita de la CNT durant els anys 20 per l’habitatge a la mateixa ciutat. Un passat necessari de reivindicar a una ciutat en la qual, com afirma Domínguez, “l’ajuntament del PSC es creu l’inici i el final del canvi necessari després de la transició”. Santolino ens parla de com en certs espais es tractaven temes que encara no estaven de moda a Barcelona. L’okupació de Quueruption i les jornades amb el mateix nom que s’hi van organitzar van ser un dels espais pioners en parlar d’aquestes qüestions. La periodista també destaca com aquesta ciutat perifèrica no sempre ha estat a l’ombra de Barcelona, sinó que de vegades ha sigut referent per a la gran ciutat. Afirma que moltes activistes a Barcelona es van ”formar” a l’Hospitalet.

Mitjançant una banda sonora en la qual el punk, la cúmbia, el folk i el flamenc es barregen, Entrevies mostra l’heterogeneïtat de l’okupació a la ciutat. Heterogeneïtat que queda clarament reflectida amb la diversitat de lluites que s’hi van desenvolupar: una okupació per acollir persones immigrants (Kankún), una okupació no-mixta (El 5º coño), un hort okupat (L’Hortet de Santa Eulàlia), okupacions per habitatge, per fer activitats, multituds de tallers diferents… Com diu un dels entrevistats: “nosaltres érem més hippies-llibertaris; ells [la gent de Barcelona] eren més durs, més punks”.

Per últim, el documental no perd l’oportunitat de denunciar la corrupció política i la violència que es va utilitzar contra les okupes, a més de la criminalització que ajudaven a construir els mitjans de comunicació. El film menciona casos de tortura policial i resistències veïnals, com la que es va fer després del desallotjament de la Vakeria (1998), en el qual les veïnes van omplir els balcons amb pancartes de protesta després que la policia carregués brutalment ferint a moltes persones.

L’Hospitalet està en peu de guerra. Un rumor s’estén des de Pubilla fins a Santa Eulàlia, des de Collblanc fins a Bellvitge. Les persones que formen part de col·lectius, espais o ateneus a la ciutat s’estan movent per reivindicar el seu lloc, tant a la història com a l’actualitat. Entrevies és un exemple més, i un de molt bo, que ens ajuda a situar-nos en el context i entendre millor quines són les arrels de la segona ciutat més gran de Catalunya. Una història de perifèria que guarda no poques similituts amb la del Prat, municipi que va viure just dos anys desprès la seva primera okupació, l’any 1994 arran de l’okupació de les Cases d’en Puig, i que mantindria forts vinclès amb la Vakeria i activistes del barri del Bellvitge.

.

La presentació deixarà pas a la solidaritat amb Kan Tonada

Un cop finalitzada la presentació i projecció del documental, està previst per part dels organitzadors donar pas a un sopar benèfic de solidaritat amb Kan Tonada, un bloc okupat d’habitatges situat a a la Sagrada Família, recentment desallotjat, després d’un operatiu policial de més de vuit hores per fer-lo efectiu. Durant el dessalotjament les forces policials van identificat 14 persones i dues noies més enganxat a dos bidons ubicats a l’interior de l’immoble.

En el blog de Kan Tonada, els okupes de Kan Tonada expliquen que Antoni Vila Casas, propietari de l’immoble vol rehabilitar-lo i denuncien que és per construir-hi pisos de luxe, afavorint la gentrificació del barri.

El menú consistirà en hamburgueses vegetarianes i veganes, servides a un preu voluntari, que marcaran els mateixos assistents a l’esdeveniment.

.

Annex:

Tràiler Entrevies

TRÀILER ENTREVIES from BibianEscudero on Vimeo.