Els treballadors de Pinturas Titan tornen a la feina després que l’empresa reculi dels seus plans d’acomiadaments

February 2, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«La direcció readmet 3 treballadors que volia acomiadar i millora les indemnitzacions dels operaris que s’han acollir voluntàriament al pla de reducció de personal, mentre l’empresa es compromet a no fer nous acomiadaments individuals durant dos anys».

x Tomeu Ferrer | Diari del Treball

L’assemblea de treballadors de Pinturas Titan, la marca de pintures que té fàbriques a El Prat de Llobregat, ha decidit desconvocar la vaga total que havia de durar fins al 9 de febrer, perquè la direcció de l’empresa ha acceptat les seves reivindicacions més importants, segons ha pogut saber Diari del Treball de fonts del comitè d’empresa.

Els treballadors van començar l’aturada total el 29 de gener passat després de dues tandes d’aturades parcials que no havien fet moure l’empresa. Pinturas Titan havia fet saber als treballadors la seva intenció de dur a terme acomiadaments fins a reduir un 10% la massa salarial, cosa que suposava una reducció del 33% de la plantilla. Durant l’any passat la societat havia dut a terme unes 70 baixes amb acomiadaments individuals, suposadament amb acord dels afectats. Però la darrera tanda d’acomiadaments anunciats, 9 en concret van provocar la reacció unànime de la plantilla, que es va plantar.

A la fi de les 9 baixes que volia aplicar l’empresa 3 treballadors seran readmesos, mentre que els altres 6 s’han avingut a un acord que, després del pacte entre el comitè d’empresa, format majoritariament pel sindicat COBAS i també la UGT, suposa una millora en les indemnitzacions.

El pacte inclou un altre compromís molt valorat pels treballadors i és la renuncia per part de l’empresa a repetir procediments d’acomiadaments objectiu amb acomiadaments individuals emparats en els articles 51 i 52 de l’Estatut dels Treballadors, que va ser reformat per la reforma laboral i que permeten que una empresa pugui fer acomiadaments en virtut de canvis organitzatius que tingui previstos.

Encara falten alguns altres serrells per tancar l’acord, com les garanties que els treballadors exigeixen perquè no s’apliquin acomiadaments disciplinaris, informen fonts laborals. No obstant això,  l’assemblea de treballadors ha donat el vistiplau al pacte i s’ha desconvocat la vaga a partir de dilluns.

A Titan, una de les companyies amb més bons resultats del seu ram, treballen poc més de 300 operaris a El Prat, on hi ha dues plantes productives i també les oficines.

Inversió fallida

La campanya d’acomiadaments la va relacionar la UGT amb una operació financera fallida en la qual haurien participat els propietaris de Titan, la família Folch – Rusiñol. El sindicat parla de Famol, una societat de la qual va arribar a tenir el 25%. A més de la família Folch-Rusiñol, participaven a Famol altres grans financers, com el propietari de Mango, Isaak Andik i la família Lara, del grup Planeta, entre altres. Famol hauria servit per comprar accions del Banc Sabadell. Inicialment aquestes participacions van obtenir resultats molt positius, però més tard, el valor va caure fins a l’extrem que els propietaris de Titan haurien tingut unes pèrdues en l’esmentada societat de 90 milions. Per compensar aquestes pèrdues, segons el sindicat, la direcció de Titan es va proposar reduir un 10% la despesa en la plantilla de la fàbrica. Una part l’ha fet amb acomiadaments individuals i fins arribar a l’ERO que ha causat l’oposició activa de la plantilla.