El CDR del Prat presentarà a El Prat el documental de ‘La Directa’ que recupera els fets de l’1-O

February 12, 2018 in Actualitat, DRETS

«El CDR del Prat estrena a El Prat ‘El Primer dia d’octubre’. El documental de La ‘Directa’ amb l”Agència UO’ que narra els fets de la jornada del referèndum, amb diversos testimonis a peu de carrer i un recorregut per diferents col·legis electorals».

 

El documental El primer dia d’octubre, produït per l’equip de la Directa - Agència UO, narra la jornada del referèndum per l’autodeterminació des de la perspectiva de la societat civil i concretament del que va succeir a la ciutat de Barcelona. Testimonis a peu del carrer, persones matineres que protegeixen de nit el seu centre de votació, votants que han patit directament la violència policial i observadors internacionals que expressen la seva indignació per la vulneració de drets que han viscut en pròpia pell. És un retrat de moments diferents que es van viure al carrer: tant d’alegria i celebració, com d’indignació. Més enllà de les imatges de repressió que van inundar les xarxes, el documental tracta d’apropar-se a les motivacions de la gent que va decidir defensar el referèndum amb resistència no-violenta.

El relat comença a les quatre de la matinada a l’escola Concepció, a l’Eixample, on veïns acampen per evitar l’entrada de la policia, i relaten com van ser les preparacions durant les setmanes anteriors. Al moment de l’obertura de la seu electoral ja s’ha omplert la plaça del davant, on s’hi respira una clara expectació. Serà un dia llarg, amb nervis però també festiu, sota la pluja.

Poc després hi ha un gir en l’ambient: som testimoni de l’assalt a l’escola Ramon Llull per part de la policia nacional espanyola. Les imatges són dures i molt violentes. Membres de la mesa electoral expliquen com han viscut l’entrada de la policia a la cacera d’urnes i paperetes. També intervenen testimonis agredits per la policia nacional quan va disparar bales de goma als manifestants i observadors internacionals que no amaguen el seu rebuig.

Les càmeres també passen per l’Hospital de Mar a sentir les persones que han estat ingressades per les seves ferides de cops de porra a l’escola Mediterrània. Amb molta dignitat i encara en estat de xoc, descriuen les escenes de violència viscudes.

Al llarg del dia, ens aturem per diferents punts de votació als districtes de l’Eixample i Sant Martí, on recollim opinions i anècdotes al carrer. Són petites històries amb gent diversa que han participat en un procés defensat des de baix.

Amb la incorporació de fragments d’àudio amb declaracions de les autoritats, s’evidencia l’escletxa entre la realitat viscuda al carrer i la versió “oficial” dels fets. El primer dia d’Octubre vol apropar la celebració d’una jornada històrica amb testimonis directes.

El vídeo incorpora imatges de l’Agència UO, que es va crear per cobrir el referèndum arreu del territori. Hi van participar més de 80 persones de col·lectius, associacions, cooperatives i entitats, o a títol individual.

El primer dia d’Octubre acaba on va començar: a l’escola Concepció de l’Eixample.

“El Primer dia d’octubre” és al costat de “1-O” (el documental produït pel Grup Mediapro i emés recenment per la televisió pública catalana), un dels dos treballs produïts fins ara que aborden aquelles hores de dia 1 d’octubre de 2017, una diada de desobediència civil massiva què quedarà per sempre a la retina dels catalans i probablement marcarà una fita a la història d’Europa.

L’estrena tindrà lloc a dos quarts de vuit al Casal ‘La Llavor’ situat al número 2 del carrer Penedès del Prat de Llobregat.