Noves denúncies per agressions de la Policia Nacional espanyola al CIE de Zona Franca

February 13, 2018 in Actualitat, LLIBERTATS

«Tot i haver sol·licitat al jutjat que es paralitzi la deportació dels dos reclosos denunciants per investigar els fets, Tanquem els CIE i Irídia afirmen que la Policia se’ls ha endut aquest matí del centre de la Zona Franca ».

x David Bou | La Directa

La plataforma Tanquem els CIE i el centre per la defensa dels drets humans Irídia, amb el suport de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) del Bages, han presentat una denúncia conjunta per agressions a interns al CIE de la Zona Franca de Barcelona. En l’escrit remès al jutjat de guàrdia es relaten uns fets que podrien ser constitutius d’un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral per part de funcionari públic, amb les circumstàncies agreujants de què tots dos s’haurien executat amb abús de superioritat, per haver-se valgut els denunciats de la seva condició de funcionaris.

La participació de la PAHC Bages en aquest cas es deu al fet que una de les dues persones denunciants n’és membre i la seva companya i filla de dos anys viuen a un dels set blocs que l’Obra Social de la PAH té okupats a Manresa. El col·lectiu ja va denunciar fa unes setmanes el seu ingrés al CIE com a pas previ a la deportació. De fet, la seva expulsió està prevista per demà mateix, motiu pel qual des de les organitzacions exigeixen que s’aturi “qualsevol ordre d’expulsió perquè se li prenguin declaracions i s’obri una investigació”.

Els fets denunciats es remunten al passat dijous 1 de febrer, quan segons l’escrit de la denúncia ”uns quants companys interns ens trobàvem al pati. En aquell moment, un dels agents que vigilaven el pati va empènyer pel coll a un dels interns, de manera que uns quants companys vam cridar als agents que havien agredit el nostre company, com a forma de protesta: ’abusones, abusones’”. Posteriorment a aquesta situació, dos dies després, els dos denunciants afirmen que quatre agents de la Policia Nacional espanyola els van dur a una habitació “situada a tocar de les escales que permeten accedir als lavabos i que no disposa de càmeres de seguretat”.

Un cop en aquest espai, un dels interns hauria estat bufetejat abans de fer-lo marxar, mentre l’altre reclòs hauria estat immobilitzat pels braços, colpejat i empès contra la paret: “també em van donar cops de coça a les cames i als peus, especialment al peu dret. Mentre m’agredien un dels agents em va cridar: ¿te piensas que somos gilipollas, eh?”. El jove relata com seguidament el van retornar al pati i va decidir anar al metge del centre per fer-se una revisió mèdica. La denúncia també explica com la mateixa matinada dos dels presumptes agents agressors el van visitar a l’habitació per dir-li “eres un chivato”, demanar-li perdó i persuadir-lo perquè no presentés denuncia.

En darrer terme, els denunciants fan una descripció dels quatre agents implicats i asseguren que sabrien “identificar sense cap mena de dubte els quatre agents autors dels fets descrits prèviament”. Tots dos afirmen haver patit danys físics i psíquics i critiquen que tot i haver visitat el servei mèdic de la Creu Roja ubicat a l’interior del CIE ”no ens van donar cap informe d’assistència mèdica”.

El lletrat i la lletrada d’Irídia que signen la denúncia demanen que el jutjat porti a terme diverses diligències d’investigació: que amb caràcter molt urgent adopti com a mesura cautelar per assegurar la prova (testimoni dels denunciants) qualsevol ordre d’expulsió fins que se’ls prengui declaració, que s’emeti un ofici a l’Àrea d’Assumptes Interns del Cos Nacional de Policia (CNP) per tal que s’identifiqui tots els agents actuants en els fets i se’ls citi a declarar en qualitat d’investigats, així com que se’ls requereixin amb caràcter urgent les imatges enregistrades per les càmeres de videovigilància, que s’encarregui una investigació als Mossos d’Esquadra per tal d’esclarir els fets i que el perjudicat per l’agressió descrita sigui avaluat per un metge forense.