L’impacte de la vaga feminista és fa sentir al Prat

març 9, 2018 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

«La mobilització d’un 8 de març per a la història també s’ha fet sentir amb força a El Prat»

Enguany, la crida a la vaga feminista ha arribat amb més força que mai. Per primera vegada en la història ha esdevingut una convocatòria de vaga general legal, amb autorització del Ministeri de Treball, a partir d’una sol·licitud dels sindicats CGT, IAC i CNT. Altres forces sindicals en l’àmbit dels Països Catalans s’hi han adherit, com la CGT, COS, la Intersindical-SCS, la Intersindical Alternativa de Catalunya – IAC, la CNT, Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas) o el sindicat de mestres USTEC. Per la seva banda, sindicats més majoritaris quant a nombre d’afiliades, com ara CCOO o UGT, han fet una crida a negociar amb les empreses aturades de dues hores.

La crida a la vaga s’ha fet mitjançant un manifest al qual s’hi han adherit centenars d’entitats i moviments socials i feministes, delegacions locals de sindicats i partits polítics i institucions. En aquest document es fan fer una crida a què la jornada d’ahir no esdevingués una simple aturada laboral, sinó que tingui el triple vessant de vaga de treball remunerat, de consum i de tasques reproductives.

La mobilització per la vaga feminista és fa sentir al Prat

La mobilització per la jornada de vaga feminista al nostre municipi ha arrencat a dos quarts de nou a la Plaça Blanes. El piquet matinal de dones s’ha estès també a diversos punts del nucli urbà de la població com ara mercats municipals, Mercadona, equipaments municipals, o el mercat ambulant de Sant Cosme entre altres. Formant una cercavila feminista reivindicativa que ha anat recorrent els carrers entre crits i cosignes fins al migdia, abans d’acabar el seu recorregut a la plaça de la Vila a les dotze; on a aquella hora hi havia prevista una concentració de suport a la vaga.

La concentració de la plaça ha esdevingut força concorreguda, el moment culminant de la qual ha estat conjuntament amb la lectura del manifest, i la performance protagonitzada per recordar, una per una, a totes les dones mortes víctimes de la violència masclista, al mateix temps que des del megàfon s’anava comptant, una, dues, tres… els assistents s’anaven llençant a terra, tot representant les dones assesinades, i formant una onada humana que a poc a poc s’ha anat estenent-se a pràcticament tota la plaça.

A dos quarts d’una la mobilització s’ha traslladat fins al Parc del Fondo d’en Peixo on estava previst començar un dinar popular gratuït. Un dinar que finalment s’ha traslladat a les instal·lacions del Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ situat just al costat, davant la valoració del risc de pluja.

A la tarda al marge de l’acte de caire institucional que tots els anys té lloc a la plaça de la Vila a dos quarts de set, a Barcelona els diversos comitès de vaga de la comarca del Baix Llobregat i de tota l’àrea metropolitana van convocar a la manifestació convocada al Passeig de Gràcia amb Diagonal a la mateixa hora. Una manifestació que s’ens dubte va esdevenir històrica pel que fa a les reivindicacions feministes i pels drets de la dona treballadora a Catalunya, al marge del ball de xifres, que bascula entre els 500.000 els participants que calcula l’organització i les 200.000 de la Guàrdia Urbana. Cal esmentar igualment que ha remolc de la vaga, l’acte institucional del 8 de març de la plaça de la Vila ha gaudit també d’un record d’assistència sense precedents.

Els dies previs a la vaga el sindicat CNT va denunciar serveis mínims abusius a empreses de l’Aeroport del Prat com Swissport i d’altres. De la mateixa manera el dia inmediatament anterior al 8 de març, davant de la Font del Gall, va organitzar-se un taller de serigràfia al carrer per estampar-se samarretes de la vaga, i repartir informació de la convocatòria.

.

Informació relacionada:

[Fotos] La vaga feminista del 8 de març al Prat, en imatges

Per què la vaga feminista del 8 de març no serà una mobilització com les altres?

Recull de noticies sobre feminisme publicades a El Prat Llibertari