Vaga indefinida dels treballadors de Pansfood l’empresa de restauració de l’Aeroport d’El Prat

March 23, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«AENA ha decidit trossejar la concessió actual entre diverses companyies, cosa que perjudica els treballadors».

x Diari del Treball

La Setmana Santa acostuma a ser una època en què els conflictes floreixen o rebroten. Aquest és el cas que afecta l’empresa Pansfood, de l’Aeroport d’El Prat. Els seus treballadors han convocat vaga indefinida a partir de dissabte 24 contra la decisió d’AENA de trossejar la seva concessió vinculada en la restauració.

Pansfood és una empresa que treballa des de fa uns 40 anys a les terminals 1 i 2 de l’Aeroport barceloní. AENA ha tret a concurs aquesta concessió que fins ara ha tingut uns molt bons resultats econòmics. Una de les claus d’aquest resultat és que mentre la concessió està dividida per diverses marques, els treballadors donen servei al conjunt, de manera que quan cal es relleven per assumir els treballs d’aquells establiments amb més demanda.

Ara bé, segons fonts del comitè d’empresa, la divisió de la concessió en diverses empreses comportarà una pèrdua important dels drets laborals, socials i econòmics aconseguits mitjançant acords i pactes al llarg d’aquests 40 anys amb les diferents concessions.

La vaga indefinida té també motius concrets, informa el comitè. El trossejament suposaria la pèrdua del conveni del sector (Conveni Interprovincial d’Hoteleria de Catalunya), ja que la nova empresa vol aplicar el seu conveni d’empresa, substancialment inferior al del sector, fet que comporta una pèrdua de condicions socials i econòmiques.

Pèrdua de drets

En segon lloc suposar l’eliminació i pèrdua de la representació sindical, ja que les noves concessionàries no volen respectar l’actual representació sindical. En el mateix sentit es retreu la Falta de garanties en el compliment dels acords d’empresa de referència.

De manera global, perdre l’actual estatus suposaria també pèrdua de condicions aconseguides després de diverses lluites sindicals com el sistema de torns de treball en rotació, autobús d’empresa per als treballadors, fons social, sistema de calendari de vacances en rotació, sistema de calendari anual, temps de dinar, complement d’ajudants, cobrament de nocturnitat, gaudi del sistema de festes abonables i no recuperables, dies de vacances, percepció econòmica que s’abona per als torns que no cobreix l’autobús d’empresa, percentatge de serveis i participació en la venda sense que minvin els salaris, complement de servei, etc.

El comitè d’empresa format per UGT i CCOO ha programat per als pròxims dies diverses mobilitzacions per ver avinent als usuaris de l’Aeroport la situació que pateixen.

Accions previstes

•24 de març de 2018: de 12 a 13 hores, CONCENTRACIÓ a la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona, zona d’arribades (La Plaça)

•3 d’abril de 2018: d’11 a 13 hores, MANIFESTACIÓ des d’Av. Diagonal / carrer Bruc fins a la Delegació del Govern al carrer Mallorca (Barcelona)

•4 d’abril de 2018: de 10 a 12 hores, CONCENTRACIÓ a la seu de l’empresa PANSFOOD, S.A., al carrer Alcalde Barnils, s/n (Sant Cugat del Vallès).

•5 d’abril de 2018: d’11 a 13 hores, MANIFESTACIÓ des de Les Rambles (font de Canaletes) fins a la plaça de Sant Jaume (Barcelona).