Seguiment total de la vaga indefinida dels treballadors d’hoteleria de l’Aeroport d’El Prat

març 25, 2018 in ECONOMIA

«Acusen les empreses de no reconèixer la representació sindical i de voler, amb el trossejament en diverses concessions, reduir els drets adquirits durant molts anys en què, a més, sempre hi ha hagut guanys».

x Diari del Treball

Els treballadors del conegut com a lot 22 que aplega diferents establiments d’hoteleria dels terminals 1 i 2 de l’Aeroport del Prat han seguit massivament la convocatòria de vaga. Els 420 treballadors que atenen els 22 punts de venda han aturat la seva activitat. Es tracta d’una vaga indefinida contra els efectes que pot suposar el trossejament d’aquesta concessió per part d’AENA. L’espurna que ha fet esclatar el conflicte és l’adscripció dels treballadors a les diferents empreses que assumiran la concessió, de manera unilateral.

Em concret els treballadors denuncien la no aplicació Conveni d’Hostaleria de Catalunya als treballadors del conegut com “Lot22”, cosa que suposa, segons CCOO,  una vulneració clara de la subrogació que totes les parts havien assumit, a més d’un incompliment del que estableix la Llei de contractes públics. Tampoc reconeix les millores contingudes en els acords interns pactats amb els seus treballadors, ni per descomptat els drets de representació sindical, en un intent d’afeblir no només les condicions laborals i econòmiques sinó també la representació.

Pansfood és una empresa que treballa des de fa uns 40 anys a les terminals. Cal recordar que la concessió unida ha tingut gairebé sempre molt bons resultats econòmics. Una de les claus d’aquest resultat és que mentre la concessió està dividida per diverses marques, els treballadors donen servei al conjunt, de manera que quan cal es relleven per assumir els treballs d’aquells establiments amb més demanda.

Ara, els treballadors i els seus representants consideren que no s’aplica la subrogació pactada en el marc de la Comissió Paritària de l’Acord Laboral de l’Hostaleria d’Àmbit Estatal (ALEH), A això s’afegeix la no aplicació del sistema de torns de treball en rotació, ni el calendari de vacances, així com reconeixements de pactes adquirits com els complements de serveis.

El trossejament suposa també l’eliminació i pèrdua de la representació sindical, ja que les noves concessionàries no volen respectar l’actual representació sindical. En el mateix sentit es retreu la falta de garanties en el compliment dels acords d’empresa de referència.

Perdre drets adquirits

De manera global, perdre l’actual estatus suposaria també pèrdua de condicions aconseguides després de diverses lluites sindicals, com el sistema de torns de treball en rotació, autobús d’empresa per als treballadors, fons social, sistema de calendari de vacances en rotació, sistema de calendari anual, temps de dinar, complement d’ajudants, cobrament de nocturnitat, gaudi del sistema de festes abonables i no recuperables, dies de vacances, percepció econòmica que s’abona per als torns que no cobreix l’autobús d’empresa, percentatge de serveis i participació en la venda sense que minvin els salaris, complement de servei, etc.

A banda de la vaga iniciada 24  de març, el comitè d’empresa de Pansfood ha programat diverses accions entre les què destaquem, per tenir lloc al nucli urbà del Prat, la concentració que tindrà lloc el dijous 29 de març a la plaça de la Vila de cinc a sis de tarda, i la manifestació del 4 d’abril des de Pl. Blanes a les cinc de la tarda.