Convocada a El Prat una concentració feminista de rebuig a la llibertat provisional de la Manada

juny 22, 2018 in Actualitat

Convocada a El Prat una concentració de rebuig a la llibertat provisional dictada per la Secció Segona de l’Audiència de Navarra per als membres de la Manada que van violar en grup a una jove durant els Sanfermins de 2016, amb el vot en contra d’un dels tres magistrats. La concentració està convocada per a les 20.00h de l’horabaixa a la plaça de la Vila.

L’Audiència de Navarra ha près aquesta decisió al considerar que no es donen les circumstàncies de risc de fuga i reiteració delictiva i decideix la seva posada en llibertat. D’aquesta manera, José Ángel Prenda, Ángel Boza i Jesús Escudero, que són a la presó de Pamplona, i Antonio Manuel Guerrero y Afonso Jesús Cabezuelo, que es troben a la d’Alcalá Meco; podran recuperar la llibertat una vegada que es notifiqui l’auto a les parts, ja que la seva excarceració provisional es fa efectiva de manera quasi immediata.

La decisió ha estat adoptada pel mateix tribunal que els va condemnar a 9 anys de presó per un delicte d’abús sexual amb prevaliment, i no per violació; i el rebuig del magistrat Ricardo González, que va emetre un polèmic vot a favor de la seva absolució. Els cinc integrants van ser condemnats amb unes penes molt de davalla de les sol·licitades per la Fiscalia i les diferents acusacions, que plantejaven penes d’entre 22 i 25 anys de presó.

El tribunal va descartar el delicte d’agressió sexual al considerar que no hi havia hagut ni violència ni intimidació, en una sentència que va aixecar una onada d’indignació del moviment feminista i que ha estat recorreguda pel Ministeri Fiscal, l’acusació particular i les accions populars, exercides pel Govern de Navarra i l’Ajuntament de Pamplona. La sentència també va ser recorreguda per les defenses, que van assegurar que es tractava de relacions sexuals consentides.