El policia que va detenir Bertran Cazorla va “deduir” que l’havien agredit amb una clau

novembre 20, 2013 in Actualitat

x La Directa

Ahir 20 de novembre van declarar com a imputats tres dels agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria del Raval que van participar a la detenció de Bertran Cazorla. Els policies han ratificat el contingut de l’atestat policial, però han matisat alguns detalls rellevants de la causa.

Del contingut de les declaracions s’ha pogut concloure que l’agent Héctor G. fou l’artífex de la detenció, el responsable de la redacció de l’atestat i qui va traslladar als seus superiors la controvertida versió de l’atac de Bertran Cazorla contra els policies amb l’ús d’una clau. Aquest mateix policia ha estat recentment expedientat per la Divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra, en relació a un vídeo que va penjar al seu mur de Facebook on es defensava l’ús de la tortura contra els detinguts. Avui, a preguntes de l’advocat Jaume Asens, aquest policia ha aclarit que no va veure en cap moment que l’agredissin amb una clau, sinó que va “deduir” després de la “reducció” del periodista i quan es va adonar que tenia una marca a l’avantbraç, que el més lògic és que hagués estat produïda per una clau. “Només vaig aplicar el sentit comú”, en paraules de l’agent. Tots tres mossos d’esquadra també han fet un pas enrere en relació a un altre aspecte clau del cas. Malgrat que el Departament d’Interior va insinuar que Cazorla estava sota l’efecte d’alguna droga (extrem que va quedar desmentit mitjançant analítiques d’un centre mèdic), avui els imputats han dit que no van percebre senyals que el detingut anés “ni begut ni drogat”.

Asseguren que li van donar un tracte “del tot correcte”

En relació a l’acusació de maltractes han negat la major i han afirmat que el tracte fou “del tot correcte”. Però és precisament aquest aspecte el que més dubtes ha aixecat en l’advocat de Cazorla. “Si no hi ha càmeres al passadís i a la sala d’escorcoll estaríem davant d’un forat negre per a la impunitat. Com podem demostrar l’agressió?”, ha manifestat Asens. I és que es dóna la circumstància que els responsables de l’ABP Ciutat Vella només han aportat a la causa les imatges de les càmeres dels accessos i el vestíbul de la comissaria on van passar els fets, però no de la resta de les dependències. La bofetada i les agressions s’haurien produït en llocs sense càmera i, per tant, es tractaria de la paraula de la víctima versus la versió oficial que consta a l’atestat i que han ratificat avui els agents imputats. L’advocat ha demanat al jutjat que acordi la incorporació a l’expedient del cas d’un plànol amb la ubicació de totes les càmeres de l’edifici.