La Colla Castellera reivindicarà l’Alliberament Sexual i de Gènere amb un pilar LGTBI+ en la seva diada anual

juny 29, 2018 in Actualitat, CULTURA, DRETS

«Castellers aprofirà la coincidència de l’actuació central del seu calendari amb les mobilitzacions amb motiu del 28-J per impulsar aquest gest inèdit al món casteller».

«L’entitat també aplicarà un protocol antimasclista a la festa posterior a la diada».

 

Nou pas al món casteller en defensa de la igualtat, a les places i fora d’ella. La colla castellera del Prat de Llobregat, la pota blava, arrencarà la seva diada anual alçant un pilar LGBTI+ per reivindicar l’Alliberament Sexual i de Gènere. Així ho ha decidit l’entitat, tot aprofitant la coincidència de la seva diada anual, que tindrà lloc el proper dissabte 30 de juny, amb les jornades de defensa de la igualtat del col·lectiu LGBTI+ que se celebren arreu del món. D’aquesta forma, aquesta colla es vol sumar a les diverses iniciatives en defensa d’una major igualtat que s’estan prenent al món casteller.

Els i les pota blaves alçaran un pilar abans de l’arrencada de la diada que coronaran amb una bandera de l’arc de Sant Martí i una bandera trans. També es llegirà un manifest, que adjuntem, i en el qual l’entitat afirma que “també el món casteller s’ha de sentir interpel·lat pel moviment d’alliberament sexual i de gènere”.

Amb el lema La diversitat fa grans els castells, el text sosté que “la normalització de les diverses d’orientacions sexuals i identitats de gènere a les nostres colles no s’ha de construir sobre la base de la invisibilització. El que fa grans els castells és precisament l’acceptació i celebració de la diversitat de les persones que els construeixen.” L’entitat de cultura popular també recorda que “la igualtat ha avançat molt en el món casteller. Però no podem ser autocomplaents. Cal seguir combatent qualsevol conducta heteropatriarcal”.

En la mateixa línia de compromís contra l’heteropatriarcat, l’entitat també ha adaptat el protocol antimasclista de les Festes de Gràcia per aplicar-lo al concert que tindrà lloc el mateix dissabte a la nit, després de la diada, i en el qual actuarà el grup Pastorets Rock. Es penjaran cartells de sensibilització al recinte festiu i hi haurà un punt d’atenció a la barra per a qui vulgui denunciar agressions masclistes.

La colla castellera del Prat de Llobregat ja ha participat en diverses mobilitzacions feministes de la ciutat. La més recent, el passat divendres, 22 de juny, quan va alçar un pilar a la concentració en protesta per la impunitat dels violadors de la Manada que va tenir lloc a la plaça de la Vila. Aquell mateix indret ja va ser escenari d’un altre pilar pota blava amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista, el 25 de novembre passat.

.

Tot seguit podeu llegir el manifest:

La diversitat fa grans els castells!

Pels volts del 28 de juny es reivindica arreu del món l’alliberament sexual i de gènere. A tot el planeta, i amb actes de naturalesa molt diversa, entorn d’aquesta jornada es reivindiquen la llibertat i igualtat de les persones transsexuals, homosexuals, i amb qualsevol tipus d’orientació sexual o identitat de gènere no heteronormativa.

Aquestes dècades de mobilitzacions s’han assolit molts avenços. Però la discriminació i l’odi cap a les persones LGBTI+ persisteixen en diverses formes arreu del món. En alguns països, les pràctiques i orientacions no heteronormatives, allò que només encaixa amb els rols sexuals home-dona, estan criminalitzades, i inclús penades amb la mort, encara avui. En la majoria, les lesbianes, les persones trans, els gais… segueixen patint atacs físics o veuen limitats els seus drets. També a l’Estat espanyol i a Catalunya, malgrat els passos endavant, queda molta feina per fer.

La Diada de la colla, una de les dates més assenyalades de la temporada dels i les castelleres del Prat, coincideix amb aquesta jornada celebrada i reivindicada arreu. Això ens permet mostrar el nostre compromís amb la llibertat de cada persona d’estimar com vulgui i a qui vulgui.

Perquè també el món casteller s’ha de sentir interpel·lat pel moviment d’alliberament sexual i de gènere.

En primer lloc, perquè els castells es construeixen sobre la base de la igualtat en la diversitat, la tolerància i la inclusió. La cultura popular ha de servir per construir cohesió social. I ha de fer del compromís amb els Drets Humans un principi rector irrenunciable de la seva activitat.

I en segon lloc, perquè la igualtat ha avançat molt en el món casteller. Però no podem ser autocomplaents. Cal seguir combatent qualsevol conducta heteropatriarcal, el sistema on l’home i les relacions heterosexuals es plantegen com a superiors sobre altres, i treballar per erradicar el masclisme que, encara avui, es reprodueix a tota la societat, també a les colles castelleres.

La normalització de les diverses orientacions sexuals i identitats de gènere a les nostres colles no s’ha de construir sobre la base de la invisibilització. El que fa grans els castells és precisament l’acceptació i celebració de la diversitat de les persones que els construeixen.

Per tot plegat, els i les castelleres del Prat, una colla orgullosament diversa, compromesa amb l’alliberament de les persones que la integren, i implicada en l’avenç dels valors de la llibertat i la igualtat a la nostra societat, celebrem durant la 4a Diada de la colla també el Dia Internacional de l’Alliberament Sexual i de Gènere alçant pilars amb dues banderes: la de l’arc de Sant Martí i la del col·lectiu trans. I convidem les colles que ens acompanyen en aquesta diada a acompanyar-nos també en aquesta reivindicació.

Ni transfòbia ni homofòbia, llibertat sexual! Dret al propi cos.

Alcem castells de drets i llibertats!