Protesta sindical a les portes del supermercat Consum per exigir la readmissió d’un treballador acomiadat

juliol 1, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

Sindicalistes de la CNT van concentrar-se ahir a la tarda durant un hora i mitja a les portes del supermercat Consum de l’Avinguda Montserrat per exigir la readmissió d’un treballador acomiadat, afiliat a la CNT i antic resident d’El Prat. En una acció informativa adreçada als clients d’aquesta cadena de supermercats, que s’està repetint a diversos establiments més de l’àrea metropolitana.

L’empresa al·lega que el treballador acomiadat a mitjans d’abril, no havia superat el període de prova; per contra el sindicat llibertari, denuncia que lluny de motivacions laborals, la notificació de l’acomiadament es produí “una setmana després d’una discusió motivada pel desconeixement de la legalitat vigent per part de l’empresa en quant als permissos per ingrès i defunció de familiar de primer grau“.

Aquesta discusió es va iniciar quan el departament de Recursos Humans de l’empresa va notificar al treballador que havia de tornar a l’empresa un dia per no haver assistit al lloc de feina el dia de l’enterrament d’una familiar. El treballador es va negar a tornar el dia i va posar sobre la taula el respecte al conveni col·lectiu i als permisos d’aquest tipus tal com recull el document signat entre els sindicats majoritaris i l’empresa Consum. Segons els testimoní del treballador, la resposta va ser “els que sou de conveni no mireu pel bé de l’empresa, tots hem de fer esforços quan l’empresa ens ho demana”. A més, afegeix el sindicat, l’acomiadament de l’ex-caixer, respon així mateix a una represalia per la seva participació en la passada vaga general feminista del 8 de març, i al fet d’haver demanat amb anterioritat “que se li retornessin les hores extraordinàries realitzades durant la seva estada a l’empresa”.

La CNT considera que aquests motius són una flagrant vulneració dels drets fonamentals dels i les treballadores, amb la intenció d’atemorir a la resta de la plantilla perquè no exerceixin els seus drets laborals i de vaga i impedir l’organització sindical de la plantilla.

A més, el sindicat llibertari afegeix que aquesta cooperativa valènciana, on prop del 95% de la plantilla de Consum són socis amb drets a participar en la gestió i els beneficis, “s’excusa en el fet de ser una cooperativa per a fer xantatge als treballadors per tal que realitzin hores extraordinàries”, no donant mai l’opció a què siguin “recuperades en temps”. I denuncia el fet que s’excusen en aquesta forma jurídica per demanar a les treballadores “si tenen intenció de quedar-se embarassades”, així com pressionar perquè els treballadors i treballadores no agafin la baixa encara que estiguin malalts, vulnerant un altre cop els drets fonamentals.

Aquest any Consum també va ser motiu de polèmica per eliminar el valencià de l’etiquetatge del 5% productes de la seva marca blanca a causa, retolant-los només en castellà, segons van al·legar, per les queixes rebudes de consumidors catalans perquè no entenien el valencià.