Incidència desigual de les dues jornades de vaga dels treballadors de Ryanair a El Prat

July 27, 2018 in Actualitat, ECONOMIA

«L’aeroport va viure ahir la segona jornada de vaga. Prop de la meitat de la plantilla va secundar la vaga, segons van assenyalar fonts sindicals».

La companyia, que no va oferir dades de seguiment ni de cancel·lacions, va demanar ahir disculpes als 50.000 afectats per la vaga a Bèlgica, Espanya i Portugal els vols de la qual van ser cancel·lats. Per la seva banda, els sindicats de tripulants de cabina han fet una crida a la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, perquè prenguin mesurades contra l’aerolínia i han insistit que ampliaran la seva denúncia per coaccions i en el fet què no descarten noves vagues.

Ryanair compleix la seva amenaça: hi haurà acomiadaments a Irlanda per la vaga.

Coincidint amb la vaga, Ryanair -que va anunciar ahir els seus plans per reduir la flota a Irlanda un 20 % i la possible supressió de 200 llocs de treball-, ha posat a la venda un milió de seients amb un descompte de fins al 20 % per viatjar aquest estiu.

L’anunci es produeix després que dilluns passat el conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, va advertir que “si aquestes vagues innecessàries continuen” reduiria flota i rutes, i procediria a acomiadaments de cara a la seva campanya d’hivern si prossegueixen les vagues, com la que ha tingut està lloc aquest dimecres i dijous a l’estat Espanyol, Itàlia, Bèlgica i Portugal.

Denuncien Ryanair per coaccions als treballadors per la vaga

El Sindicat Independent de Pilots de Cabina de Línies Aèries i el sindicat USO denuncien Ryanair pel que consideren coaccions de l’aerolínia irlandesa cap als seus treballadors.

Tots els tripulants de cabina han rebut un correu de la companyia perquè indiquin si seguiran la vaga del 25 i 26 de juliol. I, segons el sindicat, els recorden que als qui facin vaga els descomptaran al voltant de 400 euros. Els que no treballen aquests dies també han rebut un mail en què se’ls pregunta si estarien disposats a anar a la feina durant els dies de les aturades.

Una de les representants del Sindicat Independent de Tripulants de Cabina amb Passatgers de les Línies Aèries (SITCPLA), Alexandra Saiz, ha assenyalat que malgrat que estiguin vivint a l’Estat Espanyol tenen un contracte a Irlanda i això comporta una sèrie de canvis en condicions laborals. Un dels principals problemes és que no tenen hores disponibles per anar al metge, ‘tan sols hi podem anar quan fem vacances o en el nostre dia lliure’, ha assegurat la representant sindical. El fet de tenir la nòmina a Irlanda també els dificulta aconseguir un crèdit o una hipoteca perquè a les entitats bancàries els consta com que ‘no tens nòmina’.

Un dels principals factors que han denunciat els treballadors és que no tenen una mútua d’accidents laborals i en molts casos, els treballadors han assegurat que no tenen una assistència mèdica com la resta de treballadors de l’estat espanyol i que si mai han d’agafar la baixa laboral, no cobren mentre no puguin anar a treballar.

Alguns dels treballadors també han denunciat que l’empresa ofereix un tracte diferent a la tripulació, ja que alguns dels treballadors estan subcontractats per altres empreses, que segons els sindicats són de la mateixa propietat que Ryanair. Per això exigeixen que s’equiparin els sous i condicions laborals entre tots els membres de la tripulació de cabina.

Alexandra Saiz ha indicat que representa que són treballadors irlandesos, ja que la matrícula dels avions de Ryanair és d’Irlanda’ i això significa que dins de l’avió estan en territori irlandès. Per aquest simple fet, ja es poden acollir al mercat laboral d’aquest país amb totes les diferències que comporta.

De fet, Saiz també ha alertat que mensualment els descompten entre 40 i 50 euros del sou. Aquesta quantitat serveix per pagar el rescat bancari a Irlanda, ja que la jurisdicció d’aquest país els obliga a contribuir amb aquesta despesa.

Més enllà de les diferències que puguin existir per tenir un contracte laboral a Irlanda en comptes de tenir-lo a l’estat espanyol, els treballadors també han explicat que l’empresa els pressiona per tal que ofereixin molts productes als clients durant el vol i en cas que no sigui així, la direcció els obre un expedient.

Des dels sindicats també han reclamat a la companyia irlandesa que reconegui els delegats sindicals, ja que actualment els representants dels treballadors han d’utilitzar les seves hores lliures per poder dedicar-se a protegir els drets dels treballadors. Els representants també han aprofitat la protesta per demanar a la companyia que compleixi amb la llei de cada país des d’on opera, d’aquesta manera s’igualarien les condicions amb la resta d’assalariats

Prop d’una trentena de tripulants de cabina de l’aerolínia Ryanair van manifestar-se durant el migdia d’aquest dijous a les instal·lacions de l’aeroport del Prat coincidint amb la segona jornada de vaga per reivindicar millores en les condicions laborals.