Les retallades i la falta de personal deixa desateses diverses espècies d’ocells

agost 2, 2018 in Actualitat, TERRITORI

x La Vanguardia

La falta de personal per les retallades en el servei de recollida d’animals del Departament de Territori i Sostenibilitat ha deixat desateses algunes espècies d’ocells ferits o vulnerables, com l’oreneta, el falciot comú i reial, el falcó pelegrí o la gralla, entre moltes d’altres. L’atenció als avisos ciutadans sobre pollets caiguts del niu o animals indefensos van deixar de formar part de l’activitat habitual dels agents rurals de Catalunya a causa de la falta de personal. Davant aquesta situació, la Generalitat va derivar-ne la recollida i el transport a l’empresa pública Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), encarregada de portar els animals des de fa unes setmanes a clíniques veterinàries perquè se’ls faci el tractament (amb conveni amb la Generalitat). Diferents entitats afirmen, tot i això, que aquesta solució és insuficient per a la correcta protecció d’aquestes espècies, moltes en perill.

“El cos d’agents rurals de Catalunya no dona l’abast amb la recollida d’animals. No hi ha prou personal per fer els trajectes i atendre les trucades”, comenta Marta Gumà, presidenta de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana). “El Cire disposa de dues furgonetes que s’encarreguen de recollir els animals, lliurar-los a les clíniques veterinàries i reintroduir-los posteriorment al medi urbà”, comenta la portaveu del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Però Depana jutja insuficients aquestes mesures, ja que els animals atesos s’acumulen a les clíniques sense que ningú els reculli. “El servei es va iniciar amb una furgoneta, però després de diverses sol·licituds i reclamacions en van afegir una altra”, comenta la presidenta de l’associació. “Però dues furgonetes de transport no són suficients per a una zona tan àmplia com Catalunya central i les comarques de Barcelona”, afegeix Gumà. La Generalitat insisteix que la recollida s’està portant amb normalitat i no admet que hi hagi animals sense recollir en aquestes clíniques. No obstant això, fonts d’algunes d’aquestes clíniques veterinàries van indicar a aquest diari que encara hi ha un nombre elevat d’ocells que no han estat recollits.

Depana s’ha unit en les seves reclamacions amb l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya de CC.OO. per exigir a la Generalitat que adopti més mesures per protegir aquestes ocells, especialment vulnerables a l’estiu. “Volem arribar a un acord, però si la Generalitat no compleix amb la normativa sobre recollida i trasllat d’aquests animals, caldrà presentar denuncia”, afegeix Gumà.