Una diada de l’onze explicada també en clau llibertaria

September 10, 2018 in Actualitat, POLÍTICA

La Diada d’enguany se’ns presenta marcada, se’ns dubte, per l’arremessa represiva desfermada per l’Estat Espanyol arran del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, i les reclamacions entorn de l’alliberment dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats.

Enmig d’aquest context, i del fort debat públic i batibull generat; diferents veus del moviment llibertari també s’han volgut fer presents per defensar el dret d’autodeterminació dels pobles. Seria el cas d’organitzacions com Embat, Negres Tempestes, o del sindicat CGT per exemple, que han emès sengles comunicats.

En el cas d’Embat, aquesta organització de llibertària catalana sota el lema; Per una desobediència sense por, ha trasmès el seu compromís “amb l’autodeterminació del nostre poble”, i constata “que s’ha arribat a un sostre de vidre que impossibilita qualsevol avenç i posa en evidència les seves limitacions inherents” a la política institucional, i fa la seva l’aposta per bastir un contrapoder popular per reprendre la unilateralitat” i “superar la paràlisi provocada pels partits autoanomenats independentistes”. I mostra aixi mateix  la seva solidaritat amb totes les persones represaliades, tant arran de l’onada represiva desfermada per l’Estat Espanyol com les quà han estat represaliades amb la Generalitat com a part acusadora.

Amb motiu de la diada el sindicat CGT sota l’enunciat La llibertat no es guanya a les urnes, sinó amb la lluita també ha fet públic un manifest on reitera el seu compromís amb la defensa plana del dret a l’autodeterminació. Una dret que segons la CGT “no va simplement de banderes ni d’estats, sinó essencialment d’un procés de desmuntatge de tot mecanisme de dominació autoritari existent”, i proclama que  “l’autodeterminació real es concreta en l’autogestió quotidiana de tots els aspectes de la vida”, “no es pot construir una societat lliure si les persones que la conformen no són plenament lliures”. De mateixa manera que ho fa Embat, la CGT també fa crida “a fer front de manera bel·ligerant i activa a la intensificació de la repressió de l’estat i, en especial, a la seva normalització”.

Per altra banda, desprès del parèntesis de l’onze de setembre passat, aquest any torna el tradicional Bloc Llibertari de la manifestació de l’onze, convocat des de fa més d’una decada per diferents col·lectius llibertaris com Negres Tempestes, o els pratencs Catarko, entre altres. Sota el lema “La millor jugada mestra, llençar els estats per la finestra!” fan una crida a no quedar-se “tan sols en l’abstracte concepte de govern que suposa una República” i “lluitar per canviar el model social, per assolir les sobiranies energètica, alimentària, residencial, cultural, reproductiva o afectiu-sexual, sanitària, etc.; i alhora “assolir les llibertats individual, social i nacional” i aposten per l’ empoderarment col·lectiu” per segons els convocants “adonar-nos que som capaces de construir una societat equitativa on el poder sigui realment del poble”.

Més enllà de Barcelona la manifestació de l’onze de Reus també comptarà amb el seu bloc llibertari amb el lema: “Persones lliures per pobles lliures”.