Acció de protesta de la PAH per exigir a Bankia solucions per a nou famílies

October 10, 2018 in Actualitat, DRETS

Oficines de Bankia a la Avinguda Montserrat

«La PAH alerta que segueixen augmentant els desnonaments»

L’entitat, que va protagonitzar el major rescat bancari amb diner públic de tot l’Estat espanyol, continua desnonant famílies i rebutja concedir lloguers socials. Així ho va denunciar ahir al vespre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca en una acció de protesta protagonitzada a les oficines que Bankia té a l’avinguda Montserrat a El Prat de Llobregat.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca denuncia que aquesta entitat bancaria en lloc de donar solucions a les famílies adjudica la gestió de tots els seus actius immobiliaris a Haya Real Estate, societat propietat del fons voltor Cerberus.

A Barcelona la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ocupat també l’oficina del carrer Casp 59 de Barcelona per exigir solucions per a nou famílies -cinc de Barcelona i quatre de Cornellà- en risc de desnonament o a les que l’entitat no vol concedir lloguer social. L’entrada majestuosa de l’entitat, que representa el major rescat bancari amb diner públic amb 22.429 milions d’euros de diner públic l’any 2012, s’ha omplert de cartells amb les cares de les afectades i dels condemnats pel cas de les targetes black, tot embolcallat amb confeti. Les activistes han assegurat que no marxaran de l’oficina perquè ja fa molt temps que reclamen solucions i denuncien que els han “ningunejat”. “Es van reunint amb les famílies però no els donen solucions. Les mareja”, explica la portaveu de PAH Barcelona Lucía Delgado. De fet, fa un any, ja van ocupar una vintena d’oficines de Bankia arreu de Catalunya.

La PAH alerta que segueixen augmentant els desnonaments

Segons dades fetes públics que ha publicat  el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en el segon trimestre d’aquest any, s’han produït 17.152 nous desnonaments, un total de 33.059 només en els 6 primers mesos de 2018. Pugen pel que fa al trimestre anterior tant els derivats d’impagament d’hipoteca: 5.672, com els de impagament de lloguer: 10.491, els 989 restants es donen per altres causes, com per ocupació per part de famílies que manquen de qualsevol altra alternativa.

Les nou famílies per les què la PAH reclama solució formen part d’aquestes xifres negres. Cristina Cabrera, amb dues criatures i víctima de violència masclista, està en risc de quedar-se sense el lloguer social a Barcelona perquè Bankia només li garateix per un any més: “reclamo un contracte de tres anys per tenir certa estabilitat a la vida”. Andrea Mejía Martínez, amb 29 anys, està ocupant un pis de l’entitat a Cornellà amb dues filles i fa temps que reclama un lloguer que pugui pagar. És un cas similar al de Lizeth, que amb els seus tres fills, ha intentat regularitzar la seva situació, però el banc ha venut l’habitatge a un fons voltor. Luz Salazar també està en risc: amb la crisi, va haver de deixar de pagar la hipoteca, li van subhastar el pis i ara ha d’assumir el deute. Són alguns del casos que la PAH pretén resoldre amb l’acció de protesta.

Actualment, el president de l’entitat és José Ignacio Goirigolzarri, que va començar la seva carrera al Banco Bilbao el 1977 i va ser conseller delegat del BBVA fins el 2009. El passat mes de juny, a la comissió d’investigació del Congrés espanyol, va qualificar d’”encertat” el rescat de Bankia malgrat que no s’hagin recuperat els diners. L’Audiència Nacional espanyola ja ha anunciat que l’expresident de l’entitat Rodrigo Rato i 33 persones mes seuran a la banqueta dels acusats el pròxim mes de novembre, per falsejament de comptes amb la sortida a borsa de Bankia el 20 de juliol del 2011.

La Llei d’habitatge de la PAH a debat

El proper dia 17 finalitzarà el termini de presentació d’esmenes a la Llei d’Habitatge de la PAH, i serà llavors quan els diferents grups polítics donin a conèixer els seus respectius projectes per tallar de debò la situació de greu emergència habitacional que viu aquest país.

La proposta de Llei d’Habitatge presentada per la PAH, conté instruments per a la utilització temporal com a Parc Públic d’Habitatge dels habitatges buits en mans de la banca, arrabassades a famílies desnonades, per frenar els desnonaments, per cancel·lar deutes il·legitims per a tota la vida, i per parar la pobresa energètica.

.

Comunicat de l’acció: 

Las familias de PAH Barcelona exigen a Bankia una solución definitiva