​La Guàrdia Civil condecora a Ramón Dosaigues el cap de la Policia Municipal del Prat

octubre 13, 2018 in Actualitat, POLÍTICA

«Ramón Dosaigues, el cap de la policia local del Prat, va ser condecorat en l’acte celebrat a la caserna de la Guardia Civil de Sant Andreu de la Barca en honor a la patrona d’aquest cos policial espanyol de caire militar».

 

Dosaigues va assistir acompanyat del Tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Quim Bartolomé, a un acte presidit pel director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón; el cap del cos a Catalunya, Pedro Garrido; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l’alcalde de Sant Andreu de la Barca. Entre els assistents hi havia el cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, i alguns comandaments.

Durant l’acte de la patrona de la Guàrdia Civil, que s’ha celebrat aquest dijous a la comandància de Sant Andreu de la Barca, s’han lliurat condecoracions a agents de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Urbana de Barcelona i altres poblacions com el citat cap de la policia local del Prat de Llobregat, així com de la Policia d’Andorra, però no hi ha hagut cap condecoració per al cos de Mossos d’Esquadra.

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, va assegurar en declaracions recollides pel mitjà digital Nacional.cat que les actuacions de la Guàrdia Civil durant l’1-O han convertit el cos en un “referent destacat de la llei i l’ordre”, però també han posat el cos en el punt de mira de “col·lectius minoritaris” que els han “difamat” anomenant-los “torturadors, assassins i violadors”.

Davant “aquestes actituds canalles”, Garrido ha dit que no canviaran la forma d’actuar ni el desig de donar el seu servei a tots els ciutadans, perquè “els seus somriures traïdors ens estimulen, la difamació ens anima i la fustigació ens referma i reforça”.

“Persecució i fustigació”

El responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya ha denunciat que després de l’1-O, els agents del cos han estat objecte de “persecució i fustigació”, s’ha dit als fills dels agents “que els seus pares o mares són uns indesitjables” i han estat qualificats de “feixistes” per “els mateixos que només accepten una forma de sentir i expressar-se com a català” i que actuen “al refugi de somriures burletes, falsos i covards”.

Agraïment als Mossos

Pel que fa a la relació del cos amb la Policia Nacional i els cossos de policia local, ha dit que han de continuar “cooperant en benefici de tota la societat”. Ha volgut aturar-se a parlar dels Mossos d’Esquadra, als qui ha agraït “l’esforç i professionalitat” perquè sovint fan “dispositius de seguretat” per protegir “les casernes i els seus ocupants”. Ha dit que “la zitzània que es va voler sembrar” entre la Guàrdia Civil i els Mossos “no ha arribat a agafar prou”.

La policia local del Prat va adoptar un paper actiu en la repressió del referèmdum del 1-0 .

Ramón Dosaigües va ocupar el càrrec l’any 2015 substituint a Teresa Carrasco. En aquest tres anys al capdavant del cos policial; entre altres va coordinar el dispositiu de suport a l’operatiu dels Mossos d’Esquadra relacionat amb la repressió del referèndum d’autodeterminació abans i després de la seva celebració, actuant contra els grups de ciutadans que intentaven promoure el referèndum mitjançant propaganda al carrer. La nit de l’1 d’octubre, a més de suport logístic brindat a la resta de cossos policials, agents a càrrec seu, van interceptar un vehicle amb les urnes provinents de l’Institut Salvador Dalí, confiscant-hi les urnes i identificant al conductor del vehicle.

Acusacions d’assetjament contra Dosaigues

La principal polèmica però, que ha hagut d’afrontar Dosaigües durant el seu mandat, han estat el presumpte cas d’assetjament psicològic del cap de la Policia Local  vers una sergent del cos.

El Síndic de Greujes va arribar a denúnciar la falta de col·laboració de l’Ajuntament del Prat, fet que va obligar a aquest organisme de control a reiterar fins a dos vegades la petició d’información, concretament va ser el 19 de maig i el 7 de novembre de 2017.

La resolució no deixava lloc a dubtes i qualifica d’actuació irregular la portada a terme pel consistori pratenc a la investigació del suposat cas d’abús ja que ” La Comissió que havia de treballar el cas, va tenir en tot moment una actuació administrativa insuficient i irregular“. A més el síndic exigeix que es corretgeixen les actuacions internes que han donat lloc a la reclamació com ara conduïr vehícles pels quals no ha rebut la formació prèvia corresponent.

Tampoc surt ben parat el protocol intern d’assetjament laboral de l’Ajuntament que el síndic qualifica d’obsolet i generador d’inseguretat jurídica, motiu pel qual demana la seva actualització, a la vegada que demana la realització d’una avaluació de riscos psicosocials de la policia local, que malgrat la obligació legal que disposa la llei de prevenció de riscos laborals, mai s’havia portat a terme.