Presenten aquest dilluns a El Prat ‘Utopía de la normalidad. Riace, el modelo de acogida de Domenico Lucano’

octubre 28, 2018 in Actualitat, CULTURA, DRETS by admin

«El 29 d’octubre a les 19h al Centric, tindrà lloc la presentació del llibre Utopia de la normalitat. Riace, el model d’acolliment de Domenico Lucano (Ed. Icària), amb presència de l’autora, Tiziana Barillà, periodista del mitjà italià Il Salto, el eurodiputat Ernest Urtasun i l’antropòloga Gaby poblet».

 

En les últimes setmanes tot el pes de la política antirrefugiats del Ministre de l’Interior italià ha posat en suspens a Riace, un poble d’1.500 habitants a Calàbria. Per aquesta localitat han passat més de 6.000 persones migrants i refugiades. Algunes d’elles s’han quedat, evitant la despoblació a la qual aquesta població estava avocada.

Com a conseqüència, la localitat ha vist amenaçada la supervivència d’un model d’acolliment que ha aconseguit el que cap pla de desenvolupament a la zona. El seu alcalde, Domenico Lucano, en vaga de fam primer, després arrestat al seu domicili i ara bandejat, simbolitza una de les batalles ciutadanes que cobraran en propers mesos summa rellevància a l’hora de defensar una Europa acollidora i garantista dels drets humans de les persones migrants i refugiades.

A partir de la figura de l’alcalde, la periodista italiana de Il Salto Tiziana Barillà escriu el llibre Utopia de la normalitat. Riace, el model d’acolliment de Domenico Lucano, un retrat del personatge, però també del model de convivència que ha construït i que ha trobat ampli reconeixement i solidaritat dins i fora d’Itàlia.

El llibre es presenta a El Prat el 29 d’octubre, a les 19h al Cèntric Espai Cultural