Tal dia com avui de 1910 va fundar-se la CNT

November 1, 2018 in Memòria altres indrets, Memòria històrica

L’1 de novembre de 1910 la ciutat de Barcelona veia néixer un dels actors més importants de la història contemporània de Catalunya i d’Espanya, el sindicat anarcosindicalista Confederació Nacional del Treball (CNT).

L’acord de fundar una nova organització sindical d’àmbit estatal, va sorgir arran del 2n congrés de Solidaritat Obrera, una unió de prop de 140 sindicats implantats principalment a Catalunya, i què representava prop de 30.000 afiliats.

Amb prop de milió i mig d’afiliats, la Guerra Civil i la revolució social de juliol de 1936 marquen per l’anarcosindicalisme el seu punt àlgid i són els punts brillants d’una història que també inclou episodis foscos com il·legalitzacions, el pistolerisme dels anys 20, la llarga nit del franquisme o el conegut com ‘Cas Scala‘.

Autogestió, antipoliticisme, federalisme, suport mutu i acció directa continuen sent els senyals d’identitat de l’únic sindicat que no rep subvencions ni participa en les eleccions dels comitès d’empresa.

El debat sobre si bé participar críticament o bé mantenir el boicot a les eleccions sindicals i al model sindical de concertació nascuts arran dels pactes de la Moncloa, van dur al trencament de la CNT, i a viure dues escissions consecutives els anys 1979 i 1983 per part dels partidaris d’abandonar el boicot a les eleccions sindicals. Unes escissions que donarien lloc un any després, prèvia unificació, a la CGT.

.

Informació relacionada:

Tal dia com avui farà 130 anys, es va fundar a Barcelona la UGT