La Policia Municipal del Prat retira la placa de Plaça en memòria a en Quim Sànchez

desembre 18, 2005 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Agents de la Policia Municipal de la localitat del Prat de Llobregat van retirar al voltant de les dotzè del migdia del dissabte dia 17, segons testimonis presencials, la placa de la plaça “Quim Sànchez” que la jornada anterior membres del col•lectiu autònom i antiautoritari –Catarko- havien col•locat a les immediacions dels jardins d’en Fondo d’en Peixo, en commemoració del 20 aniversari de la mort del revolucionari pratenc Joaquim Sànchez i Nuñez, en el transcurs de una acció de sabotatge.

Amb aquest comunicat els autors han fet pública l’acció:

  Amb aquesta acció, els i les membres de -Catarco-, grup d’afinitat que es troba a hores d’ara en un procés de constitució com a col•lectiu formal, lluny de voler fomentar la creació de màrtirs i el culte a la personalitat, han pretès amb aquesta senzill gest, i a pesar de les diferències polítiques, contribuir en la mesura de les nostres possibilitats a mantenir viva i reivindicar un episodi que forma part de la memòria històrica del nostre poble.

  Testimoni que d’altre banda, encara és presents a les ments de molts d’aquells companys i companyes que els hi va tocar compartir el compromís social que en Quim va assumir des de diferents àmbits. Des de la seva militància a l’independentisme classista; a la seva implicació en la lluita ecologista i en defensa del nostre riu i el seu delta o contra les nuclears; des de dins de la comissió d’aturats; o en altres escenaris de lluita.

  Encara és viu per molts, el record de la ocupació policial que va patir el nostre municipi en motiu del seu enterrament.

  Cal recordar que els Jardins del Fondo d’en Peixo ja van ser rebatejats amb el nom de “Plaça Quim Sànchez”, el 17 de Desembre de l’any 1995, en motiu dels actes d’homenatge convocats al Prat pel desè aniversari del tràgic esdeveniment, actes consistents en una ofrena floral al Cementiri Nou on estan enterrades les seves restes mortals, i la realització de un mural amb l’inscripció “Plaça Quim Sànchez” als citats Jardins. Mural que va ser refet en un parell d’ocasions i que va desaparèixer en motiu de les obres de remodelació de la mateixa.

  La desaparició de’n Quim s’uneix a la de Felix Goñi, veí de la localitat i activista de Terra Lliure, mort en idèntiques circumstancies sis anys abans.

  L’acte al seu poble coincideix amb d’altres que s’han produït a Barcelona coincidint amb la diada del 16 i el dissabte posterior, concretament una ofrena floral al carrer Aldana, lloc de la seva mort; i un acte d’homenatge i recital de poesia, al Ateneu Independentista i Popular de Gràcia “La Torna”.

  Fèlix Goñi, Quim Sànchez, us recordem lluitant, la lluita d’avui en homenatge.

  CATARCO-Autònoms/es Prat.
  El Prat de Llobregat, a 17 de Desembre del 2005.

 Breu bibiogràfia d’en Quim sanchez

Joaquim Sánchez i Nuñez va néixer a l’Hospitalet (Baix Llobregat) l’any 1963, fill de pares extremenys emigrats a Catalunya. Va viure des de petit al Prat del Llobregat, on estudià el batxillerat.

Des de l’edat dels 15 anys que estava vinculat a organitzacions revolucionàries, havent participat activament a les mobilitzacions que tenien per escenari les Rambles barcelonines els darrers anys 70 i primers 80.

Els estudis de català a l’institut del Prat (quan encara no parlava la nostra llengua) foren decisius en la seva evolució posterior cap a l’independentisme, que considerava element fonamental de la lluita de classes en una nació oprimida.

L’any 1983, amb motiu del centenari de Karl Marx, participà en una marxa internacional de joves marxistes que recorregué diversos països europeus. Fou propulsor de l’assemblea d’aturats del Prat, i participà en algunes de les seves tancades. Treballà algun temps a la Llibreria Xarxa, de la mateixa població, coneguda pel seu caire independentista.

Fou detingut per la policia el novembre del 1983, juntament amb dues persones més, mentre enganxaven cartells antirepressius dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC). També havia participat sovint en activitats ecologistes i antinuclears.

Durant l’any 1984 realitzà el programa “L’Hora de la terra” a l’emissora local Ràdio Mediterrània. Fou, durant un temps, militant del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), i pertanyia, des de la  seva fundació, al Moviment de Defensa de la Terra (MDT), havent estat el màxim impulsor de l’assemblea local del Prat del Llobregat, a la qual representà durant algun temps a la Coordinadora dels CSPC.

Quan el cridaren a incorporar-se a fer el servei militar espanyol es declarà objector polític. A principis de 1985 es desvinculà de tota activitat pública i abandonà el Prat i el Baix Llobregat.

El dia 16 de desembre de 1985 moria a causa de l’explosió d’un artefacte al carrer Aldana de l’Eixample/Poble Sec de Barcelona. Terra Lliure donava a conèixer la seva militància a l’organització armada el mateix dia de la seva mort.