Crits de ‘Lola Absolució’ a la plaça de la Vila del Prat

November 26, 2018 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

«Dissabte la plaça de la Vila del Prat va ser protagonista d’una concentració en suport a l’activista Lola Gutiérrez encausada a Grècia per ajudar un noi refugiat kurd».

«A darrera hora les autoritats greges van posposar el judici inicialment previst pel mateix dia 23 de novembre. Durant la concentració Lola va explicar el seu cas i el seu rocambolesc estatus legal en l’actualitat a Grècia».

.

Dissabte la plaça de la Vila del Prat va ser protagonista d’una concentració en suport a l’activista Lola Gutiérrez encausa a Grècia per ajudar un noi refugiat kurd. Durant la concentració és van sentir crits de suport a la Lola, demanant la seva absolució, així com de suport a totes aquelles persones privades de llibertat per la política migratoria dels estats de l’UE.

Al final de la concentració la Lola va explicar la seva experiència des de que va ser detinguda, a l’aeroport d’Atenes (Grècia) junt amb un noi sol·licitant d’asil que volia sortir del país, fins a la vida al centre d’internament per a persones estrangeres (CIE) on va ser tancada 11 dies. “La vida al CIE és la vida en una presó”- va explicar la Lola-.

Sobre la seva situació legal, va recordar que el judici estava previst pel mateix dia 23 de novembre, encausada per dos delictes penals que podrien suposar una condemna de fins a 10 anys de presó, un judici que finalment va ser posposat a darrera hora per les autoritats greges pel 18 de desembre.

  Recomanen a Lola no entrar a Grècia per por a una detenció arbitrària

La Lola va expressar durant la concentració el seu desig d’acudir al judici i poder-se defensar i explicar-se, motiu pel qual ja havia comprat el bitllet. Però l’advocat li advertí del risc; segons la seva defensa hi ha una probabilitat molt alta que la Lola sigui detinguda per la policia grega si viatja a Atenes i que es pugui reproduir l’arbitrària situació de privació de llibertat que ja va patir allà a finals del 2016, malgrat la situació absurda remarquen els advocats de disposar d’una citació d’un jutge que la requereix a presentar-se. És per aquest motiu que li ha aconsellat de forma reiterada no acudir personalment al judici i haurà de ser jutjada en absència. Es tracta d’una situació totalment injusta que impossibilita la Lola poder participar personalment en la seva defensa davant del tribunal, com era la seva voluntat.

La Lola té prohibit l’ingrés al país fins l’any 2023, i estàr inclosa en un fitxer policial que la classifica com a persona perillosa per a la seguretat de l’Estat grec un fet del qual diu Lola “n’estic orgullosa si ser perillosa per un estat és desafiar les seves fronteres”.

Per això, i molt a desgrat seu, la Lola segons va explicar havia pres la decisió de no anar a Grècia i ser jutjada en absència.

  Acte multitudinari a Barcelona per l’Absolucio de la Lola

En les dues setmanes previes al judici previst incialment pel 23 s’organitzaren també dues xerrades en suport a la Lola i contra la criminalització de la solidaritat amb les persones migrants; una al Prat el passat 15 de novembre al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’, i un altre aquest dimecres a Barcelona a la seu de la CGT.

Un acte el de Barcelona en el que a més d’exposar i denunciar el cas de la Lola, van participar del mateix membres de plataformes i organitzacions en lluita que estan portant endavant diferents col·lectius de persones migrants, així com grups de suport i solidaritat.

I és que com deia la pròpia Lola Gutiérrez, “la campanya en suport té la línia d’intentar donar veu a persones migrants que han sofert situacions molt més complicades i difícils. No solament visibilizar la criminalització cap a la solidaritat, sinó sobretot mostrar que l’Europa fortalesa impedeix el desenvolupament de les vides de les persones que necessiten sortir de manera forçosa del lloc on resideixen i una vegada aquí reben noves crueltats en forma de fronteres i de no acolliment”.

En una sala plena de solidaritat, es va poder donar veu a les experiències de diferents persones migrants que han sofert el pas pels camps de refugiats o les travessies migratòries des d’Orient Mig, així com també col·lectius com la ’Caravana Obrim Fronteres’ o la ’Tancada Migrant’, la qual porta mesos en lluita per l’obtenció dels “papers” per legalitzar la seva situació sense necessitat de tenir un contracte de treball, el dret a la sanitat pública per tots els que estan en situació “il·legal” o el tancament immediat dels Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), entre altres exigències com l’acceleració de tramitis i gestions burocràtiques: l’empadronament o l’augment de les cites prèvies per gestionar documents.

També va haver-hi espai per a que altres col·lectius com el ’Punt de suport de persones migrants’ i sindicats com la CGT o CNT poguessin solidaritzar-se amb les necessitats i exigències dels col·lectius en lluita.

Lola Gutiérrez assenyalava en aquest sentit que, “el meu cas és un més de l’ofensiva contra les accions solidàries en molts nivells. Són moltes les detencions de persones solidàries en països europeus; els vaixells de salvament en el Mediterrani han vist la seva tasca perseguida i criminalitzada. No és solament el meu procés, són molts més que estan en curs i altres que ja han conclòs. Però si, es tracta de dir al món que no hi ha escapatòria, ni tan sols permetran aquestes petites escletxes que es poden oferir a través de la solidaritat”.

Per saber-ne més:

Una activista catalana s’enfronta a cinc anys de presó per voler ajudar un jove refugiat a sortir de Grècia

[Entrevista] Entrevista a Lola Gutiérrez, d’Ensorrem Fronteres-CGT: ’L’emigració serveix de boc expiatori per al sistema capitalista’