El sindicat ‘Metges de Catalunya’ es despenja de la vaga de l’Atenció primaria després d’arribar a un acord amb la Generalitat

November 30, 2018 in Actualitat, DRETS

«Després de quatre dies de mobilitzacions, Metges de Catalunya ha arribat a un acord amb els Departaments de Treball i Salut i desconvoca la vaga. Al mateix temps, la CGT manté la convocatòria de vaga de divendres de l’Atenció Primària i la concertada i demandarà a Treball per vulnerar la llibertat sindical en no haver estat cridats a les taules de negociacions».

 

Usuaris i profesionals concentrats a les portes del CAP 17 de setembre durant la primera jornada de vaga

El sindicat Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga a l’atenció primària que mantenia des de dilluns passat. El sindicat CGT i l’assemblea Rebel·lió Primària, que representen tots els professionals de la primària (tant de la concertada com de la pública), manténen per aquest divendres la seva convocatòria pel conjunt de la plantilla d’Atenció primària de l’ICS o concertades, perquè considera que l’acord “és absolutament insuficient.

Si alguns professionals de la primària segueixen de vaga és, segons la plataforma Rebel·lió Primària, perquè hi ha reivindicacions de pes que l’acord al qual es va arribar ahir no té en compte. És el cas del pressupost de l’atenció primària: “Estem demanant un augment del pressupost de l’atenció primària, que ara representa un 14% dels diners que es destinen a salut, onze punts per sota del que marca l’Organització Mundial de la Salut”, “Portem deu anys de retallades en què hem perdut 3.000 professionals”, ha assegurat la metge i portaveu de l’assemblea Esperança Martín en declaracions al diari ARA.

CGT ha anunciat què demandarà a Treball per vulnerar la llibertat sindical en no haver estat cridats a les taules de negociacions” amb el sindicat de Metges. Una negociació què s’han produït després d’un nou matí intens al carrer en què també s’hi han sumat professors, estudiants i diversos sectors del funcionariat de la Generalitat de Catalunya.

Als CAP’s del Prat la vaga experimenta un seguiment significatiu

Segons periòdic El Delta citant fonts sindicals a El Prat el seguiment de la vaga fins dijous s’ha mantingut en uns nivells similars als comentats el primer dia. El centre 17 de Setembre, el CAP més gran i que més pacients atén, ha estat el que més activitat ha registrat en serveis mínims, mentre que al Ramona Via i al Pujol i Capsada les actuacions han estat molt més puntuals. Segons dades reportades durant la primera jornada de vaga de dilluns el centre 17 de Setembre va ser el que més va visitar amb 100 urgències ateses amb dos metges i un pediatre com a serveis mínims. Al Pujol i Capsada només hi havia una doctora i s’han atès 4 pacients amb necessitat. Al Ramona Via, que acostuma a fer 200 visites diàries, els serveis mínims només van atendre dos pacients per descartar gravetat. El CUAP d’urgències, ha estat durant tota la vaga, funcionant al 100% per obligació de mínims.

Encara que als CAP’s del Prat han retornat a certa normalitat després que el sindicat Metges de Catalunya hagi desconvocat la vaga. L’aturada es manté avui a una vintena d’ambulatoris de Barcelona i rodalies. L’Institut Català de la Salut ha reconegut que encara no s’ha tornat a la normalitat i que els centres funcionen a mig gas.

Les protestes surten al carrer.

Ahir dijous la protesta mèdica per l’augment de recursos en la sanitat pública s’ha traslladat al hospital de referència dels veïns del Prat, Bellvitge, on ha tingut lloc una concentració davant la seu territorial Metropolitana Sud de l’institut Català de la Salut (ICS). Dilluns en suport a la vaga a EL Prat la Plataforma en Defensa de la Salut i la Sanitat Públiques va recorrer durant la tarde tots els CAP’s del municipi, concentrant-se a les portes al costat de usuaris i profesionals d ela sanitat pública.

Aquest matí, centenars de bates blanques s’han desplaçat al CAP Guineueta, de Barcelona, per seguir fent visibles les demandes del sector. Metges, infermeres, personal administratiu, treballadors socials… Plegats segueixen corejant els missatges que s’han sentit aquesta setmana tant a l’ICS com al departament de Salut i el Parlament, com “A tu, a tu, a tu també t’afecta” i “El primer afectat, el pacient maltractat”. Els manifestants també han cridat, però, algun lema nou, com per exemple “El que heu signat no ens interessa”, en referència a l’acord que ahir va anunciar Metges de Catalunya amb l’ICS.

Al voltant de la una del migdia, la manifestació s’ha desplaçat i ha tallat els dos sentits de la ronda de Dalt.

.

Per saber-ne més:

La CGT demanda el departament de Treball de la Generalitat per vulnerar la llibertat sindical a la vaga de l’Atenció Primària

“A vegades les visites a l’atenció primària van amb retards d’una hora i això crea tensió a tothom”