Un tribunal grec condemna a 17 mesos de presó a Lola Gutiérrez per ajudar a un menor refugiat a sortir del país

December 18, 2018 in Actualitat, DRETS

«Tot i la condemna, aquesta antiga resident del Prat de Llobregat i activista de diversos moviments socials locals, no haurà d’entrar a presó al no tenir antecedents penals».

 

La justícia grega ha condemnat a la sindicalista de CGT Lola Gutiérrez a 17 mesos de presó per intentar ajudar un menor d’edat a retrobar-se amb la seva família. La pena de presó ha estat suspesa al no tenir la sindicalista antecedents penals.

“considerem molt greu que es reconegui com a delicte un acte solidari, sota l’acepció absolutament antagònica que suposa ser culpada de tràfic de persones”, afirmen des del sindicat en una nota remesa als mitjans.

Gutiérrez estava acusada de contraban de persones i d’ús de documentació indeguda, delictes pels quals la Fiscalia demanava per a ella fins a 10 anys de presó però ella no ha estat present al judici, ja que la seva deportació des del CIE li va suposar la prohibició d’entrada a Grècia tot i tenir una citació judicial. Els fets es remunten a novembre de 2016, quan la sindicalista va acudir a Atenes per a intentar treure, amb la documentació del seu fill, a Ayad, un jove kurd que portava un any bloquejat en un camp de refugiats a Atenes i que li va demanar ajuda per a arribar fins a França per a retrobar-se amb la seva família.

Després de passar tres dies en la comissaria de l’aeroport d’Atenes, la jutge la va deixar en llibertat amb càrrecs en entendre que l’acció de la sindicalista era un acte de solidaritat. No obstant això, la policia, a la sortida del jutjat, la va portar a un centre d’internament d’estrangers (CIE), on va passar una setmana abans de ser deportada, declarada com a persona perillosa per a l’Estat grec.

“Nosaltres sabem que el que va fer Lola és el que no es fa des de les institucions dels Estats europeus mentre s’omplen la boca de paraules com a solidaritat i justícia”, afirmen des de CGT. “La classe treballadora, provingui d’on provingui, exerceix el suport mutu mentre els governs segueixen al seu, que res té a veure amb la consecució d’una vida més digna per a totes les persones. Es limiten a exercir de defensors dels interessos de les elits econòmiques governants. No esperem res més d’ells”, conclouen des del sindicat.

Al Prat, d’on era veïna aquesta activista social, tambè s’han fet diversos actes de solidaritat, entre ells una xerrada informativa al Casal ‘La Llavor’ i una concentració a la plaça de la Vila els passats 15 i 23 de novembre respectivament.

.

Informació relacionada:

El cas de Lola Gutiérrez: fins a 10 anys de presó per intentar ajudar un menor kurd a reunir-se amb la seva família