La Unió de Grups Excursionistes Llibertaris presenta al Prat el GR de la ruta dels Maquis

January 10, 2019 in Actualitat, CULTURA

«El dissabte 19 de gener, a les 20h el col·lectiu pratenc ‘Catarko’ organitzarà al Casal ‘La Llavor’ la presentació del GR-179, associat a la Ruta dels Maquis».

 

L’acte vol servir també de presentació de la U.G.E.L. (Unió de Grups Excursionistes Llibertaris), i del grup promotor local què pretén estendré aquesta iniciativa excursionista al nostre municipi, amb la programació de sortides i excursions periòdiques què volen incloure també un component didàctic, i visites guiades per donar a conèixer la memòria històrica i els valors naturals dels indrets a visitar.

El passat 25 de novembre el grup local va estrenar-se amb una primera sortida al parc natural del Garraf, amb el que volia ser una primera presa de contacte, per consolidar la iniciativa i donar-la a conèixer.

La Ruta dels Maquis

La presentació també indagarà amb del treball de recerca de la U.G.E.L., recopilant gran part de la història sobre la guerrilla antifranquista a Catalunya. El resultat d’aquesta feina ha estat l’ampliació i redisseny del GR-179, un sender de gran recorregut que uneix Manresa i Berga de 61 km que va estar creat pel Departament de Turisme de la Generalitat i l’F.E.E.C i que, posteriorment, va quedar desemparat com a conseqüència de la dissolució de la F.E.E.C com a entitat gestora d’aquest recorregut.

Actualment la U.G.E.L. és troba en tràmits per la gestió del GR-179, de 150km de recorregut i que s’estén des de Manresa fins a l’Estat Francès, resseguint el que va ser durant molts anys la ruta emprada pels maquis per moure´s dins la clandestinitat.

El nou recorregut redissenyat per la U.G.E.L. comença a l’antiga base guerrillera de Can Cassasaies, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obach, i finalitza a la famosa base guerrillera francesa de Mas Tartàs, punt de partida per als grups que s’internaven al país. Aquest nou camí travessa 49 punts amb història sobre el Maquis, que el dia de la presentació podreu descobrir.

Durant la presentació també s’aprofitarà per donar a conèixer la ‘Guerrilla Punktrail‘. Una trobada de corredors i corredores amb dos recorreguts corriolers, un d’uns 16km i un altre al voltant dels 21km, enmig d’un ambient festiu, no competitiu, solidari i cultural, vinculat a la ruta dels maquis.

El Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ esta situat al número 2 del carrer Penedès, i esta previst què en finalitzar l’acte a ‘l’espai de trobada i cafeta’ del casal s’ofereixen tapes per menjar i s’amenitzi lambient amb música.