Un col·lectiu pratenc, enmig de la polèmica desencadenada a la Vaga feminista

gener 22, 2019 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

Imatge captada a la jornada de vaga feminista del 8M del 2018 al Prat

L’organització de la Vaga feminista del 8 de març a Catalunya ha emès un comunicat denunciant l’actuació “autoritària” d’un grup de dones pertanyents a diversos col·lectius i partits, en la darrera assemblea del passat diumenge a Ca la Dona, entre ells Lletra Violeta del Prat de Llobregat.

Segons el comunicat, unes dones que es van identificar com a membres del MDD, el Partit Feminista i el PSOE es van comportar “de manera absolutament autoritària”, exigint que l’assemblea “es fes en castellà” i forçant la votació d’un manifest consensuat en reunions anteriors per tal d’eliminar la referència al treball sexual. El comunicat també menciona insults i ridiculització a dones migrades i treballadores sexuals així com al conjunt de les assistents.

En un intent d’intoxicació mediàtica, diferents associacions, entre elles Lletra Violeta, a la qual pertany l’alcaldable d’En Comú El Prat Lluís Mijoler, van emetre ahir una convocatòria roda de premsa parlant de manipulació de l’assemblea del 8 de març “per part dels interessos de la indústria del turisme sexual i la prostitució”. Qualifiquen de “boicot” la negativa de l’assemblea a incorporar les seves propostes d’eliminar la referència a les treballadores sexuals, tema que ja havia estat objecte de debat en reunions anteriors. Les discrepàncies entre postures abolicionistes i regulacionistes envers el treball sexual han estat presents al moviment feminista implicat a la Vaga feminista, i havien consensuat la manera de que el text reivindicatiu de la vessant laboral de la vaga fos inclusiu amb aquest tema. Més enllà d’aquest debat, el malestar generat en la reunió es plasma en el desafiament autoritari envers un moviment feminista autònom dels partits, que per a preparar la vaga s’organitza en nuclis territorials i sectorials, en els quals el grup de dones que van voler forçar la revisió del manifest, no han participat.

Instatània de ‘Lletra Violeta’ on apareixen Lluís Mijoler i Cruz Leal entre altres membres de l’associació.

Si la reunió de diumenge es va saldar amb un malestar i decepció per part de la majoria d’assistents que participen en els diferents grups i comissions de treball de l’organització de la Vaga feminista; la polèmica va ser més gran al dia següent quan algunes dones van carregar contra el moviment feminista aplegat a Ca la Dona a les xarxes socials. La pratenca, i membre d’EUiA, del MDD, i presidenta de Lletra violeta, Cruz Leal, de la qual les xarxes socials de l’espai Xarxa de Dones del Prat de l’Ajuntament del Prat va difondre fa uns dies un article abolicionista, on feia referència a “les feministes guais de Ca la Dona”, titllant-les de “paternalisme elitista” i relatant les tensions desencadenades en l’assemblea com un “boicot” cap a la seva postura abolicionista per part de la majoria d’assistents que anteriorment ja havia debatut i consensuat aquest tema.

.

Informació relacionada:

La vaga de totes (i «totes» som «totes») [Article d’opinió de Bel Olid]

CC OO y UGT volverán a convocar paros parciales, y no huelga, el 8 de marzo

CNT escucha al movimiento feminista y convocará huelga el 8 de marzo

La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges