El secretari general de CCOO al Principat i la director de la COV del Prat fixen per la multinacional Agbar

gener 26, 2019 in Actualitat, DRETS

Acció a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona per demanar la remunicipalització del servei de l’aigua a la ciutat | Marc Font. Públic

Dolors Camats, l’actual directora de la Cooperativa Obrera de Vivendes (COV) del Prat de Llobregat, i el secretari general de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC), el pratenc Javier Pacheco, han fixat per Agbar, l’empresa multinacional privada de gestió d’aigua, on tenen previst assumir càrrecs remunerats d’assessors.

Dolors Camats va entrar a la COV, cooperativa amb vincles històrics amb el PSUC i ICV, després d’abandonar el seu càrrec de coordinadora nacional d’ICV al costat de Joan Herrera.

A més de la directora de la COV i el secretari general de CONC, en el consell assessor figuren també el secretari general al Principat d‘UGT, el president de Foment del Treball i d’altres antics càrrecs polítics. Segons la informació facilitada aquest dimarts per Agbar en nota de premsa, el Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social que han creat pretén “convertir-se en un fòrum de trobada per a establir un diàleg sòlid sobre els aspectes socials i d’innovació de la gestió de l’aigua a Catalunya i en l’àrea metropolitana de Barcelona”, altres veus acusen aquesta iniciativa de simple operació de imatge. De fet la inversió en publicitat d’Aigües de Barcelona (empresa mixta on Agbar té majoria) es disparava només els primers mesos del 2018 respecte a l’any anterior: 1 milió d’euros el 2017, i 950.000 euros només en quatre mesos del 2018. Aquest augment coincidia amb un debat cada cop més present sobre la necessitat de no mercantilitzar béns comuns com l’aigua.

En el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, actualment hi ha 14 contenciosos i 2 querelles criminals, relacionats amb processos de remunicipalització de la gestió de l’aigua segons denuncia l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública), i adverteix aixi mateix de la “pressió i judicialització constant per part de les operadores privades que treballen, principalment, pel seu propi benefici i no pel del conjunt de la ciutadania”.

De 2008 a 2015 la tarifa de l’aigua ha pujat més d’un 61%, mentre l’empresa executava talls d’aigua indiscriminats i per motius econòmics a més de 75.000 famílies. L’aprovació de la Llei 24/2015 com a fruit d’un treball intens dels moviments socials i populars que buscava impedir els talls dels subministraments bàsics a famílies en situació de vulnerabilitat, ha provocat que els talls d’aigua hagin disminuït, però això no impedeix que s’hagin generat deutes i d’altres conseqüències per a les famílies. L’empresa Agbar-Suez va facturar més de 2.300 milions d’euros el 2018 només fent negoci amb l’aigua. De manera que Agbar va obtenir un benefici de 29 milions d’euros l’any passat, un 38% més que l’anterior.

En el cas del nostre municipi peró, a diferència d’Aigues de Barcelona (Agbar)  Aigües del Prat és de titularitat pública.

.

Informació relacionada:

La iniciativa ciutadana per remunicipalitzar l’aigua a Barcelona topa amb el rebuig d’Agbar

Agents d’investigació privada s’infiltren en el moviment per la remunicipalització de l’aigua