80 anys desprès finalment és fa pública una base de dades de víctimes del franquisme al Baix Llobregat

gener 27, 2019 in Actualitat, Memòria altres indrets, Memòria El Prat, Memòria històrica, POLÍTICA

«La seva presentació al Prat  esta prevista pel proper 23 de febrer a les 19.30h en un acte al Casal ‘La Llavor’»

 

Coincidint amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la comarca, el 25 de gener de l’any 1939, a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, va presentar-se l’ampliació de la bases de dades del projecte Memorial Democràtic del Baix Llobregat.

La base de dades és un projecte que va iniciar-se l’any 2005 impulsat per l’historiador Carles Santacana; la responsable de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta; i la membre del Centre d’Estudis Comarcals, Esther Hachuel. La nova fase va estar realitzada per l’històriador pratenc Joan Montblanc, que va presentar l’estudi.

L’estudi, al qual es pot accedir fent click aquí, inclou el nom de 5612 persones (5163 homes i 449 dones) del Baix Llobregat i L’Hospitalet empresonades entre 1939 i 1977. La investigació ha estat centrada en l’anàlisi i recerca d’una documentació què fins avui és trobava dispersa en diversos arxius,  circumstància que ha dificultat enormement, al costat d’altres través de caire legal o burocràtic, el seu accés a investigadors, i què a provocat el fet què fins el dia d’avui,  només tinguessin dades aproximades, i molt dispars les unes de les altres. Entre els arxius consultats estan els de la presó Model, el de la presó de dones de Les Corts, de la Capitania General de Catalunya, de diversos tribunals i de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat que inclou l’Arxiu del Partit Judicial de Sant Feliu.

Com a dada que afecta el Baix Llobregat, l’any 1939, la Presó de Sant Feliu de Llobregat, que disposava de quatre petites cel·les, retenia en condicions de total insalubritat a 189 persones. El mal estat de les presons, on eren conculcats sistemàticament els Drets Humans, va ser una circumstància agreujant què provocar uns alts índexs de mortalitat entre els interns víctimes de les condicions infrahumanes i la sobreocupació i amuntegament general de les presons franquistes.

Fonts de la plataforma Esborrem el Feixisme informen que la presentació d’aquesta base de dades al Prat de Llobregat, esta prevista pel proper 23 de febrer a les 19.30h, en un acte al Casal ‘La Llavor’, i on és parlarà de l’abast de la repressió franquista i dels empresonaments en l’àmbit local i comarcal.