La Intersindical-CSC ajorna fins el 21 la vaga general al Principat prevista inicialment pel 7 de febrer

February 5, 2019 in Actualitat, ECONOMIA, LLIBERTATS

En una reunió celebrada aquest dimarts al matí, el secretariat nacional de la Intersindical-CSC ha decidit ajornar fins el 21 de febrer la seva convocatòria unilateral de vaga general inicialment prevista per aquest dijous.

Tot i que les raons oficials de la convocatòria eren “reclamar la derogació completa de la reforma laboral del 2012, un salari mínim català de 1.200 euros mensuals o la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament i aturades pel Constitucional, o la plena igualtat de genere als centres de treball”, a ningú se li escapava que la protesta s’emmarca en les mobilitzacions previstes per l’inici al Tribunal Suprem del judici de l’1-O. Previst inicialment per aquesta setmana, l’endarreriment de l’arrencada fins el dia 12 havia deixat una mica penjada la convocatòria de la Intersindical-CSC, fins al punt que entitats socials i polítiques plantejaven endarrerir la vaga per intentar aglutinar més suports.

La Intersindical-CSC és una central sindical amb poca representació a la majoria de centres de treball. De fet, els grans sindicats no havien donat suport a la vaga d’aquest dijous. Ni CCOO ni UGT s’hi havien sumat, mentre que la UGT no s’hi ha pronunciat, el secretari general de CCOO, el pratenc Javier Pacheco, considera que l’acció ‘només interpel·la una part de la societat catalana’, un argument, inverosimil, què podria també fer-se servir també per la convocatòria de vaga general feminista prevista pel 8M, i a la què CCOO, tot i despenjar-se de la convocatòria de 24h secundada pel sindicalisme alternatiu i el moviment femnista, i donarà suport amb una aturada de 2 hores.

Tal com va passar el 21 de desembre passat, amb l’anterior convocatòria de dues hores convocada unilateralment per la I-CSC, tot coincidint amb el consell de ministres a Barcelona, i de incidència pràcticament nul·la. La unilateralitat de la proposta de la I-CSC ha tornat a generar fortes crítiques provinents d’altres centrals sindicals, que si van mostrar el seu recolzament a anteriors convocatòries de vaga vinculades a les protestes contra la repressió contra l’exercici del dret d’autodeterminació. Sindicats com poden ser la CGT, la CNT, o el sindicat independentista COS, entre altres, critiquen la falta de recerca d’un mínim consens i la unilateralitat d’una proposta decidida des dels despatxos; fins i tot algunes veus acusen la I-CSC de cercar més una campanya d’afiliació de la I-CSC, aprofitant la repercussió mediàtica del judici, que treballar per l’èxit real de la convocatòria.

La protesta, però, sí que havia rebut l’aval de les principals entitats independentistes -ANC i Òmnium Cultural-, així com dels partits independentistes, a més de sindicats sectorials com el sindicat majoritari de l’ensenyament USTEC què va anunciar que s’adheria a la vaga, que també té el suport de CGT-Ensenyament, o Metges de Catalunya, el sindicat majoritari de la sanitat catalana molt mobilitzat durant la passada tardor, el Sindicat d’Estudiants dels Països CatalansADIC, Universitats per la República o Sindicalistes per la República, entre altres.

Segons ha avançat El Nacional, partits i entitats independentistes treballen en un calendari unitari de mobilitzacions vinculat al judici del Procés. En aquests moments, la intenció seria fer una gran manifestació el dissabte dia 16, coincidint amb la primera setmana del judici, mentre que la vaga general s’endarrereix fins el 21.

Un altre sindicat que va secundar la proposta de vaga general del dia 7, la CGT Ensenyament, afirma haver-se assebentat de la desconvocatòria pels mitjans de comunicació.

La nova data fixada per la I-CSC, coincideix amb la vaga de facultatius de la xarxa sanitària concertada convocada per Metges de Catalunya (MC) a mitjans de gener per als dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer.

Els metges reclamen millores assistencials, laborals i retributives, que volen negociar amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i les patronals del sector després de no aconseguir-ho en la setmana de vaga que van fer al novembre.