El PP promociona a la revista municipal una empresa desnonaments extrajudicials vinculada a la ultradreta

February 9, 2019 in Actualitat

«Entitats com la PAH denuncien les pràctiques de Desokupa, titllant-les de “matonisme” i “extorsió”, i alerten del perill que suposen per als “drets de les persones”».

 

El portaveu del PP a l’Ajuntament del Prat, Miguel Angel Ochoa, va aprofitar la seva columna a la darrera edició de la revista municipal, per promocionar una polèmica empresa que es dedica a practicar desnonaments extrajudicials, formada per milicians d’Europa de l’Est i lluitadors d’arts marcial, vinculada a la ultradreta i actualment subjecta a investigació judicial per les seves controvertides pràctiques.

L’empresa Desokupa va sortir a la llum en 2016 amb el desallotjament de la casa ocupada Can Dimoni en el barri de Gràcia de Barcelona. Des de llavors, el seu model de negoci s’ha expandit, s’han obert nombroses franquícies en tot l’Estat Espanyol i han aparegut moltes altres empreses similars. Però el desenvolupament econòmic d’aquest nou sector privat de seguretat privada i desnonaments extrajudicials arriba de la mà de les vendes de “pisos amb bicho”, les reformes integrals i els lloguers de luxe o apartaments turístics.

Desokupa: l’empresa dedicada a desallotjar investigada per amenaces i coaccions

Diverses informacions, com les publicades en La Directa o a El Salto, han vinculat als treballadors amb l’extrema dreta i fins i tot amb grups paramilitars. Desokupa no es pronuncia sobre aquestes qüestions.

El provat és la relació del seu director general , Daniel Esteban, amb la boxa. Amb el sobrenom sobre el ring com El Segurata –segons publica El Mundo– pels seus negocis en empreses de seguretat, Esteban també va ser director de Morosos BCN, una xarxa de porters de discoteca que extorsionava a morosos i que va acabar, segons va informar El Periódico, amb quatre detinguts. També la seva directora de premsa ha col·laborat amb la difusió de combats. “Parlar del nostre passat és una forma de desprestigiar-nos. Però nosaltres fem el nostre treball ajudant en un problema terrible com l’ocupació”, replica Desokupa.

Ernesto Navas, en el programa Entre Líneas, el gimnàs i el dessallotjament de Can Dimoni

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) no ha dubtat a titllar en diverses ocasions a l’empresa de “màfia”. L’entitat ha destacat que l’empresa es dedica a la “extorsió” de les persones i que els seus mètodes en molts casos són directament il·legals. Alguna cosa que el Observatori DESC va sostenir en presentar una querella per “amenaces, coaccions i destrosses” en un pis del carrer Josep Torres. Un grup de vuit homes corpulents van foradar i van serrar la porta de l’immoble el passat 14 d’abril quan cap dels ocupants es trobava a l’interior.

En declaracions al diario.es la portaveu de la PAH declarava “Entenem la llei de la següent manera: és legal o no ho és. El concepte alegal no existeix. I l’ocupació és 100% il·legal, així ho diu la Constitució. Però en l’exercici de la justícia, una casa ocupada pot trigar anys a desocupar-se. La justícia no podrà resoldre aquest problema”, afirma, sense titubejos, el gerent com a forma de promocionar els seus serveis.

L’ocupació, un delicte recollit i castigat pel Codi Penal, no està inclosa expressament en la Constitució, que sí que reconeix en el seu article 33 el dret a la propietat privada i inclou que “ningú podrà ser privat dels seus béns i drets sinó per causa justificada d’utilitat pública o interès social”. Al mateix temps, l’article 47 recull el “dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat” i l’obligació dels poders públics de “promoure les condicions necessàries” i “establir les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret”.

Per a donar suport a la seva tesi sobre la legalitat dels seus serveis, Desokupa s’ha dedicat a difondre vídeos en els quals realitza algunes de les seves pràctiques davant la policia.

Jivko Ivanov (esquerra) i Bratislav Živković (dreta) posen fortament armats

Va ser precisament la connivència amb els cossos de seguretat, en aquest cas els catalans (Mossos d’Esquadra), la qual cosa va portar –després de l’episodi en Ca Dimoni pel qual Desokupa està sent investigada– al fet que diversos veïns de Gràcia impulsessin la campanya #StopDesokupa. “Els interessos econòmics passen per sobre dels drets de les persones. Volem combatre la contractació de pinxos per part de propietaris especuladors”, cita el seu manifest.

Actualment Desokupa empra a 14 persones –entre treballadors directes i indirectes; aquests últims pertanyents sobretot al seu departament jurídic– amb vista al fet que creixi la plantilla aquest 2017. “El volum de treball és alt i estressant”. “Estem creixent i som ambiciosos, obrirem fins a vuit franquícies, on hi hagi més densitat de població, i per tant més ocupacions. Aquest any les principals ciutats espanyoles tindran una oficina de Desokupa”.

Per saber-ne més:

[La Directa] El negoci dels desallotjaments extrajudicials