300 persones secunden la manifestació convocada a El Prat contra la repressió de l’Estat i en suport de la vaga general

February 21, 2019 in Actualitat, ECONOMIA, LLIBERTATS

«Sota el lema “L’autodeterminació no és delicte. El Prat en defensa dels drets laborals i contra la repressió de l’Estat”, a arrencat aquest migdia una manifestació al Prat en suport a la vaga general convocada avui».

«Durant el transcurs de la manifestació i els piquets del matí, quatre veïns han estat identificats pels Mossos d’Esquadra».

 

Aquest migdia unes 300 persones s’han concentrat a la plaça de la Vila en el marc de la vaga general convocada per la I-CSC, a més de sindicats sectorials com el sindicat majoritari de l’ensenyament USTEC, la CGT-Ensenyament, CATAC-CTS (Coordinadora de Treballadors i Treballadores de la Sanitat), els sindicats d’estudiants SEPC i SE, ADIC, Universitats per la República o Sindicalistes per la República, entre un altre cinquantena d’organitzacions cíviques, polítiques, o sindicals.

Després d’iniciar una manifestació, els assistents han tallat uns instants la Ronda Llevant amb crits per la llibertat dels presos polítics, contra la reforma laboral i en defensa dels drets socials, laboral i polítics. També hi ha hagut mencions al pas de les empreses Saica Park i Alliance Healthcare, als casos de David Marin, i Dàvid i Ruben, l’acomiadament dels quals va generar sengles conflictes laborals a ambdues empreses, i dels quals s’ha demanat la seva readmissió.

A l’avinguda Montserrat mentre la manifestació avançava cap al centre de la ciutat, policies de paisa han començat a fotografiar cares de manifestants i els Mossos han procedit a demanar una primera identificació. La manifestació ha acabat a Pl. Pau Casals amb una nova identificació per part dels Mossos i certa tensió dialèctica amb motiu d’aquesta nova identificació relacionada amb l’aplicació de la llei mordassa.

Esmentar igualment que la participació a la manifestació ha estat sensiblement menor a la registrada durant la vaga del 3 d’octubre de 2017 quan 1500 persones van recorrer els carrers del Prat.

La jornada de vaga, amb un seguiment escàs pel que fa a l’activitat laboral. Ha arrencat de bon matí a dos quarts de nou, quan una vintena de piquets s’ha concentrat a la l’estació de rodalies, enmig d’una forta presència policial amb 6 furgons dels Mossos i tres cotxes de paisa, que han identificat una persona. Un altre piquet veí del Prat ha estat identificat davant el centre comercial Splau, que hi ha situat a la frontera entre El Prat i Cornellà.

A dos quarts de quatre hi ha convocada una altra trobada a l’estació de Renfe per marxar afeguir-se a la columna Baix Llobregat i marxar cap a la manifestació convocada a Barcelona a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia.

Una vaga marcada pel context repressiu

Els motius oficials de la vaga tenen a veure amb qüestions vinculades amb els drets laborals; la convocatòria reclama, concretament, la derogació de la darrera reforma laboral estatal, que el Tribunal Constitucional retiri la suspensió sobre un seguit de lleis catalanes de caràcter social, la implementació del salari mínim de 1.200 euros i la igualtat de gènere als centres de treball. Però més enllà dels arguments oficials, la mobilització apareix clarament marcada pel context polític que es viu al Principat, amb l’inici del judici al Tribunal Constitucional espanyol a dotze dirigents polítics i activistes pels fets que van succeir al voltant del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017. Aquest context –que ja va generar un primer intent de convocatòria de vaga, la primera setmana de febrer, avortat després de l’ajornament de l’inici del judici– ha fet que diverses formacions polítiques i entitats independentistes hagin donat suport a la vaga i hagin fet una crida a convertir la jornada en una “aturada de país”, seguint el patró de la mobilització del 3 d’octubre de fa dos anys.

.

Informació annexa:

Video El Prat TV

La Intersindical-CSC ajorna fins el 21 la vaga general al Principat prevista inicialment pel 7 de febrer

Fotogràfies: Sergi Olivera