Torna la vaga feminista: què prepara el comitè de dones per aquest 8-M al Prat?

March 6, 2019 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

«El comitè local de la vaga feminista del 8M prepara una jornada per demanar la fi de la discriminació laboral, el reconeixement del treball domèstic i reproductiu i contra l’explotació de la dona».

 

Segon examen de la vaga feminista del 8 de març. Amb motiu del dia de la Dona Treballadora –dia internacional de la Dona, després de ser institucionalitzat per les Nacions Unides–, el moviment feminista de tot l’Estat torna a convocar una aturada laboral de 24 hores. Amb els precedents de les “vagues de totes” del 2014 i el 2015 a casa nostra, que alhora són filles de les mobilitzacions contra el feminicidi a l’Amèrica Llatina, la convocatòria del 2018 va superar totes les expectatives: assemblees arreu del país, un matí ple d’accions reivindicatives i marxes massives a la tarda, amb 200.000 manifestants a Barcelona segons la Guàrdia Urbana (600.000 segons l’organització).

De nou, les feministes aturen el consum, les cures, el treball formal i l’estudi. Perquè, de nou, volen destacar el paper que juguen les dones més enllà de les feines reconegudes com a tals, com ara el treball domèstic, el manteniment dels més vulnerables, les tasques reproductives… Amb la ressaca de la vaga del 21 de febrer, l’any de l’ascens de Vox a l’esquena, i l’èxit del 8-M passat, aquest març serà un bon moment per posar el termòmetre al feminisme.

Com s’enfoca la vaga al Prat?

Durant el matí hi haurà accions descentralitzades als barris i pobles, per a les 18:30 de la tarda convergir en una manifestació que es preveu multitudinària a la plaça Espanya de Barcelona. Al Prat ha funcionat des de gener un comitè local de vaga propi, coordinat amb la resta del Baix Llobregat, que segueix el mateix funcionament que arreu: mitjançant assemblees de dones obertes, de caire horitzontal, i sense sigles de partits ni sindicats. A Barcelona, que concentrarà les mobilitzacions més multitudinàries, quasi hi ha un comitè per cada barri.

Imatge del Taller de serigràfia de la vaga feminista de 2018

D’igual forma que ja va passar l’any passat, la mobilització començarà a escalfar motors el dia previ, al marge dels actes de caire institucional del “dia de la dona”, com la concentració de la tarda a la plaça de la Vila, dijous cap a dos quarts de cinc, el Comitè de Vaga del 8M organitzarà també un taller lliure d’estampació de samarretes de la vaga i un recital mitjançant micro obert de poesia a la Font del Gall.

Divendres la cita es traslladarà davant del Fundesplai del carrer Riu Anoia del Prat a les deu del matí. Lloc d’inici del piquet informatiu i la cercavila que té previst recórrer diferents carrers del Prat per difondre els motius de la vaga a la població .

El Comitè de Vaga, ha anunciat igualment un servei de ludoteca al matí, gestionat per homes, i un dinar de germanor a les dues de la tarda al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ situat al número 2 del carrer Penedès.

La convocatòria del Comitè de Vaga del 8M finalitzarà al Prat amb una trobada a les quatre de la tarda a la RENFE del Prat per marxar totes juntes cap a Barcelona a la manifestació convocada sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot”.

Una vaga de 24 h o una aturada de 2h?

A l’Estat espanyol, són sindicats minoritaris i de classe, com la CGT, la IAC, la CNT, la COS, I-CSC, o COBAS entre altres, els que donen cobertura legal a la vaga feminista. Sobre el paper dels sindicats majoritaris de cara al 8 de març, Dolo Pulido, activista de l’organització de la vaga a Catalunya, valora que “juguen a generar confusió”. “Nosaltres fem una crida a què donin cobertura legal a l’aturada de 24 hores que convoca el moviment feminista i l’ambigüitat amb la convocatòria d’aturades de només dues hores no ajuda a afavorir que surti una vaga potent”, critica.

.

Informació relacionada:

La vaga del 8-M: per què s’ha de fer, qui pot fer-la i com

Un col·lectiu pratenc, enmig de la polèmica desencadenada a la Vaga feminista

Registren la convocatòria de vaga general el 8M i demanen a CCOO i UGT que no menteixin sobre la seva legalitat

La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges