Vaga 8M: aquests són els teus drets laborals si secundes la jornada de vaga feminista

March 7, 2019 in Actualitat, DRETS, ECONOMIA

«Haig d’avisar a l’empresa si faré vaga? Pot l’empresa prendre represàlies? El sindicat CNT ha publicat una guia de consideracions a tenir en compte de cara la vaga del 8 de març. L’objectiu: resoldre els dubtes de les treballadores».

 

Compte enrere per a repetir la imatge històrica que es va viure en el 8M de l’any passat. S’han aconseguit avanços, però la majoria dels motius que van portar a la vaga feminista de fa un any, avui continuen vigents.

Per això, el moviment feminista convoca una nova jornada de vaga de cures, consum, educativa i laboral. Alguns sindicats com la CGT, CNT, COS, IAC, COBAS, I-CSC o Confederació Intersindical donen suport a l’atur de 24 hores.

De fet, el sindicat CNT ha publicat una guia amb tots els punts a tenir en compte de cara a la vaga. Aquí resolem els dubtes més importants, però pots llegir la guia de forma íntegra aquí.

Haig d’avisar a l’empresa si faré vaga?

No, en cap cas. La pregunta de l’empresa sobre si faràs vaga no ha de ser resposta. En determinats suposats la pregunta pot ser vulneradora del dret de vaga. Tu mai estàs obligada a respondre.

Pot l’empresa prendre represàlies per l’exercici del dret de vaga?

No. Qualsevol represàlia suposaria la nul·litat de la sanció o acomiadament, en tractar-se de l’exercici d’un dret fonamental. A més, suposa la imposició de sancions administratives i, en determinats casos, penals.

Si m’acomiaden o sancionen què haig de fer?

No signar res. Signar una quitança implica renúncia a accions. Acudeix immediatament al sindicat perquè els terminis són breus.

Pot l’empresa substituir-me en les meves funcions?

No. Són il·legals punt el esquirolaje extern (ocupar treballadores externes al centre), intern (suplir a les vaguistes mitjançant canvi de funcions o de lloc de treball d’altres treballadores) i tecnològic (relleu per mitjans automàtics).

Haig de complir els serveis mínims?

Sí. Has de ser escrupolosa en el compliment de serveis mínims si ets una de les designades per l’empresa per a ells. És l’empresa la que t’informarà de tal afectació i del desenvolupament de tals serveis.

 

Informació relacionada:

Torna la vaga feminista: què prepara el comitè de dones per aquest 8-M al Prat?

La vaga del 8-M: per què s’ha de fer, qui pot fer-la i com

Un col·lectiu pratenc, enmig de la polèmica desencadenada a la Vaga feminista

Registren la convocatòria de vaga general el 8M i demanen a CCOO i UGT que no menteixin sobre la seva legalitat

La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges