El moviment feminista a tornat a fer-se sentir amb força al Prat en motiu de la vaga general

March 10, 2019 in Actualitat, DRETS

«El moviment feminista torna a fer-se sentir amb força al Prat i al conjunt de l’estat per segon any consecutiu, tot i el desigual seguiment de la vaga».

 

El moviment feminista ha tornat a tenyir de lila el territori, des dels pobles a les grans capitals. Reedita així el colossal èxit de l’any passat, quan la celebració del 8 de Març marcava un punt d’inflexió en la història recent. Les mobilitzacions han tornat a ser massives, des de les protestes dels piquets de vaga o les convocatòries institucionals fins a les multitudinàries manifestacions unitàries de la tarda a les capitals. Només a Barcelona s’hi han aplegat 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana -260.000 segons el càlcul de la Directa-.

Com ja és tònica habitual en els darrers cicles de mobilitzacions, avui hi hagut més manifestants (molts més) que vaguistes. Ha estat una vaga plantejada des de una triple vessant: vaga de treball remunerat, de consum i de tasques reproductives. Dit d’una altra manera: la revolució cultural que ha suposat la conquesta de l’agenda pública per part del feminisme (a nivell social, comunicatiu, polític…) no sembla haver vingut acompanyada de la utilització de la vaga com a eina reivindicativa equivalent. La vaga laboral de 24 hores no ha estat secundada majoritàriament, tot i que les aturades de dues hores sí han tingut un major seguiment (especialment entre sectors de l’Administració pública). On sí que ha estat massiu el seguiment és a les universitats, tant entre les estudiants com entre el professorat.

La mobilització per la vaga feminista es fa sentir també al Prat

Les protestes s’han deixat notar des de primera hora del matí. El to alegre ha marcat tota la jornada, en el que les dones activistes s’anaven trobant a l’espai públic i es reconeixien mútuament amb complicitat. Pel cap de tothom passava la sensació de viure una mobilització històrica.

Al Prat la mobilització ha arrencat a les deu del matí al barri de Sant Cosme, punt de concentració dels piquets de la vaga, iniciant-se una cercavila matinal de dones que ha anat transitant per diversos punts del nucli urbà de la població, com ara mercats municipals, Mercadona o equipaments municipals entre altres.

Tota la jornada ha transcorregut sense problemes, exceptuant un petit incident a l’inici de la jornada quan agents dels Mossos d’Esquadra han amenaçat a les integrants amb una multa administrativa si no circulaven per la vorera. Tot i ignorar les advertències, finalment l’incident s’ha saldat sense conseqüències i la cercavila ha continuat amb normalitat entre consignes fins al migdia, quan ha finalitzat el seu recorregut a la plaça de la Vila poc després de les dotze al crit de “feminisme no és partidisme” i “visca la vaga feminista”. A aquella hora ja hi havia concentrada una bona multitud de persones i rere un breu recorregut per la plaça han llegit el seu manifest.

La plaça de la Vila, com ja be sent tradicional a totes les vagues generals, ha tornat a esdevenir altre cop el punt neuràlgic de la protesta, amb la circumstància afegida en aquesta ocasió de que convergien dues convocatòries diferents: la vaga convocada pel moviment feminista amb la cobertura legal de sindicats alternatius, com la CGT, IAC, CNT, COS, I-CSC, COBAS o la Confederació Intersindical entre altres, i l’aturada de dues hores convocada a les dotze pels sindicats majoritaris de concentració, CCOO i UGT, amb el suport de partits i algunes entitats de l’òrbita més institucional.

A dos quarts d’una la mobilització del Comitè de Vaga s’ha traslladat fins el Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’, on estava previst començar un dinar popular gratuït per a les vaguistes del 8M. Durant tot el matí ‘La Llavor’ ha estat habilitat com un espai de cures gestionat per homes, oferint servei de ludoteca infantil i cuina.

A les quatre de la tarda el comitè de vaga ha traslladat la seva mobilització al davant de l’estació de RENFE, punt de concentració per desplaçar-se fins al metro de Collblanc, on estava previst incorporar-se a la columna del Baix Llobregat que ha sortit a peu des de Cornellà fins a la plaça Espanya de Barcelona, punt d’inici de la manifestació convocada pels diversos comitès de vaga de la comarca del Baix Llobregat i de tota l’àrea metropolitana.

El 8 de març calenta motors el dia abans

En el marc dels actes de commemoració al Prat del dia de la Dona Treballadora o dia internacional de la Dona – després de ser institucionalitzat per les Nacions Unides– , cal esmentar igualment els actes que van tenir lloc el dia previ a la jornada: per una banda el tradicional acte institucional del 8 de març de la plaça de la Vila, que aquest any s’ha avançat al 7 de març, així com el taller de serigrafia realitzat pel comitè davant de la Font del Gall on es van estampar mocadors i es facilitar informació de la vaga, activitat que es va compaginar amb la lectura de poemes i contes feministes. Per realitzar la seva activitat però, els membres del Comitè de la vaga feminista  han hagut de sortejar un petit inconvenient, quan al lloc inicialment previst per l’activitat (el mateix on es va ubicar l’any passat), l’han trobat ocupat per una carpa electoral de la candidatura impulsada per les municipals d’ICV (sota la marca El Prat en Comú), de manera que el comitè ha hagut de desplaçar-se a la vorera del davant.

.

Informació relacionada:

Un col·lectiu pratenc, enmig de la polèmica desencadenada a la Vaga feminista

Registren la convocatòria de vaga general el 8M i demanen a CCOO i UGT que no menteixin sobre la seva legalitat

La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges