Dolors Camats, directora de la COV, membre del polèmic Consell Assessor d’Agbar

març 18, 2019 in Actualitat, ECONOMIA by admin

«La multinacional francesa Agbar-Suez crea un polèmic Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social amb destaques personalitat, del món de la política, i dels sindicats UGT i CCOO, entre altres».

«Defensors d’un model de públic de gestió de l’aigua titllen la mesura “d’un nou intent de rentat de cara d’Agbar” ».

.

Dolors Camats, en el consell nacional d’ICV durant la seva etapa com a dirigent | PERE VIRGILI. Ara

Agbar ha creat un Consell Assessor amb un conjunt de membres, entre els quals hi ha la directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat de Llobregat SCCL, Dolors Camats que anteriorment havia estat diputada al Parlament de Catalunya i coordinadora nacional d’Iniciativa per Catalunya Verds.

La plataforma Aigua és Vida denuncia que es tracta “d’un nou intent de rentat de cara d’Agbar” que “pretén crear una falsa democràcia” sota el seu control. La multinacional, que s’ha oposat a la iniciativa ciutadana per una consulta sobre l’aigua de Barcelona fins al punt de presentar dues demandes al Jutjat contenciós administratiu, estableix el seu propi Consell Assessor amb el qual establir un model de participació i gestió emulant els que s’han incorporat a empreses públiques, on hi participa la ciutadania i s’estableix un sistema de gestió pública, transparent i control ciutadà. Aigua és vida reivindica que “no podem permetre la creació de falsos models de participació que volen legitimar l’interès privat”. La FAVB i Aigua és Vida han sol·licitat públicament al Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social la retirada dels contenciosos i “deixin de dificultar l’aprofundiment democràtic”.

Agbar gestiona el 80% del subministrament de l’aigua de Catalunya i ha estat denunciada en diverses ocasions pels seus dèficits democràtics en la gestió del servei d’abastament de l’aigua i la seva opacitat. L’empresa Agbar-Suez va facturar més de 2.300 milions d’euros el 2018 només fent negoci amb l’aigua, obtenint un benefici de 29 milions d’euros, un 38% més que l’any l’anterior.

El Consell Assessor Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar està format per una quinzena de persones. Els membres reben una remuneració i es reuneixen quatre cops l’any. Entre ells s’hi troben l’excoordinador nacional d’Iniciativa els Verds, juntament amb Camats, Joan Herrera; l’expolític de CiU i advocat Miquel Roca i Junyent, l’empresari i president de Foment del Treball Josep Sánchez Llibre, els càrrecs dels sindicats UGT i CCOO Camil Ros i Javier Pacheco, càrrecs de la Generalitat i directius de l’empresa. Iniciativa per Catalunya, tant en els seus ajuntaments i grups com en coalició amb Comuns, ha estat suposadament defensant la gestió pública de l’aigua. De fet en el cas del nostre municipi, a diferència d’Aigües de Barcelona (Agbar)  Aigües del Prat és de titularitat pública.

Dirigents d’ICV havien treballat directa o indirectament a Agbar.

El 2012, l’Oficina Antifrau va investigar Francesc Baltasar i Imma Mayol per si incomplien el règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs en haver-se posat a treballar per a Agbar després del seu pas per la Generalitat. Concretament, Baltasar prestava serveis a Agbar a través d’una assessoria, després d’haver estat Conseller del Medi Ambient. Durant el seu mandat, va atorgar la construcció de la dessalinitzadora del Prat a una empresa el 40% de la qual pertanyia a Agbar.

Informació relacionada:

[Opinió] Agbar: la foto de la vergonya

La iniciativa ciutadana per remunicipalitzar l’aigua a Barcelona topa amb el rebuig d’Agbar

Agents d’investigació privada s’infiltren en el moviment per la remunicipalització de l’aigua